Avantajul Voronin

miercuri, 02 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Avantajul Voronin

Daca pina la alegerile din Basarabia despre unirea cu Romania vorbeau doar idealistii, acum subiectul a fost lasat balta si de acestia. Din moment ce Vladimir Voronin, noul presedinte ales de Parlament, a anuntat deja apropierea Moldovei de uniunea Rusia-Belarus, a mai pomeni despre unirea cu Romania este pura naivitate. Pare sa fie ca si cum am lua in calcul unirea celor doua Corei, state fundamental diferite, mai putin sub aspectul limbii si etniei. Si totusi, in Coreea de Sud analistii vorbesc foarte mult despre unire.
Zilele trecute, Vladimir Voronin a fost la Bucuresti. O vizita lipsita de anvergura, poate si datorita faptului ca a avut loc intr-un context mai general, cel al summit-ului pe probleme de mediu, la care au participat opt sefi de stat din zona. Totusi, Iliescu s-a intilnit cu Voronin intr-un cadru oficial, la fel ca si premierul Adrian Nastase. Mari probleme nu s-au discutat, cum de altfel era de asteptat. "Vrem sa facem abstractie de deosebirile firesti, de natura politica, ideologica. Ceea ce am apreciat este abordarea practica, pragmatica a relatiilor dintre tarile noastre, care nu trebuie sa cunoasca nici un fel de diminuare in perioada urmatoare", declara Iliescu dupa intrevederea oficiala.
De partea cealalta, Voronin a fost de acord cu interlocutorul sau, insa a tinut sa adauge ca interesul economic al Moldovei duce, in acest moment, spre Rusia. Moldova, care are o mare nevoie de infuzii externe de capital, este un stat in care vin doar investitori cu un acut simt al aventurii. Acordurile cu forurile financiare internationale sint de mult compromise, practic fara sanse de deblocare in urmatorii ani. Singurii care ar avea un interes strategic la Chisinau sint Romania si Rusia. O competitie evident inegala, cit timp resursele imense ale Rusiei nu simt o diminuare reala daca o mica parte a acestora vin in Moldova. Practic, in lipsa unei alternative reale, Moldova se va mentine in sfera Rusiei, chiar daca ar dori contrariul.
Sint insa sanse ca, vreodata, acest contrariu sa fie dorit la Chisinau?
Iata o declaratie relevanta facuta de Voronin acum doua saptamini, la congresul Partidului Comunistilor: "Cu ajutorul fortelor progresiste din intreaga lume, Moldova va rezista pina la capat in mijlocul pradatorilor imperialisti, asa cum rezista Cuba in fata Statelor Unite". De altfel, prima vizita a lui Voronin in strainatate a fost la Moscova. In limbajul diplomatic, prima vizita in strainatate a unui sef de stat nou ales este extrem de importanta.
Cu toate acestea, ar fi unele motive sa afirmam ca problema unirii Romaniei cu Basarabia s-ar putea pune cu totul altfel in urmatorii ani.
Politica economica a comunistului Voronin nu are cum sa dea vreun rezultat. Aceasta se bazeaza doar pe ajutorul Rusiei si pe o gestionare centralizata, de catre stat, a limitatelor resurse interne. Nicaieri in lume o astfel de politica nu a adus crestere economica, ci dimpotriva. Saracia in care se zbat majoritatea basarabenilor le este straina multor romani, in ciuda nivelului de trai scazut de la noi. Mai mult de jumatate din populatia Moldovei, de la profesori la oameni in uniforma, traieste de azi pe miine, din mici afaceri sau furtisaguri. Toate acestea nu duc nicaieri, pentru ca nu creeaza resurse, ci le secatuiesc pe cele existente, oricum putine.
Instituirea unui regim autoritar la fel ca acela al lui Fidel Castro in Cuba este, de asemenea, extrem de putin probabil la Chisinau. Spre deosebire de cubanezi, basarabenii stiu acum ca pot iesi in strada sa protesteze, chiar daca se vor bate cu fortele de ordine. Un regim similar cu cel de dinainte de ’90 nu are sorti de izbinda pentru ca, daca nu va imbunatati cit de cit nivelul de trai, va fi inlaturat fie si in mod violent, daca democratic nu se va mai putea.
In acest timp, cresterea economica din Romania foarte probabil ca se va consolida. Antiromanismul multor oficiali din Basarabia nu este ceva de neinlaturat. Se poate accepta ca masivele sentimente de indiferenta fata de Romania sint, intr-o anumita masura, rezultatul unei manipulari de durata. Insa principala cauza este faptul ca basarabenii care vin in Romania nu simt nici pe departe acelasi lucru pe care il simte un roman cind merge la Paris. Perceptia merge insa spre directia buna, ajutata, pe de o parte, de deteriorarea economica din Basarabia si, pe de alta, de imbunatatirea nivelului de trai in Romania.
Din acest punct de vedere, desi pare cinic, dar si paradoxal, revenirea comunistilor la putere la Chisinau se poate dovedi, peste citiva ani, folositoare aprecierii sentimentelor basarabenilor fata de Romania. Daca diferenta de nivel de trai dintre Moldova si Romania ar fi aceeasi ca si cea dintre Romania si Germania, un referendum pentru unire in Moldova ar avea un rezultat fara doar si poate favorabil. De ce? Fie si numai pentru faptul ca, daca ne imaginam, prin absurd, ca Germania vrea sa se uneasca cu Romania, un referendum ar dezamagi pe toti nationalistii sau "bunii romani" din tara noastra.
Sa incheiem cu putina aritmetica. Germania a "bagat" in fosta RDG circa o zecime din PIB, in primii ani de dupa unire, pentru a aduce nivelul de trai la o limita comparabila. In termeni strict proportionali, aceasta ar insemna ca Romania ar trebui sa investeasca in Moldova circa trei miliarde de dolari. O suma imensa, care, daca va fi sa se puna vreodata in practica decizia ce ar mobiliza-o, va necesita asumarea unei mari raspunderi politice. Se vor gasi oare cei dispusi sa o faca?
(Dan POPA)

Comentarii