Experimentul Pascani

luni, 20 februarie 2012, 19:47
3 MIN
 Experimentul Pascani

Desi nu vorbim inca de o decizie finala, se pare ca, in Pascani, PNL si PSD vor candida separat. Posibila ruptura era anticipata de multa vreme. Dar nu pentru ca pesedistii au un dinte impotriva primarului liberal Grigore Craciunescu, a carui campanie din 2008 s-a bazat pe atacuri dure la adresa PSD. Toti primarii liberali au cistigat atacind "partidoiul".

Explicatia neintelegerilor dintre partenerii USL este una banala. Zona Pascani, adica municipiul si comunele limitrofe, a fost si a ramas un fief pesedist. O dovedesc scorurile excelente obtinute, de-a lungul timpului, cu diferite ocazii, de FSN – PDSR – PSD, chiar si dupa ce Craciunescu devenise primar. O vreme, singura opozitie consistenta fata de PSD, daca se mai poate vorbi de opozitie in acest caz, a fost reprezentata de PRM.

Veche arie muncitoreasca, azi cu numerosi someri si populatie imbatrinita, Pascaniul mai crede inca in pomenile PSD. Dar nu si in cele ale PNL. Criza financiara globala a demonstrat ca daca romanii stabiliti in strainatate nu mai trimit bani acasa, economia locala nu poate dudui. Pentru ca nu prea mai avem economie. Povestile lui Tariceanu se mai spun doar la un pahar de bere galbuie rasuflata. Doar averea fostului premier a crescut de sapte ori.

Craciunescu a profitat in 2008 nu de performantele fara seaman ale guvernarii liberale, ci de un context politic local favorabil. Cele mai importante elemente au fost: renuntarea lui Neculai Ratoi la a mai candida pentru un nou mandat de primar, lipsa de mobilizare a votantilor PSD, dar si uimitoarea solidaritate de care au dat dovada (in al doilea tur al alegerilor pentru Primarie) celelalte partide. Intre timp, situatia pare sa fi revenit la normal.

Toate sondajele cit de cit credibile arata, in municipiul Pascani, un avans electoral pentru PSD. In intentiile de vot ale pascanenilor, virtualul candidat pesedist nu are un scor dublu, asa cum se lauda el, dar se afla la oarecare distanta de actualul primar. Daca Grigore Craciunescu nu recupereaza rapid terenul pierdut, prin cine stie ce gaselnita, sau nu se transforma peste noapte intr-un geniu al negocierilor, atunci finalul e previzibil. Cu atit mai mult cu cit organizarea unui unic tur de scrutin pare sa avantajeze PSD.

Se va rupe USL Iasi din pricina acestui potential conflict? Sigur ca nu, chiar daca situatii de acest gen se vor mai regasi in judet. In schimb, electoratul va fi destul de contrariat. Caci nu mai crede nimeni ca reprezentantii PNL si PSD, aruncati de la nivelul de prieteni la catarama la statutul de adversari, se vor intrece in laude reciproce sau in gesturi de curtoazie, precum Ponta si Antonescu. De fapt, nu sint excluse nici alte efecte ciudate ale acestei lupte fratricide: dezertari, tradari, aliante nepotrivite. Pentru ciolanel, alesul este in stare de absolut orice.

Tocmai de aceea, situatia politica din Pascani capata valoare de experiment. Daca PNL si PSD chiar vor candida, la alegerile locale, de capul lor, atunci avem foarte multe de urmarit, in perspectiva parlamentarelor. Cit va scoate PNL de unul singur? Vor avea PNL plus PSD mai mult ori mai putin decit rezultatul USL pe judet? Ce se va intimpla cu PDL? Cit de rau se vor ataca viitorii candidati? Cum va evolua cariera politica a perdantilor? Citi pascaneni vor mai crede in bunele intentii ale politicienilor? Va depinde votul final de cite promisiuni au respectat alesii sau tot de micile atentii? Oricum, in fosta republica a lui Ratoi, liberalii sint obligati sa redevina liberali pentru a se impune.

 

Comentarii