De Business

Punem punctul pe știi

Greva de la Ministerul de Finante, urmarita in teritoriu la videoproiector

joi, 14 octombrie 2010, 19:11
4 MIN
 Greva de la Ministerul de Finante, urmarita in teritoriu la videoproiector

 Protestele spontane declansate de catre angajatii Fiscului in urma cu doua zile, deoarece nu au primit stimulente pe august si septembrie, s-au extins si la alte institutii. In joc au intrat salariatii Casei Judetene de Pensii si cei ai Inspectoratului Teritorial de Munca, iar la alte institutii bugetarii sustin cauza, dar fara a intrerupe activitatea.

Angajatii de la Finante, decisi sa nu cedeze

Greva persoanelor de la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a inceput ieri dimineata de la ora 8. Angajatii au refuzat sa-si desfasoare activitatea stind pe parcursul intregului program in sala mare a institutiei si urmarind pe un video-proiector imaginile transmise de televiziuni despre modul in care se desfasoara negocierile la nivel national. „Daca nu se ajunge la o intelegere nici miine nu vom lucra. Vom face greva atita timp cit este nevoie. Daca cedam acum o sa ne calce in picioare. Pretentiilor lor sint mari. Vor sa fim si integri si drepti si cu lucrarile la timp, dar remuneratia este bataie de joc“, a afirmat Cezar Danila, liderul de sindicat al DGFPJ Iasi.

“Este revoltator ce se intimpla”

In semn de solidaridate cu functionarii Ministerului de Finante, cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) au inceput greva spontana pe la orele 9.30, cind nu au mai lasat pe nimeni sa intre in institutie. Aproximativ 40 de salariati s-au adunat in fata institutiei si nu au intrat in birouri decit in preajma orei 13.00. “In primul rind, sintem nemultumiti de scaderea veniturilor noastre cu 60% si a salariilor cu 25%. Nu se mai poate trai in felul acesta, avem rate si copii de crescut. Multi dintre noi avem salarii nete chiar si de 550 de lei. Ce putem face cu acesti bani, in conditiile in care trebuie sa cumparam mincare si sa platim intretinerea?”, s-a intrebat Simona Croitoru, unul dintre sindicalistii de la ITM. Functionarii au adaugat ca nu este corect sa le fie micsorate salariile, deoarece nu se mai justifica studiile realizate. “Toti functionarii au studii superioare, multi au master si vechime in munca. Este revoltator ce se intimpla”, a mai spus Croitoru. Purtatorul de cuvint al ITM sustine ca a fost trimisa o solicitare Ministerului Muncii prin care se cerea un raspuns privind reconsiderarea hotaririi prin care au fost anulate stimulentele. “Aceste stimulente le incasam din prestarea serviciilor pe care ITM le desfasura in privinta gestionarii cartilor de munca si a contractelor de munca. Acest lucru reprezenta un comision intre 0,25% si 0,75% din fondul de salarii”, a precizat George Tanasievici, inspector ITM.

„De ce nu ati anuntat de ieri?”

La ora 11,30 s-au alaturat protestelor spontane si angajatii CJP Iasi. Acestia au refuzat sa mai lucreze cu publicul, incercind sa-si ceara scuze si sa le explice pensionarilor ieseni situatia. „Daca erati la privat nu va mai permiteati voi asa ceva“, „Nu va este rusine? Eu am pensie mai mica decit voi si nu ma mai pling atita“, „De ce nu ati anuntat de ieri? Venim ca prostii de la tara, dam o gramada de bani pe drum ca sa gasim usile inchise“, „De ce nu ati facut greva cind aveati salariile nesimtite? E greu sa traiesti ca un om de rind, nu?“, au fost doar o parte din replicile si nemultumirile pensionarilor din fata institutiei.  Reprezentantul salariatilor sustine ca si miine vor continua greva de la prima ora daca revendicarile lor nu vor fi puse in aplicare. „Vrem acordarea stimulentelor, atit cele restante cit si sa fie prinse in bugetul pentru anul viitor, promovarea in grad si treapta si revenirea la salarizarea de dinainte de diminuarea cu 25%. La noi jumatate din salariati cistiga mai putin de 800 lei in mina, iar stimulentele ajungeau pina la maxim jumatate din salariu“, a sustinut Daniel Buric, lider de sindicat CJPC Iasi. Angajatii de la AJOFM sustin greva celorlati bugetari, dar nu intrerup activitatea. „Noi protestam prin munca. Nu avem sindicat, dar daca miine Ministerul hotaraste intrarea in greva, atunci nu mai lucram nici noi. Revendicarile noastre sint aceleasi ca si la colegi. Am cerut resurse materiale, pentru ca nu mai avem bani nici de lumina si telefoane, si sa se modificea legea functionarului ca sa putem munci si altceva. Daca tot ne reduc salariile macar sa putem face si altceva“, a declarat Ciprian Necula, director adjunct AJOFM Iasi.

Stimulentele vor fi deblocate de luni

Ieri dimineata, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu a spus, dupa intilnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc, ca greva salariatilor din Ministerul Finantelor nu este legala, intrucit protestul spontan declansat miercuri a continuat si joi, iar cei care participa nu vor fi platiti pentru aceasta perioada. „Cine nu e la serviciu, nu va fi platit. Ieri a fost o greva spontana, azi vad ca protestul continua“, a spus Ialomitianu. Ulterior, intr-o conferinta de presa desfasurata la ora 16, Ialomitianu a spus ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare. „Sint convins ca multi dintre cei de aici au muncit, nu vor ca directorii sa fie beneficiari ai acestor stimulente“, le-a spus Ialomitianu angajatilor care protesteaza de peste 24 de ore pe holurile Ministerului Finantelor. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscal, Sorin Blejnar a explicat ca oferta inaintata angajatilor Ministerului Finantelor Publice valabila doar daca salariatii reiau astazi dimineata munca. Liderul Sed Lex, Vasile Marica a precizat ca fondul de stimulente pentru angajatii din Finante va ramine la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scaderii salariilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii