Cine-l bate pe Nichita?

luni, 02 iulie 2007, 21:00
4 MIN
 Cine-l bate pe Nichita?

Adversarii politici ai PSD fac eforturi vizibile pentru a-i asigura actualului primar al Iasului, pesedistul Gheorghe Nichita, o batrinete linistita. Dupa cum decurg lucrurile pe scena politica ieseana, Nichita are toate sansele sa ramina la Palatul Roznovanu inca vreo doua decenii de acum incolo. Numai sa vrea. Culmea este ca actualul primar este un politician lipsit de anvergura, fara realizari majore si fara sprijin consistent din partea populatiei. Cu alte cuvinte, Gheorghe Nichita poate fi batut, dar pentru asta este nevoie si de oarece preocupare din partea adversarilor sai. Din pacate, acestia experimenteaza, aratindu-se mult mai pasionati de giumbuslucurile politicii decit de problemele Iasului.  

Cu exact un an inaintea alegerilor locale, cel mai important partid al Romaniei (daca este sa credem sondajele de opinie) vine cu o mutare pe cit de surprinzatoare pe atit de neinspirata in perspectiva alegerilor locale: un general pentru Primarie. Numele lui: Constantin Barhala. Intrat doar de doua luni in partidul condus de Dan Carlan, generalul sustine ca a inteles imediat resorturile ascunse ale politicii si este gata sa porneasca la lupta. Dar daca nu va utiliza cumva mai multe tancuri, plus citiva infanteristi bine antrenati, asaltul sau asupra Primariei va consemna doar o infringere. 

E ciudata si riscanta alegerea democratilor, dar ea dovedeste proasta politica de cadre a lui Dan Carlan. Daca PD crede ca scorurile uriase din sondajele de opinie sint suficiente pentru a transforma candidati cvasi-necunoscuti in cistigatori siguri, atunci se inseala. Mai degraba, democratii au toate sansele sa piarda mult la capitolul credibilitate, de vreme ce au o viziune atit de originala asupra ideii de innoire a clasei politice romanesti. Apoi, Primaria Iasi trebuie vazuta altfel decit o structura militara, in care seful ordona si subordonatii executa orbeste. In administratia moderna este nevoie de proiecte, de flexibilitate, de capacitate de a lucra in grup, calitati care cam lipsesc oamenilor cu pregatire militara. 

E adevarat, e posibil ca Dan Carlan sa fi aruncat la deruta acest personaj in lupta politica. Pentru a studia reactiile adversarilor. Sau poate pentru a vedea in ce masura un politician anonim se poate adapa din rezerva foarte mare de voturi a unui partid, care creste ca viteazul din poveste. Daca merge smecheria, atunci n-ar fi exclus ca, la anul, pe listele electorale ale PD (la Iasi sau aiurea) sa apara tot felul de politicieni de care nu a auzit nimeni. In acest fel, democratii isi taie, insa, singuri craca de sub picioare. PSD a dat chix tocmai pentru ca nu si-a creat o veritabila pepiniera de cadre valoroase.

Cit priveste celelalte partide, si aici situatia se prezinta destul de incetosata. Desi – daca vor sa cistige Primaria – ar cam fi timpul sa se gindeasca la un candidat puternic la fotoliul de primar, liberalii stau inca in expectativa. In 2004, gafele lui Relu Fenechiu, care schimba in fiecare luna candidatul la Primarie, l-au facut cistigator pe Nichita. Se pare ca PNL nu a invatat nimic de atunci. Dupa iesirile repetate la rampa ale deputatului Traian Dobre, care a recunoscut sincer ca si-ar dori sa fie candidatul PNL la Primarie, un zvon subtirel insinua cum ca tot Fenechiu s-ar inscrie in cursa pentru functia de primar. In cele din urma, se pare ca liberalii vor miza mai degraba de Cristian Adomnitei, care are sanse la victorie doar in masura in care nu va esua in functia de ministru al Educatiei si nu va uita ca reprezinta Iasul. Oricum, daca partidul lui Fenechiu va rata, la localele din 2008, inca o data prezenta in finala, atunci ar trebui sa se puna in mod serios problema gasirii unui alt lider al acestei organizatii. 

Pe de alta parte, nici PLD nu se straduieste prea tare sa-l bata pe Nichita. Desi Dumitru Oprea pare un adversar redutabil, rectorul Universitatii iesene ezita inca sa intre cu adevarat in preliminariile acestei competitii. La prima vedere, Oprea da senzatia ca ar prefera mai degraba pozitia bine remunerata de europarlamentar, decit o permanenta stare de stress generata de functia de primar. In orice caz, daca liderul PLD nu vine in aceasta toamna cu o strategie interesanta de cucerire a Primariei Iasi, sansele de reusita scad drastic.

Despre PRM nu prea mai avem ce scrie. Acest partid a contat prea putin in alegerile locale, iar acum e la un pas de a iesi definitiv din viata politica. La rindul sau, PC poate scapa de anominatul in care l-a cufundat Dan Voiculescu doar daca va sti sa produca idei originale si oameni capabili sa le transpuna in practica.

Sa nu uitam ca, in 2004, strategia ilustrului necunoscut Romeo Stavarache de a bate din usa in usa l-a facut primar al Bacaului.

In 2008, Iasul va implini 600 de ani de atestare documentara. Poate ca 17 ani, cit au trecut din decembrie 1989, fata de cele 6 secole de istorie scrisa, nu reprezinta mare lucru. Totusi, nesansa acestui oras de a fi condus, in tot acest rastimp de dupa revolutie, de politicieni lipsiti de anvergura si-a pus deja amprenta pe cetate. Din nefericire, daca nimeni nu se dovedeste capabil sa-l invinga pe Nichita la urmatoarele alegeri locale, raminem sigur condamnati la mediocritate.

Comentarii