Mahalaua Europa

luni, 25 aprilie 2011, 14:05
2 MIN
 Mahalaua Europa

In tara Nokiei, un partid nationalist promovind asiduu un mesaj anti-imigratie a obtinut la alegerile generale aproape 20% din voturi. Nu sintem extremisti, explica liderii formatiunii, dar nu ne plac deloc imigrantii. Ar fi bine sa stea la ei acasa! Nu e un caz izolat. In mai toata Europa civilizata,  partide fara doctrina dar cu cuvinte dure la adresa imigrantilor cistiga teren. Se intimpla si in Finlanda, dar si in Italia, Spania, Franta ori Germania.

Multi politicieni din zona obscura a politicii percep curentul de opinie defavorabil imigrantilor si apasa pedala de acceleratie. Bunastarea, construita in destule tari chiar cu ajutorul imigrantilor, nu se imparte. Europa Unita ar trebui sa semene cu un palat  de clestar locuit de persoane simandicoase, inconjurat de sate populate de rapanosi. Viziunea senioriala se pastreaza. Curios cum state care au facut din politicile de stinga un veritabil titlu de noblete devin brusc foarte egoiste cind aud de imigranti. Dar despre care imigranti vorbim? Cu siguranta, si in acest caz exista mai multe tipuri.

La recentul turneu de tenis feminin (WTA) de la Stuttgart, trei jucatoare germane – Sabine Lisicki, Andrea Petkovici si Julia Goerges – s-au aflat printre protagoniste. Goerges a si cistigat competitia, invingind-o in finala pe cea mai buna tenismena a momentului, daneza de origine poloneza Caroline Wozniacki. Dupa cum le arata si numele, primele doua sportive (si nu numai) nu prea au multe globule de singe teuton in vene si totusi au luptat pentru culorile Germaniei. Nu toate nemtoaicele seamana cu Angela Merkel.

Un mesaj anti-imigratie ascunde intotdeauna si un substrat eurosceptic. A fi european nu inseamna doar ca poti achizitiona mai lesne un telefon Nokia, ci si ca te poti stabili in Finlanda. Si ca poti munci acolo. Nu romanii au inventat principiile care stau la baza Uniunii Europene. Si nici macar cea mai buna metoda de a profita de ele. Si oricum, pina la urma, nu imigratia va fi stopata, ci mai curind ideea Europei Unite. In pofida enervantelor sale defecte, omul gaseste intotdeauna resurse sa sara pirleazul, pentru a se raspindi si cuceri lumea.

O spune chiar un american destept ca Ambrose Bierce, intr-una dintre cele mai interesante definitii ale omului: Animal  atit de ratacit si de vrajit de contemplarea a ceea ce crede el ca este, incit scapa cu vederea ceea ce fara indoiala s-ar cuveni sa fie. Ocupatia sa de baza este exterminarea altor animale si a propriei specii, care totusi a reusit sa se inmulteasca atit de rapid, incit a impinzit tot pamintul locuibil plus Canada. Celebrul canadian Lucian Bute ne poate povesti cum e pe acolo.

Comentarii