De Business

Punem punctul pe știi

Enigmele din cazul Inspectorului „smart”

vineri, 28 septembrie 2012, 18:48
3 MIN
 Enigmele din cazul Inspectorului „smart”

 Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi nu ofera raspunsuri clare in cazul afacerii “Inspectorului smart”. Reporterii “Ziarului de Iasi” au solicitat in doua randuri lamuriri in legatura cu evaluarea si licitatia in care a fost vanduta cladirea ce apartinea societatii Romcon Invest la un pret modic, dar reprezentantii Fiscului au refuzat sa ofere raspunsuri clare si concinse, evitand orice explicatie. La una dintre licitatii, DGFPJ Iasi a vandut un imobil detinut de Romcon Invest SRL pe strada Gospodari numarul 1, firmei de turism Smart Travel. Actionari la societatea din urma sunt sotii Simona si Alin Fedorciuc, el fiind angajat al Fiscului. Cladirea de 258 metri patrati situata in Podul de Piatra a fost cedata pentru pretul de 142.000 lei, adica 31.600 euro (122 euro/mp). In momentul scoaterii imobilului la vanzare, cladirea era grevata de sarcini, avand ipoteci de pana la rang opt. In momentul vanzarii imobilului acesta era liber de sarcini. In consecinta reporterii “Ziarului de Iasi” au solicitat in mod oficial explicatii cu privire la derularea licitatiei si conditiile in care s-a facut achizitia de catre Smart Travel.

La placinte inainte

Una dintre intrebari viza faptul daca firma Smart Travel, unde actionar era un functionar public, iar celalalt actionar si administrator era sotia acestuia avea dreptul sa participe la licitatie. “Documentatia ofertantului contine si declaratia data pe propria raspundere de doamna Fedorciuc Simona in fata notarului public Daniela Badara la data de 22 august 2012, prin care declara ca «nu am calitate nici personal ca administrator al societatii si nici numele societatii, de persoana interpusa fata de societatea executata si asociatii acesteia», fiind indeplinita astfel si conditia impusa de art. 162 alin. (72) din Codul de procedura fiscala. Comisia de licitatie a verificat existenta documentelor prevazute pentru participare la licitatie depusa de ofertantul-persoana juridica, fiind declarat adjudecatar, conform art.167 alin. 10 din acelasi act normativ”, se arata in raspunsul DGFPJ Iasi. “Ziarul de Iasi” a revenit ulterior, cu o noua intrebare si au cerut oficialilor institutiei sa explice daca verifica ca ofertantii sa nu fie interpusi sau sa nu aiba persoane interpuse printre actionari sau administratori, la DGFPJ Iasi, entitate care a realizat licitatia. “Comisia de licitatie verifica ca ofertantii sa nu fie persoane interpuse cu debitorul (n.r- Romcon Invest SRL, in cazul de fata). In acest sens ofertantii – participanti la licitatie, prezinta declaratia data pe propria raspundere in fata notarului public”, se arata in documentul eliberat de Finante. De aici se poate intelege ca orice functionar public din cadrul Directiei de Finante poate participa la licitatiile organizate de colegii lor, caz in care ridica suspiciuni in privinta tranzactiei.

Misterul ipotecilor

Un alt aspect pe care oficialii Fisului au evitat sa-l lamureasca este cum a fost posibila vanzarea imobilului liber de sarcini. Potrivit anunturilor de licitatii publicate atat pe site-ul DGFPJ Iasi cat si in alte publicatii scrise, imobilul era grevat de sarcini, printre creditori numarandu-se: MKB Romexterra Bank.SA cu Ipoteca rand I, D.E.F.P. Locale Iasi cu Ipoteca rang II, SC Ama SRL cu ipoteca rang III, BEJ Andrei Cezar pentru SC.Global Tech.SRL – Ipoteca rang IV,  SC.Corporate Recovery Management SRL – Ipoteca rang V, A.N.A.F. – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi – Ipoteca rang VI, C.N. CFR SA Bucuresti – Regionala CFR Iasi cu Ipoteca de rang VII in timp ce ultima ipoteca este detinuta de BEJ Plumbu Sergiu Sebastian. La intrebarea «Cum au fost eliberate de sarcini bunurile societatii Romcon Invest SRL?», raspunsul a fost urmatorul: “In cazul vanzarii bunurilor imobile, organul de executare incheie procesul verbal de adjudecare, proces-verbal care constituie titlu de proprietate, transferul dreptului de proprietate operand de la data incheierii acestuia, cu respectarea prevederilor art. 166 din O.G. nr.92/2003 – Codul de procedura fiscala si transcrierea la Oficiul de Cadastru si Publicitara Iasi”. “Ziarul de Iasi” a solicitat in mod clar de doua ori sa le fie transmis numele creditorului in a carui cont s-au dus banii obtinuti in urma licitatiei insa reprezentantii DGFPJ Iasi, au raspuns in ambele cazuri ca indestularea creantelor se va face potrivit rangului si ipotecii inscrise asupra bunurilor, refuzand sa ofere un nume. Ambele raspunsuri la cele doua solicitari inaintate de catre “Ziarul de Iasi”, au fost aprobate si semnate de catre Maricica Paraschiv, sef la Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi, unitate care cuprinde si departamentul de licitatii din muncipiul Iasi.

Comentarii