De Business

Punem punctul pe știi

Stimularea exporturilor – una dintre prioritatile anuntate de Radu Vasile

vineri, 03 aprilie 1998, 23:00
3 MIN
 Stimularea exporturilor – una dintre prioritatile anuntate de Radu Vasile

Stimularea exporturilor va face obiectul unui program guvernamental special, declara premierul desemnat Radu Vasile, in chiar ziua nominalizarii sale, de catre presedintele Constantinescu.
Din punct de vedere al intentiilor, exista o convergenta intre partidele coalitiei care negociaza, in aceste zile, programul economic general al Cabinetului. Programul de stimulare a exporturilor va capata un profil precis doar dupa finalizarea discutiilor intre partide si aprobarea bugetului.
Comisia economica a Senatului are insa un punct de vedere bine conturat in aceasta problema, o foarte recenta analiza a sa, care urmeaza sa fie supusa dezbaterii plenului, purtind amprenta PNL si mai ales a unuia dintre liderii partidului, Viorel Catarama. De altfel Biroul Permanent Central al PNL si-a insusit, cea mai mare parte a programului economic al grupului Catarama-Tariceanu (intre care si capitolul privind stimularea exporturilor), dupa ce la Congresul Extraordinar al PNL acelasi program provocase o disputa vehementa in rindul partidului. Cum Viorel Catarama face parte si din grupul de negociatori economici ai PNL este foare probabil ca obiectivele cuprinse in analiza Comisiei Economice a Senatului si in documentele PNL sa se regaseasca, in mare masura in viitorul program guvernamental.
In esenta se propune capitalizarea Eximbank (banca de import-export a României), cu o suma net superioara (2.000 de miliarde de lei) celei propuse in raportul Ministerului de Finante privind proiectul de buget pe 1998 (200 de miliarde lei). Cresterea nivelului de capitalizare (dimensiunea fiind cunoscuta dupa aprobarea bugetului) va permite acordarea mai multor bonificatii ale dobinzilor la creditele acordate pentru productia de export, constituirea unor fonduri mai substantiale de risc pentrua sigurarea si garantarea exporturilor, aplicarea garantiilor de stat pentru importurile de completare, reducerea la jumatate a impozitului pe profitul realizat din activitatile de export (o masura care a mai fost aplicata in anii trecuti), instituirea de alte politici pentru incurajarea exporturilor.
Aceste actiuni sint inspirate si din politicile de stimulare a exporturilor aplicate de guvernele occidentale sau ale statelor Europei Centrale si de Est.
Ceea ce propune Comisia Economica a Senatului nu este totusi o noutate. Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, organismul care coordoneaza finantarea comertului exterior in România, a utilizat si in 1997 instrumentele financiar-bancare enumerate (bonificatii de dobinda, garantii de export, facilitati vamale) dar efectele au fost diminuate din cauza resurselor insuficiente alocate.
Astfel, anul trecut, afirma Comisia Economica a Senatului, s-au acordat 1.022 de bonificatii pentru stabilizarea ratei dobinzilor, au ramas neonorate pentru trimestrul III, 118 cereri, iar in trimestrul IV nu s-a mai onorat nici o cerere.
Anul trecut, exporturile românesti (8,4 miliarde dolari) au fost cu 4,3 la suta mai mari decit in 1996, iar importurile au fost de 11.2 miliarde de dolari (cu 1,4 la suta mai mici decit in 1996). In aceste conditii deficitul balantei comerciale a ramas sever: peste 2,8 miliarde dolari.
Oferta de export a României si directionarile geografice nu s-au modificat substantial. Aproape jumatate din exporturi au fost textile, confectii, pielarie, incaltaminte si produse metalurgice, iar directionarile principale au fost spre tarile UE si ale Europei Centrale.
In acest moment, problema care se pune acut este aplicarea unor politici mai energice, sustinute financiar, care ar avea un dublu efect: echilibrarea balantei comerciale si pe termen lung, recistigarea atitudinii pozitive a comunitatii economice internationale. (Indira Crasnea)

Comentarii