De Business

Punem punctul pe știi

Preturile la apartamente au inghetat

duminică, 06 iunie 2004, 23:00
2 MIN
 Preturile la apartamente au inghetat

Pentru prima data in ultimii doi ani, preturile la apartamente au intrat intr-o perioada de stagnare. Daca anul trecut, in aceeasi perioada, acestea cresteau chiar si cu un milion de lei pe zi, in prezent piata da semne evidente de oboseala. Specialistii in tranzactii imobiliare estimeaza ca preturile nu vor creste cu mai mult de 10 la suta pina la sfisitul anului. „Piata imobiliara inca nu este asezata, dar in mometul de fata putem vorbi despre o stabilizarea a preturilor”, a declarat Bogdan Cihodaru, director general al companiei imobiliare „Terra”.
Fatorii care stau la baza acestei stagnari sint mai multi.
In ultima vreme, din ce in ce mai multi ieseni se vad nevoiti sa-si scoata casa la vinzare ca urmare a datoriilor mari acumulate la intretinere.
Aflati in aceasta situatie nu tin cu dintii de pret. Fiind presati de timp accepta si sume mai modeste. „Avem printre clientii nostri si ieseni care nu mai pot acoperi din venituile proprii datoriile si, ca urmare, isi scot casa la vinzare”, a precizat Radu Iacob, analist marketing in cadrul agentiei imobiliare „EuroDomus”.
Banii cistigati afara nu mai sint investiti in apartamente
Un alt motiv ce a contribuit la stagnarea preturilor tine de romanii care lucreaza in strainatate. Cu banii acumulati, acestia au cumparat masiv proprietati in cursul anului trecut, in acest an rezumindu-se doar la a prospecta piata.
„Iesenii care lucreaza in strainatate au cumparat cu predilectie proprietati anul trecut, si cum un apartament ajunge la citeva zeci de mii de euro, bani ce se acumuleaza in timp, consider ca boom-ul de anul trecut privind cresterea preturilor nu se va mai repeta si anul acesta. De Pasti, multi ieseni care muncesc afara si au venit aici in vacanta s-au interesat de apartamente, dar nu au mai cumparat ca anul trecut”, a adaugat Emilian Tarcan, agent imobiliar in cadrul companiei „Casa Alba”.
In plus, odata cu noile norme BNR intrate in vigoare in luna februarie a acestui an, prin care s-a ingreunat accesul la creditele ipotecare si nu numai, a scazut numarul persoanelor care apeleaza la acestea pentru achizitia unui apartament.
Un alt motiv, poate chiar cel mai important, este faptul ca preturile apartamentelor au ajuns la un nivel destul de ridicat. De exemplu, un apartament intr-o zona centrala costa intre 35.000 – 40.000 de euro. Cu acesti bani se poate construi o vila modesta, intr-o zona la marginea orasului, unde terenul nu este asa de scump precum in oras.
Potrivit agentilor imobiliari, in aceasta perioada la mare cautare sint terenurile, intrucit iesenii au inceput sa realizeze ca este mai avantajos din punct de vedere financiar sa iti ridici o casa. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii