Cetateanul strategic

miercuri, 17 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Cetateanul strategic

Problema apei calde nu mai este, incepind de saptamina aceasta, doar una locala. Conducerea CONEL a decis sa o transforme intr-una nationala. Peste noapte, aceasta companie si-a adus aminte de regulile economiei de piata si vrea sa le aplice cu cea mai mare duritate. Simplu. Cine nu plateste nu primeste apa calda.
Pe baza unui asemenea rationament, au ramas fara apa calda principalele orase din tara. Evenimentul a avut loc tocmai in debutul sezonului de vara, cind este mai mare nevoie de o asemenea facilitate a civilizatiei. Pentru a se justifica un gest atit de dur s-a spus ca se inregistreaza datorii exagerate la plata agentului termic furnizat. Vinovatii sint sefii regiilor locale. Ei au fost pusi la zid de o declaratie a ministrului Industriei si Comertului, Radu Berceanu, care i-a acuzat ca nici macar nu s-au prezentat la negocieri pentru reesalonarea platii datoriilor. Ba mai mult, aceste regii au avut tupeul sa-si construiasca sedii luxoase in loc sa plateasca integral catre CONEL sumele incasate de la populatie.
Aceasta succesiune de acuzatii nu face decit sa ascunda partea de vina a societatii care detine monopolul productiei de energie termica in Romania. E drept ca s-au inregistrat multe abuzuri din partea sefilor unor regii locale ce au rivnit la sedii luxoase sau facilitati apropiate de cele ale colegilor lor "mai mari" din CONEL. Insa toate acestea sint mici diversiuni pe linga super-sediile CONEL ce au aparut intr-un ritm ametitor prin intreaga tara.
Cit priveste problema negocierilor, ea este mai mult decit tulbure. Regiile locale se prezinta la aceste intilniri din pozitia de victime sigure. CONEL dicteaza termenii, amenintind ca, in caz contrar, sisteaza furnizarea agentului termic, din lipsa de combustibil. Nu se admite nici un fel de negociere, nici un argument privind ritmul platilor, nici o concesie. Foarte probabil, de aceea unii sefi de regii au si renuntat sa se mai prezinte la asemenea negocieri. Ei stiau dinainte rezultatul.
Daca ar fi sa ne aducem aminte, CONEL a avut un comportament similar si la inceputul anului. Atunci, gratuit, a fortat regiile locale sa accepte toate conditiile impuse doar pentru a nu opri furnizarea caldurii in lunile cele mai friguroase ale iernii. Pina la urma, atunci s-a dovedit ca totul nu era decit un scenariu prost, facut pentru a mai putea obtine un imprumut garantat de stat pentru completarea stocurilor de combustibil, ce s-a facut la momentul potrivit.
Miscarea CONEL din aceasta saptamina are insa un substrat mult mai profund. Ea este raspunsul acestei societati la tentativele de restructurare a activitatii sale si de privatizare a unei parti din unitatile sale, prin care ar putea sa dispara monopolul si ar aparea concurenta. Nu s-ar mai putea justifica la nesfirsit ineficienta si nici salariile uriase. De aceea s-a aplicat principiul "mai bine sa moara capra vecinului". Mingea a fost pasata la regiile locale si de aici la cetatenii cinstiti, care nu au decit vina de a-si platit la timp intretinerea.
Pare un cerc vicios din care cu greu s-ar putea iesi. De fapt, in profunzime, aceasta problema reprezinta una dintre acele mosteniri ale comunismului de care nu am reusit inca sa scapam. Sistemul centralizat de termoficare a oraselor, fara posibilitatea tehnica de a contoriza si controla consumul fiecaruia, a ramas neschimbat in toti acesti ani. Oricit de inventivi ar fi dorit sa fie sefii de regii locale ori administratorii de asociatii, pina la urma a fost imposibil de furnizat apa calda si caldura doar celor care isi platesc intretinerea. Cum problema datoriilor a ramas si ea la nivelul creditarii gratuite a celor aflati in imposibilitatea de a le achita, totul s-a indreptat spre un punct critic, speculat acum la maximum de catre CONEL. Datoriile populatiei au inceput sa le concureze pe cele ale societatilor comerciale. Toata lumea s-a ingrozit. Insa nimeni nu s-a chinuit sa faca o comparatie intre modul in care s-a discutat cu SIDEX sau cu alti mamuti economici de talia lui, care nu pot fi deconectati pentru ca sint strategici pentru economie, si modul in care s-a pus problema acum. Cetateanul de rind nu este strategic.
Nici o echipa din cele ce s-au perindat pe la conducerea Ministerului Industriei si Comertului nu a incercat sa echilibreze balanta intre cetateanul de rind si societatile comerciale cu datorii. Aceasta ar fi insemnat restructurarea si privatizarea acestui colos monopolist numit CONEL. Ori, aici, singurele "reforme" care au fost acceptate au fost doar acelea de schimbare din cind in cind a numelui companiei.
Dupa modul in care a reactionat ministrul Berceanu, este foarte clar ca si de aceasta data s-a pierdut batalia pentru restructurarea CONEL. El nu mai este cel care se lupta cu acest monopol, ci acela care il apara. Ministrul Berceanu are o mare raspundere pentru faptul ca atit timp nu a facut nimic pentru introducerea concurentei in domeniul productiei de energie termica si nu a cautat nici o solutie pentru renuntarea la actualul sistem de distribuire a apei calde si a caldurii. Chiar daca pe moment se va gasi o rezolvare centralista a crizei, problemele vor reaparea periodic, iar cetateanul de rind nu va avea sansa de a urca pe podiumul clientilor strategici. In blocurile din Romania comunismul mai este inca la putere. (Cristian RACU)

Comentarii