Iubirea anarhistului

joi, 11 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Iubirea anarhistului

Internetul, ca de altfel si lumea moderna, se confrunta cu un nou model de rebeliune. Nu mai este vorba de idei adoptate de foarte multe persoane, ci de grupuri de persoane care nu doresc altceva decit transformarea in realitate a unor utopii. Povestea virusului "ILOVEYOU" este un model in ceea ce priveste modul in care se va reactiona, probabil, la provocarile anarhistilor.
Ideea unor virusi pentru calculatoare, acele programele realizate in scopuri distructive, ca si aceea a penetrarii ilegale a diferite retele de calculatoare, este un mit al lumii programatorilor. Foarte multi dintre acestia, incurajati de multe ori chiar de catre mentorii lor, considera ca realizarea unui astfel de virus poate reprezenta o culme a programarii calculatoarelor. Privind lucrurile dintr-un punct de vedere distructiv, asa si este. Bucati foarte mici de program pot distruge complet informatia de pe un calculator infectat. Daca la acestea se mai adauga si faptul ca, de cele mai multe ori, nu este infectat doar un singur calculator, ci un numar ce creste, de obicei, in progresie geometrica, avem imaginea completa a capacitatilor intelectuale ale creatorilor de virusi.
Problema este ca ei sint reprezentantii cei mai de soi ai anarhistilor Internetului. Alaturi de hackeri, creatorii de virusi sint personoane care au un comportament similar cu cel al protestatarilor londonezi din ziua de 1 mai de anul acesta. Nu se stie cu exactitate ce doresc acestia, in schimb, distrugerile provocate de ei au valori foarte mari. Numai in cazul virusului "ILOVEYOU" se vorbeste de pagube in valoare de mai multe sute de milioane de dolari. Intr-o economie cu o dinamica precum cea a Internetului, in care se fac, in fractiuni de secunda, tranzactii in valoare de mai multe miliarde de dolari, asa ceva este extrem de periculos.
La fel ca si in cazul manifestatiilor violente impotriva globalizarii economice, si in cazul infractionalitatii electronice era nevoie de o reactie dura din partea autoritatilor. FBI-ul a presat autoritatile filipineze sa efectueze macar citeva arestari pentru a demonstra lumii intregi ca si pe Internet se poate institui o ordine. Ce s-ar fi facut, insa, autoritatile americane daca in locul Filipinelor s-ar fi aflat Romania? Probabil ca ar fi iesit o cacealma din care hackerii si producatorii de virusi ar fi tras concluzia ca mina justitiei nu e atit de lunga pentru a ajunge la ei. In Romania, in conditiile existentei unei legi a drepturilor de autor, in plin centrul Bucurestiului, se vind CD-uri cu programe piratate (fara licenta din partea producatorilor). Cit priveste infractionalitatea electronica, legislatia este ca si inexistenta. Aceasta este o problema grava pe care statul roman nu se grabeste sa o rezolve. Chiar daca avem un potential fantastic in acest domeniu, marile firme producatoare de programe fiind pline de specialisti din Romania, legiuitorii de la noi considera inca Internetul o gluma, o instalatie folositoare doar pentru jocuri sau pentru a trage cu ochiul la paginile cu sex, nicidecum pentru a produce bani.
Lumea moderna, care isi trage seva din noua economie construita pe Internet, nu poate tolera existenta acestui anarhism electronic. Este nevoie de instituirea unor reguli ale jocului si in lumea virtuala. Multe state s-au lansat intr-o competitie contracronometru pentru apararea cyber-civilizatiei de atacurile teroristilor electronici. Miza o reprezinta profiturile uriase ce se pot obtine pe aceasta piata globala. Tarile care nu vor face pasi rapizi in lupta impotriva acestui tip de anarhism risca sa ramina izolate in saracie.(Cristian RACU)

Comentarii