De Business

Punem punctul pe știi

Vinzarile de carne de pui la Iasi sint in picaj

vineri, 14 octombrie 2005, 23:00
2 MIN
 Vinzarile de carne de pui la Iasi sint in picaj

Gripa aviara a inceput sa isi faca simtita prezenta printre magazinele iesene. Dupa ce saptamina acesta specialistii au descoperit mai multe pasari infectate cu temutul virus, unele magazine au inceput sa se plinga ca vinzarile de carne de pui au inceput sa scada dramatic. „Comparind vinzarile de carne de pui si oua din 27- 29 septembrie cu cele din 10-12 octombrie constatam ca acestea au scazut cu aproximativ 40 procente in cazul oualelor si cu 56 procente in ceea ce priveste produsele din carne de pui“, ne-a declarat Cristi Cires, directorul adjunct al GMarket, fost Gima. Acelasi lucru este sustinut si de Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). „Este un impact negativ asupra vinzarilor care au scazut sub 50%. Daca piata nu va consuma produsele noastre, vom scadea preturile“, a spus seful UCPR pentru Radio Mix. Unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare din judet a infirmat insa ipoteza potrivit careia vinzarile comerciantilor ar putea fi influentate de prezenta gripei aviare in produsele alimentare. „In saptamina care tocmai s-a incheiat am livrat la fel de multe comenzi ca si pina acum. Avem acelasi numar de solicitari si pentru saptamina viitoare“, ne-a spus ieri dupa-amiaza Valentin Ciurel, presedintele Consiliului de Administratie al Avicola.
De asemenea, reprezentantii supermarketurilor Flux si Univers’all spun ca vinzarile lor de carne de pui nu au fost afectate de aparitia la Ceamurlia, din judetul Tulcea, a virusului gripei aviare. Carnea de pui preparata la temperaturi de cel putin 70 de grade nu poate determina transmiterea virusului la om, sustin specialistii in domeniu. Mai mult atit presedintele tarii Traian Basescu, cit si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur declara ca ei consuma in fiecare zi carne de pui, chiar in conditiile actuale din tara. (Cristina ORHEANU)

Comentarii