De Business

Punem punctul pe știi

Incercarile de macrostabilizare din 1997 au esuat

joi, 05 martie 1998, 00:00
4 MIN
 Incercarile de macrostabilizare din 1997 au esuat

Varujan Vosganian, presedintele PAR, a declarat, miercuri, ca, in 1997, incercarile de macrostabilizare a economiei au esuat.
Vosganian a aratat, in cadrul forumului Transilvania 1998, organizat de Romania Invest, ca in momentul de fata, exista unii parteneri politici care sustin reluarea programului de macrostabilizare din 1997, si aplicarea lui in acest an, ceea ce, considera Vosganian este o greseala. "Economia este in prezent obosita, iar modurile de abordare traditionale a acestei probleme nu mai sint folositoare" a spus el.
Presedintale PAR considera ca in prezent trebuie pus acentul pe accelerarea dezvoltarii economiei, aratind ca in Romania nu exista o strategie privind dezvoltarea economiei.
Varujan Vosganian a subliniat ca in prima jumatate a anului 1997, depunerile populatiei in sistemul bancar au crescut, fapt ce a condus la cresterea dobinzilor si scaderea creditelor acordate agentilor economici. Pe linga aceasta, BNR a permis bancilor sa-si formeze depozite la Banca Centrala, astfel incit acestea prefera sa fie simpli clienti la BNR decit sa acorde credite agentilor economici, a spus el.
Guvernul si BNR nu vor sa mai puna banii in circulatie si prefera sa-i tina in subsolurile acesteia din urma, de frica inflatiei, a adaugat Vosganian.
Presedintele PAR a aratat ca trebuie sa se tina cont, in cadrul procesului de restructurare, si de rata somajului care daca ar depasi 12%, bugetul asigurarilor sociale "nu ar mai putea face fata" pentru plata pensiilor.
Legat de programul de privatizare pe 1997, Vosganian a aratat ca anul trecut veniturile din privatizare au fost mai mici decit cele din 1996.
Restructurarea marilor regii pare sa fi fost relansata, dar decizia finala va fi una politica
Restructurarea marilor regii autonome pare sa fi fost relansata, prin decizia din 3 martie a Camerei Deputatilor, care a acceptat ca reorganizarea regiilor sa poata fi decisa prin hotariri de guvern si nu neaparat prin legi.
Hotarirea, luata cu un vot lejer (137 pentru si 55 impotriva), survine unei perioade de trei luni in care s-au produs putine evenimente semnificative in domeniu.
Ministrul Mircea Ciumara a promis, la inceputul anului, ca va inainta Parlamentului pina la 1 februarie proiectele de legi pentru restructurarea RENEL si Romgaz si pronostica aplicarea lor din martie. Criza politica a facut insa ca promisiunile sa nu fie respectate. In cele din urma, Camera Deputatilor a dat cistig de cauza unei proceduri mai rapide de restructurare.
Paralel cu disputa parlamentara, la Ministerul Industriilor si Comertului s-a desfasurat o serie de intilniri cu sindicatele si conducerile regiilor, girul reprezentantilor salariatilor fiind o necesitate pentru evitarea tensiunilor sociale, intr-un an care se anunta si asa dificil. Mai ales ca sindicatele din marile regii autonome sint printre cele mai puternice din Romania.
Ministerul Industriei si Comertului continua sa-si pastreze ca prioritati transformarea RENEL si Romgaz in societati nationale si reorganizarea lor. Partenerii de dialog nu au ajuns insa la consens fata de modul in care se va face restructurarea celor doua regii.
MIC sustine restructurarea Romgaz pe centre de profit, inspirata dintr-un proiect al Bancii Mondiale. Sindicatele, si chiar unii manageri ai regiei, sint reticenti, afirmind ca reorganizarea pe centre de profit va inseamna automat o crestere a pretului gazului metan, ce va afecta, in primul, rind consumatorii casnici si sociali (scoli, spitale, cantine). Cei din urma sint, oricum, mari si vesnici datornici, chiar si la actualele preturi.
O declaratie foarte recenta a liderului Federatiei Sindicatelor Gaze Naturale arata ca o posibila aliniere a pretului intern a gazului metan la pretul mondial ar fi insuportabila pentru populatie.
Contrar proiectului guvernamental, sindicalistii vad regia cu o structura integrata pe verticala, sub umbrela statului ca actionar majoritar si care sa permita mentinerea unor facilitati la plata pentru beneficiarii casnici si sociali.
Divergentele guvern-sindicate sint similare si in cazul celuilalt mare gestionar de resurse si generator de datorii, RENEL. Sindicatele din RENEL afiliate la BNS agreeaza tot structura pe verticala, oarecum asemanatoare Societatii Nationale a Petrolului, cu deosebirea esentiala ca noul RENEL va continua, in viziunea sindicala, sa detina suprematia pe piata autohtona, practic fara concurenta. Sindicalistii afiliati la cealalta mare centrala, CNSLR-Fratia, sustin varianta guvernamentala. MIC are pregatit un proiect de hotarire de Guvern privind infiintarea Companiei Nationale de Electricitate, structurata pe centre de cost si profit si separarea administrativa si financiar-contabila a activitatilor de baza (productie, transport, distributie). Daca optiunea MIC va avea cistig de cauza, va marca inceputul aparitiei concurentei pe piata energiei electrice.
Problema este ca sindicatele afiliate la CNSLR -Fratia nu se inteleg cu guvernul in privinta numarului centrelor de profit care se vor forma.
Indiferent de forma de restructurare care va fi hotarita pina la urma, sindicatele, administratia si patronatul vor avea de rezolvat in continuare o problema deosebit de delicata: cea a reducerilor de personal, fiind aproape unanim recunoscut ca schema RENEL este supradimensionata.
Schimbarea conducerii Ministerului Transporturilor si a SNCFR nu elimina imperativul promovat de fosta echipa de conducere, potrivit careia este nevoie de o "restructurare brutala", avind in vedere pierderile enorme ale acesteia.
Daca restructurarea la RENEL, Romgaz sau SNCFR ramine deocamdata cantonata la "masa verde", reorganizarea mineritului a facut deja primii pasi. Aparitia Agentiei nationale pentru dezvoltarea si implementarea programelor de reconstructie a zonelor miniere a inceput, in sfirsit, sa functioneze. La doar o luna de zile de la constituire, agentia a creeat 300 de locuri de munca, avind ca obiectiv pentru 1998 infiintarea a 7000 de locuri de munca. Totodata, in cadrul bugetului pe anul in curs vor figura fonduri speciale pentru inchiderile de mine, activitate care va mentine ocupata o buna parte din forta de munca, timp de citiva ani.
In zilele urmatoare, conducerea Ministerului Industriei si Comertului va avea noi intilniri cu directorii si liderii sindicali de la RENEL si Romgaz, regii in care nu s-a cazut de acord asupra planurilor de restructurare. Ministrul Mircea Ciumara afirma recent ca aceste intilniri vor putea fi decisive. Sindicalistii cred insa ca decizia finala va fi una de natura politica, imposibil de luat in actualul context, cu toate asigurarile date de ministru. (Indira Crasnea)

Comentarii