Capete mici

luni, 19 noiembrie 2012, 19:53
2 MIN
 Capete mici

In urmatoarele luni, a cincea generatie de lideri va prelua treptat puterea in China semicomunista. Xi Jinping si Li Keqiang par a fi cele mai importante personaje din noua garnitura. Si in Romania semicapitalista, odata cu victoria USL la alegerile parlamentare din decembrie, o noua echipa se va impune la conducerea statului.  Atacantii Victor Ponta si Crin Antonescu par a fi cei mai reprezentativi componenti ai acesteia. Dupa ce a vazut atatea tari ca afara, echipajul lui Basescu ia o pauza binemeritata.

In urmatorii ani, respectandu-si proiectul initiat la finele anilor ‘70, China va deveni prima putere economica a lumii. Trezit din somnul de 500 de ani de Deng Xiaoping, dragonul oriental va incaleca in cele din urma armasarul occidental. Si economia noastra se deplaseaza, dar calare pe un rac: ocolita de investitorii importanti, slabita de pomenile electorale, jefuita de structurile mafiote si devalizata de afacerile politicienilor cu statul. 

Vizionar ca si predecesorii sai, premierul Victor Ponta intuieste in China un partener strategic. O armata de aur. Un urias prieten. Doar stie toata lumea ca, demult, noi le-am facut chinezilor lipeala cu americanii. De asemenea, toti romanii au aflat cat de mult il indrageau asiaticii pe mistocarul Margelatu. Cu vreo 200 de ani inainte, si chinezii detineau informatii la fel de exacte despre noi. Avand capitala la Ya-xi-du, oras situat printre arhipelaguri, Moldova se mandrea cu excelentul ulei de masline. Tot pe atunci, Valahia avea centrul la Bu-jia-li-du, numara  970.000 de barbati vrednici, ce suportau fara cracnire biruri brutale. (Pentru mai multe amanunte, cititi Magazinul Istoric din octombrie!)

Diferenta esentiala dintre noi si ei este ca, intre timp, ei si-au resetat informatiile. Si ne privesc altfel. In acest moment, Romania este singura tara "pretena" cu China, dar ocolita de capitalul chinezesc. S-or fi saturat si rabdatorii comunisti chinezi sa-i tot invete economia de piata pe capitalistii romani. Pe cei din urma i-a acaparat total generoasa politica. Dar lipsiti de proiecte, depasiti de vremuri, insensibili la schimbare si risipiti in batalii insignifiante, sarmanii de ei privesc din nou in directia gresita.

Chinezii din popor inca le spun europenilor "nasurile lungi". Probabil, in cel mai  scurt timp, pentru Romania – un teritoriu indepartat de continentele civilizate -, vor gasi o denumire mai adecvata. Poate Insula politicienilor cu capete mici. Dar cu guri si urechi foarte mari.

Comentarii