Apel la imoralitate

joi, 25 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Apel la imoralitate

Pina la o dovada clara, in urma finalizarii anchetei incepute de procurorii francezi, pare din ce in ce mai clar ca generosul sponsor electoral al lui Ion Iliescu este implicat, printre alte ilegalitati, si in incalcarea embargoului petrolier impus de ONU Iugoslaviei. Mai grav, acest Costea a putut face ilegalitati cu ajutorul nelimitat al autoritatilor romane dinainte de 1996. Ce declaratie face, in aceste conditii, prim-vicepresedintele PDSR Adrian Nastase: de vina sint serviciile secrete, care nu l-au informat pe presedintele Ion Iliescu despre cine este cu adevarat Adrian Costea. O astfel de declaratie nu poate insemna decit fie ca Nastase vrea sa-l compromita pe Iliescu, incercind sa ne faca sa credem ca acesta este cocuta inocenta a regimului pe care l-a condus, fie PDSR chiar crede ca majoritatea romanilor sint redusi mintal.
Scandaluri mult mai modeste, in raport cu cel din Romania, au dus, in Occident, la demisii foarte prompte ale unor lideri politici importanti. Demisii onorabile, care au venit firesc intr-o societate in care moralitatea si responsabilitatea fata de banul public sint la loc de cinste. Ion Iliescu, insa, nici gind sa renunte la candidatura. Sa presupunem ca va cistiga. Cum se va mai putea intilni el cu un onorabil sef de stat din Occident, cind asupra sa vor plana banuielile de sfidare a lumii civilizate, care a subscris in totalitate la embargoul asupra regimului Milosevici? Mai poate avea el o minima credibilitate in Occident? Sa nu uitam ca urmeaza un mandat decisiv pentru integrarea tarii noastre in NATO si in UE.
Multi invoca lipsa de moralitate a acestuia si prevad, ca urmare, ca Iliescu nu va parasi nicidecum scena politica de bunavoie, numai pentru a avea o iesire onorabila. Dar oare nu se bazeaza el si pe ignoranta si lipsa de moralitate a multora dintre noi?
Un sondaj facut in aceste zile in Bucuresti arata ca doar 54 la suta din locuitorii Capitalei cred ca liderul PDSR stia de afacerile necurate ale lui Adrian Costea, in timp de 21% sint convinsi ca nu stia. Sondajele mai vechi aratau ca, in Bucuresti, procentul celor care l-ar vota la presedintie pe Ion Iliescu a variat mereu, destul de strins, in jurul a 30 de procente. Desi sondajul a fost facut doar in Bucuresti, o prima concluzie pe care am putea-o trage este aceea ca scandalul Costea l-a afectat deja electoral pe Ion Iliescu. Probabil ca, la nivel national, aceasta concluzie nu mai este valabila in aceeasi proportie, populatia din Capitala fiind, in medie, una care are acces mai larg la presa. Insa, chiar daca intr-o proportie mai mica, tendinta se va regasi cu siguranta si la nivel national.
PDSR pare deocamdata insensibil la orice semnal de acest fel. Desi, pina de curind, Iliescu se gasea in sondaje pe primul loc, dar cu procente sub 50 la suta, sansele sale la Presedintie erau oricum incerte, din cauza mutatiilor care ar fi putut avea loc in turul II. Aceasta chiar in conditiile in care procentele cu care era creditat inaintea scandalului s-ar fi pastrat pina la alegeri. Daca aceste procente scad, Iliescu ar putea avea, in cel mai fericit caz, nesansa sa repete performanta de acum patru ani, cind a obtinut primul loc in primul tur, dar a pierdut in al doilea. Daca Iliescu ar avea responsabilitate pentru partidul pe care il conduce, un calcul lucid l-ar determina sa se retraga din cursa, lasind altcuiva sansele nealterate. Cum insa in Romania nimic nu este perfect previzibil, deci nici gusturile electorale, nimeni nu poate garanta ca un calcul lucid este si cel corect.
O retragere a lui Iliescu din cursa pentru Cotroceni probabil ca nu se va petrece, daca ancheta asupra cazului Costea nu aduce elemente care sa-l acuze in mod absolut direct pe fostul sef al statului. Modul in care Iliescu se comporta in situatia actuala denota insa doua lucruri extrem de grave pentru intreaga clasa politica romaneasca: acela ca miza pe ignoranta alegatorilor poate parea inca una corecta, pe de o parte, si acela ca, in Romania, clasa politica, sau segmente ale acesteia, are inca incredere in puterea ei de manipulare, pe de alta. Doar astfel se explica cum Adrian Nastase declara senin ca scandalul Costea afecteaza deja extrem de serios imaginea externa a Romaniei. Cu alte cuvinte, ar trebui sa musamalizam scandalul, cu toate fraudele si incalcarile legii, de dragul imaginii Romaniei.
Ne intrebam mai sus daca nu cumva comportamentul lui Iliescu se bazeaza tocmai pe lipsa de moralitate a multora dintre noi. Deocamdata, putem doar presupune ca da. Abia votul din toamna acestui an ne va lamuri pe deplin daca ne-am inselat sau nu. (Claudiu RAUS)

Comentarii