Dreapta se cam impusca in picior

joi, 26 iulie 2012, 18:32
3 MIN
 Dreapta se cam impusca in picior

Indemnul lui Traian Basescu de boicotare a demersului de suspendare probabil va rezolva o situatie de moment, revenirea la Cotroceni, dar nu clarifica nimic pentru viitorul politic apropiat. Ca niciodata, presedintele a ramas confuz pentru electori. Recomanda absenteismul, dar personal merge la vot. Cea mai mare parte a campaniei a sustinut indarjit ideea prezentei, apoi si-a schimbat parerea. Cu trei zile inainte de vot, mai au loc, totusi, manifestatii de „sustinere a presedintelui suspendat". Cum vine alaturarea „sustinerii" cu „boicotul"? Sustinere prin boicot?

Nu discutam despre ratiunea boicotului – a fost explicata suficient de credibil -, dar el produce o modificare dezastruoasa in agenda publica. In urma cu o saptamana, vorbeam despre apararea unor institutii si a unor valori democratice europene. Poate ajungea si la nenea Ghita ceva din zgomotul legat de legi, ordonante de urgenta, justitie, alfabetizandu-l in functionarea statului de drept. Poate o parte a electoratului in mod traditional absenteist reintra in joc, dupa ani de refuz, intelegand miza timpurilor. Acum PDL s-a pus singur in defensiva, explicand necontenit de ce electoratul trebuie sa absenteze. In urma cu o saptamana, agenda publica era ocupata cu actiunile de forta duse impotriva statului, acum miza s-a restrans incredibil: 90% din discutii se poarta pe tema prezentei la vot.

Absenteismul ar fi fost o strategie convingatoare daca, din primul moment, atat PDL, cat si Traian Basescu ar fi spus-o clar: nu validam demersul unei „lovituri de stat". Dar la ideea loviturii de stat s-a ajuns dupa doua saptamani de… sondaje si risc al trecerii pragului de 50%, necesar validarii referendumului. S-au prins cam tarziu ca fac jocul USL.

Boicotul i-ar putea aduce o dubla delegitimare lui Traian Basescu, daca se intoarce la Cotroceni. In primul rand, presedintele abia apucase sa se angajeze in „misiunea imposibila", imbracand haina candidatului atipic, care contrazicea estimarile sondajelor si ridiculiza fraudele prin atitudinea optimista si curajoasa. Iata-l ca schimba in extremis tot ceea ce pretindea ca este. Descumpanit, actorul nu numai ca modifica piesa, dar muta si scena pe un teren necunoscut spectatorilor, obisnuiti cu indrazneala si sangele lui rece.

In al doilea rand, un DA covarsitor il poate intoarce rapid la cota de popularitate dinainte de referendum, prilej de interminabile atacuri din partea USL, care ii va contesta legitimitatea. Un rezultat zdrobitor in defavoarea lui Traian Basescu va confirma intrucatva ideea unei sustineri populare pentru actiunea de suspendare. Se va intoarce la Cotroceni ca sa-i irite si pe cei care ar fi votat NU doar pentru ca metodele alese pentru debarcare au suspendat regulile jocului, asa cum unii se pot duce sa voteze DA doar fiindca ajung la concluzia ca Basescu se tine cu dintii de scaun. Nu mai punem la socoteala ca, fara o reconfirmare de 30-40% la referendum, asa cum estimau unele sondaje, presedintele va deveni piatra de moara pentru orice proiect politic de dreapta.

Boicotul de acum poate avea o influenta si asupra alegerilor generale din toamna, fiindca va conserva energia, furia sau chiar ura celor care voteaza „DA". Una este sa te prezinti la un show si acesta sa nu iasa grozav, fiindca nu a venit lumea, alta e sa-ti cumperi bilet, iar solistul si orchestra sa lipseasca de la spectacol, dandu-se bolnavi. Descarcarea nervoasa anti-Basescu nu se va produce la referendum, ci se va amana pe toamna.

Fireste, a discuta despre atmosfera irespirabila de dupa 29 iulie, e un lucru riscant. Factorul formidabil care reintra in scena este criza, cu efecte imprevizibile, greu de intuit, asupra intregii scene politice. Asa cum Basescu a fost coborat de la 50% in sondaje la 10% in decurs de cateva luni dupa taierea salariilor, la fel guvernul Ponta, alaturi de USL, poate sa o pateasca dupa devalorizarea leului si scaderea brusca a nivelului de trai. Iar intrebarea este urmatoarea: dupa ce austeritatea zisa „de dreapta" si populismul stangist vor fi compromise in decursul unui singur an, catre cine se va orienta electoratul?

Comentarii