De Business

Punem punctul pe știi

De ce trebuie firmele sa-si schimbe contabilitatea?

luni, 02 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 De ce trebuie firmele sa-si schimbe contabilitatea?

Trimiteti-va contabilii la scoala ! Peste doi ani toate firmele vor fi nevoite sa tina contabilitatea armonizata cu normele europene si Standardele Internationale de Contabilitate (IAS). Deocamdata in judetul Iasi sint doar 32 de firme care au fost nevoite sa aplice normele contabile IAS. Aplicarea acestora nu este un simplu moft. In primul rind, societatile care conduc contabilitatea dupa aceste standarde isi masoara rezultatele dupa aceleasi cerinte ca in Uniunea Europeana. In al doilea rind, managerii au o imagine mult mai clara asupra a ceea ce se intimpla in firma fata de perioada cind aplicau contabilitate actuala. „Conform legislatiei in vigoare, din 2006 toate societatile, indiferent de marime, vor fi obligate sa aplice normele contabile armonizate cu legislatia europeana si standardele internationale de contabilitate”, a declarat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei judetene a Finantelor Publice Iasi. Camera Expertilor Contabili Autorizati din Romania filiala Iasi organizeaza cursurile pentru invatarea standardelor IAS, cu o durata de 60 de ore, la un pret de aproximativ 3,5 milioane de lei.
Totul va fi mai detaliat
In noul model de bilant va fi detaliat fiecare capitol. „Conturile aveau o substanta mai mult sintetica si din aceasta cauza trebuiau dezvoltate din proprie initiativa in analitic in momentul in care se dorea punerea in evidenta a unor elemente particulare”, ne-a explicat Mihai Motrescu, doctor in economie si expert contabil.
Conform standardelor internationale, bilantul va da o imagine reala a situatiei patrimoniului pentru societati. Spre exemplu, daca pina acum o societate avea doua hale de productie, ambele in valoare de 100 de miliarde de lei, dintre care una producea profit iar alta era goala, in bilant era trecuta valoarea totala, fara alte specificatii. Un investitor care consulta numai bilantul nu avea de unde sa stie ca, in fapt, el va putea produce numai in una. Dupa noile criterii, nu se recunosc decit activele care au capacitatea de a produce beneficii. Vor fi evidentiate toate activele, insa se va specifica clar situatia lor.
Nu se mai plateste impozit pe pierderi
O alta noutate pe care o aduce standardul IAS este sistemul de provizioane. Se pot constitui provizioane aproape pentru orice post contabil: pentru creante, datorii sau stocuri. Aceastea diminueaza profitul si din aceasta cauza nu sint recunoscute de catre fisc, fiind trecute la cheltuieli nedeductibile.
Prin actualul sistem se impoziteaza si inflatia si pierderile, lucru care a dus la decapitalizarea societatilor, lucru care nu se mai intimpla prin aplicarea normelor IAS.
De exemplu, daca in acte un agent economic figura cu un profit obtinut din livrarea unor produse pentru care nu mai incasa banii, pe linga pierdere, mai platea si impozit pe profit. Prin noul sistem, firmele vor trebui sa constituie provizioane pentru facturile pe care le au de incasat, in valoare de 50%, in cazul in care termenul de plata al marfii vindute se incadreaza intre 180 si 350 de zile, si de 100%, pentru facturile ce depasesc acest termen, considerindu-se ca dupa acest timp ea devine creanta incerta. Pe viitor, se asteapta ca gradul de deductibilitate al provizioanelor sa creasca, astfel incit sa nu mai fie impozitate pierderile. De exemplu, in 2001, cind „Petrom” a trecut la aplicarea IAS, profitul sau brut s-a redus cu 800 miliarde lei fata de raportarea efectuata prin actualul sistem de contabilitate.
IAS-urile ii ajuta mult mai mult pe manageri
Normele IAS sint apreciate chiar si de catre managerii care nu au pregatire economica. „Este o filosofie la moda in Uniunea Europeana si pe deasupra ne ajuta si pe noi. Cotarea rezultatelor este facuta pe aceeasi scala ca in tarile civilizate. Sistemul provizionalor face ca rezultatele sa corespunda cu realitatea”, a apreciat Dan Bliuc, director general la „Nicolina” SA, inginer de profesie.
O alta noutate pe care a adus-o standardul IAS este posibilitatea stabilirii la libera alegere a duratelor de amortizare a mijlocelor fixe. „Ministerul de Finante limiteaza insa duratele de amortizare prin lege. Acesta inseamna ca in cazul in care se opteaza pentru o durata mai mare sau mai mica decit cea stabilita prin lege, cheltuielile respective devin nedeductibile”, ne-a spus Constantin Nicuta, director economic la Antibiotice SA.
Ca si in cazul provizioanelor, aceasta limiteaza repartizarile din profitul net care nu sint conforme cu realitatea si cerintele particulare dintr-o firma. De asemenea, fata de contabilitatea veche, cea conform normelor IAS reflecta mai bine capitalurile proprii si cele straine. Conform specialistilor, acestea nu erau foarte bine delimitate in sistemul traditional. (D.C.)

Comentarii