De Business

Punem punctul pe știi

Registrele salariatilor le scot peri albi patronilor

luni, 11 august 2003, 23:00
3 MIN
 Registrele salariatilor le scot peri albi patronilor

Daca in statele occidentale firmele tind sa elimine hirtia, folosind in schimb din ce in ce mai mult calculatorul, in Romania statul nu mai stie cum sa mai inventeze noi hirtoage pe care sa le bage pe git societatilor comerciale. Un astfel de exemplu este si registrul pentru evidenta salariatilor, care de la 1 martie a.c. inlocuieste carnetele de munca. Pina cel tirziu la inceputul lunii viitoare toate firmele din Iasi, care au cel putin un angajat, sint obligate sa achizitioneze un astfel de registru si sa il inregistreze la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi.
Registrele vor fi rasfoite ca un catalog
Acesta, pe linga faptul ca ingreuneaza munca patronilor nevoiti sa inregistreze din nou datele despre toti angajatii firmei, fie ei vechi sau noi, este supus in mod natural uzurii. Documentul este format din 100 de foi, cite una pentru fiecare salariat. Aceasta inseamna ca pentru a ajunge la o persoana care a fost inregistrata la mijlocul documentului trebuie rasfoite in jur de 50 de pagini. Cum trebuie consemnate in registru aproape orice modificare contractuala (n.r.-marire de salariu, concediu medical, avansare in functie, retrogradare, mutare la alta sectie, etc), aceasta inseamna ca in timp foile documentului risca sa se deterioreze si sa se pateze.
„Indradevar, faptul ca registrele sint supuse uzurii ar fi un inconvenient in comparatie cu carnetele de munca”, a aratat Constantin Malaescu, seful deparatamentului de personal din cadrul „Fortus”. Un alt neajuns a registrului este si faptul ca pentru fiecare angajat este alocata numai o singura fila, in schimb volumul de date care trebuie cuprinse aici este foarte mare. De exemplu, daca un salariat a fost in concediu de trei ori intr-un an, de fiecare data trebuie consemnate in registru aceste informatii. „Daca este depasit spatiul din registru alocat pentru un salariat atunci datele sint inregistrate in alt volum al documentului”, ne-a explicat Malaescu.
„Mi se pare o munca inutila”
In plus, pentru fiecare salariat trebuie sa se tina si cite un dosar care sa contina toate documentele care au stat la baza diferitelor modificari contractuale. La o firma mare, cum este „Fortus”, care are 2.100 de angajati, sau „Tepro”, cu 1.400 de salariati, dosarele respective ajung sa cintareasca in jur de 200-300 de kilograme.
Introducerea registrului i-a nemultumit si pe patronii care au foarte putini angajati. „Eu am doar doi angajati, dar am fost nevoit sa cumpar un registru de 100 de file si apoi sa numerotez pagina cu pagina. La rindul lor, cei de la ITM au luat din nou registrul la mina si au stampilat fiecare foaie. Personal mi se pare o munca inutila”, s-a plins proprietarul unui mic magazin alimentar, care a refuzat sa-i publicam numele.
Unii patroni vad insa cu ochi buni registrul, deoarece nu mai sint nevoiti sa mearga la ITM de cite ori fac o modificare a contractului angajatilor. Aceasta deoarece pot sa faca notificarea direct in registru, care este pastrat la sediul societatilor comerciale, spre deosebire de carnetele de munca, care erau tinute la ITM.
Pina acum, in judetul Iasi si-au inregistrat registrul la ITM, conform legii, un numar de 6.327 de firme din 6.700 care trebuie sa faca acest lucru. Societatile care nu-si inregistreaza registrul pina la 1 septembrie risca sa primeasca o amenda cuprinda intre 20-50 de milioane de lei. In comparatie, in Bucuresti, pina in prezent, doar jumatate din firme si-au inregistrat registrele. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii