De Business

Punem punctul pe știi

Vanzarile de vinuri vrac castiga teren in fata celor la sticla

luni, 17 decembrie 2012, 19:22
2 MIN
 Vanzarile de vinuri vrac castiga teren in fata celor la sticla

 In 2012, producatorii ieseni de vinuri au vandut mai putin vin imbuteliat fata de anul trecut. A crescut, in schimb, cererea pentru vinul vrac. In ciuda sortimentelor de exceptie cu care casele de vinuri din judet se lauda, clientii sunt interesati de cele mai ieftine. “Ca volum, vanzarile sunt cam la fel ca in anii trecuti, calitatea este alta. S-a schimbat segmentul de consumatori, se merge pe vinurile cu un pret mai accesibil. Tendinta aceasta nu este intalnita numai la noi, este un fenomen prezent peste tot, cauzat de criza financiara”, a precizat Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinurilor. In septembrie, specialistii in domeniu se declarau multumiti de recolte si se asteptau ca vinurile autohtone sa fie la mare cautare. Vanzarile au fost insa sub asteptari, vinul la sticla fiind mai putin solicitat decat in 2011. S-a compensat totusi prin vanzarea vinului vrac. “Suntem dezamagiti, numarul cumparatorilor vinurilor imbuteliate a crescut sensibil in 2012, dar cantitatile vandute au fost mai mici. Anul acesta avem un vin mult mai calitativ decat in anii trecuti, vorbim de un vin de exceptie, de referinta. Am adus si struguri din zona Cahul, Republica Moldova. Clientul insa, din lipsa de bani, alege sortimentele mai ieftine. Vinul vrac se vinde cel mai bine”, a precizat Doru Bambu, director al Vinicom, de la Cramele Copou. Si la Agroindustriala Bucium, cererea pentru vinurile la sticla a scazut. In ciuda noii game de vinuri, Bucium Selectii 1949, lansata in luna Mai, tot vinul vrac a fost mai cautat. “S-a vandut mai putin vin imbuteliat in 2012. Diferenta fata de anul trecut nu este semnificativa, insa e sesizabila. Noua gama a mers foarte bine, dar cele mai mari profituri le avem de pe urma vinului Bag in Box. Acesta este foarte cautat si de restautante, care-l ofera clientilor sai la carafa, drept vinul casei”, a precizat Marius Zanoaga, directorul de vanzari al SC Agroindustriala Bucium SA.

Compania compenseaza insa printr-o cerere insemnata a vinurile spumoase. Fiind unicul producator de acest tip de bautura din Iasi, Agroindustriala Bucium inregistreaza in luna Decembrie solicitari numeroase din partea clientilor. “Inainte de revelion cresc substantial vanzarile la spumante. Aceasta este perioada cea mai buna din an, pentru noi”, a mai adaugat Zanoaga. Pentru iubitorii de vinuri, amintim cateva dintre colectiile cele mai laudate ale producatorilor ieseni. Cramele Bucium se mandresc cu gama Bucium Selectii 1949, iar Vinicom cu un sortiment unic in judet, Cabernet Sauvignon.           

Comentarii