De Business

Punem punctul pe știi

Gainariile cu brevet ale agentiilor imobiliare

duminică, 09 octombrie 2005, 23:00
3 MIN
 Gainariile cu brevet ale agentiilor imobiliare

De la an la an, agentiile imobiliare din oras si-au rafinat metodele de atragere in cursa a clientilor naivi. De la simple „ciupeli”, de citeva sute de euro, agentiile imobiliare reusesc adesea sa scoata de la clienti sume imense de bani, in functie de valoarea imobilului tranzactionat.
Verificati oferta inainte de avans
„Oferta mincinoasa” este una dintre cele mai noi metode cu care opereaza in prezent unele agentii. Aceasta se foloseste indeosebi in cazul tranzactionarii de terenuri, cind agentii imobiliari ii prezinta clientului un anumit teren, iar la perfectarea actelor el este de fapt altul. A patit-o de curind o familie din Iasi, care sustine ca a fost inselata de catre una dintre agentiile imobiliare din oras prezentindu-i-se o oferta care ulterior s-a dovedit a fi falsa. Mai exact, sotii Dimofte spun ca au achitat avansul proprietarului terenului si comisionul firmei de profil pentru un anumit tip de teren, dupa care au constatat din schita cadastrala ca terenul nu era cel dorit, la strada. Deoarece au renuntat sa incheie tranzactia, Paula si Gabriel Dimofte au pierdut atit avansul, cit si comisionul platit agentiei imobiliare. Ceea ce inseamna 3700 de euro, dupa cum sustin acestia. „Nu ne ramine decit s-o dam in judecata pe patroana agentiei imobiliare care ne-a facut oferta mincinoasa”, ne-a declarat Paula Dimofte.
Atentie la actele pe care le semnati
Din reclamatiile pe care iesenii le-au depus la OPC Iasi reiese ca cele mai multe trucuri la care apeleaza unele agentii vizeaza modul in care acestea taxeaza comisionul. „De exemplu, un iesean a reclamat la noi faptul ca agentia i-a luat circa 30 milioane lei vechi comision inainte de a perfecta actele de vinzare-cumparare a imobilului. Sub pretextul ca semneaza niste foi de vizitare a unor locuinte, petentul sustine ca i-a fost introdus intentionat printre hirtii si antecontractul prin care acesta se obliga sa plateasca agentiei imobiliare un comision de 3% din valoarea tranzactiei”, a declarat Marius Bodea, directorul OPC Iasi. O alta persoana din Iasi a reclamat la OPC faptul ca terenul care a facut obiectul antecontractului este traversat de o magistrala de gaz metan, si din acest motiv asupra acestuia nu se poate elibera autorizatie de constructie. Petentul solicita restituirea avansului si a comisionului platit agentiei imobiliare. „Ieseanul in cauza a semnat insa fara obiectiuni ca este de acord cu clauza din precontract care spune ca «agentia nu isi asuma raspunderea pentru viciile ascunse ale imobilului ce face obiectul vinzarii». A fost vina lui ca nu a citit cu atentie”, a explicat Bodea.
Casele nationalizate au facut victime
La fel pot pati si persoanele care achita avansul si comisionul pentru tranzactionarea unui imobil si abia ulterior afla ca imobilul in cauza este, de exemplu, ipotecat, gajat, pus sub sechestru sau se afla in proprietatea statului. A simtit-o pe pielea lui subofiterul Dinu Rotaru, de la Penitenciarul Iasi, care, in urma cu 4 ani, a fost pagubit cu 70 milioane lei (60 milioane avansul achitat catre vinzator si 10 milioane comision platit agentiei imobiliare). Mai exact, acesta spune ca a batut palma cu o agentie imobiliara din oras pentru o casa despre care, ulterior, a aflat ca este locuinta nationalizata. Ceea ce inseamna ca cel care il vindea nu era proprietarul imobilului si apartamentul in cauza putea face oricind obiectul unei revendicari.
Consultati un avocat daca nu intelegeti termenii contractului
Avocatii sint insa de parere ca in orice situatie se mai poate face ceva in favoarea clientilor. „Prima obligatie a agentiei imobiliare care intermediaza astfel de tranzactii este aceea de a verifica daca imobilul in cauza este liber de orice sarcina si poate fi vindut fara probleme. Mai mult, agentia trebuie sa dea cumparatorului banii de comision inapoi intrucit serviciul nu a fost prestat pina la capat, respectiv nu s-a incheiat contractul de vinzare-cumparare”, a explicat avocatul Liviu Bran. In plus, sustine acesta, agentia imobiliara trebuie sa negocieze in mod direct cu clientul fiecare clauza in parte din contract. „In situatia in care clientul nu intelege anumiti termeni prevazuti in acte, atunci este de preferat ca acesta sa nu semneze nici un document pina cind nu consulta un notar sau un avocat”, a completat seful OPC. (Cristina ORHEANU)

Comentarii