Numaratoare inversa pentru Igas

marți, 28 septembrie 2010, 17:43
2 MIN
 Numaratoare inversa pentru Igas

Inlocuirea lui Vasile Blaga cu Traian Igas – care taman astazi implineste 42 de ani – ridica un semn de intrebare cu sase luni inainte de preconizata aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, zona fara bariere vamale, adica fara controale la frontierele cu alte state membre. Franta (si nu numai) deja trage de liderii UE sa amine primirea tarii noastre in Schengen, astfel ca noul ministru al Administratiei si Internelor va avea incomparabil mai multa bataie de cap decit i-a rezervat pina acum mandatul de parlamentar (este senator de Arad). Posesor al unui CV relativ subtire, dar protejat al primarului Aradului – care la rindul lui este finul presedintelui -, Igas s-a facut de putine ori remarcat, desi era liderul senatorilor PDL. De mentionat o recomandare pe care i-o facuse cu destul de recent lui Emil Boc – aceea de a se impune ca premier dupa ce va pica motiunea de cenzura. In ceea ce-l priveste, noul ministru de la Interne va avea el insusi chiar saptamina viitoare, la un nou miting, testul de incercare la care il vor supune propriii angajati, aceiasi politisti ale caror caschete zburatoare l-au dezechilibrat pe Vasile Blaga.

Mai important decit framintarile sociale anuntate pentru acest sfirsit de an ramine totusi momentul istoric al intrarii in zona Schengen. Daca Sarkozy n-ar fi initiat revolutia franceza impotriva tiganilor veniti cu miile la cersit, drumul Romaniei catre Schengen ar fi fost complet deschis. Programele coordonate de UE, de modernizare a frontierelor Uniunii, au mers "unse" pina acum si nimic nu parea sa strice finish-ul. Insa repatrierile din Franta, sustinute de Italia – care s-a grabit sa le aplice inca de acum doi ani, dupa cazul Mailat – ar putea avea ca rezultat un simplu transfer al taberelor ilegale desfiintate de autoritatile franceze in tarile vecine (Belgia, Marea Britanie, Germania sau Elvetia), trezind si aici frustrarea localnicilor.

Parisul sustine ca n-a facut altceva decit sa aplice legea celor 90 de zile, perioada maxima de sedere a unui imigrant intr-o tara europeana, in conditiile in care nu dispune de venituri sau locuinta. Comisia Europeana a reactionat imediat si pare hotarita sa puna Franta la zid, dar nu pe motiv ca cei expulzati apartin, toti, unei singure etnii, ci pentru ca nu i-a tolerat mai departe. La rindul ei, Franta arata spre Romania, al carei guvern s-a aparat cu jumatate de gura, de teama aminarii extinderii zonei Schengen in Romania. Situatia a devenit delicata, mai ales ca deja s-au facut iarasi auzite regretele exprimate fata de aderarea prea rapida a tarii noastre si a vecinilor bulgari la Uniunea Europeana, asa ca n-ar fi de mirare ca nota de plata sa se concretizeze intr-o reprogramare a momentului Schengen. Vina pentru o eventuala aminare ar apartine, nu-i asa?, ministrului de Interne, in raspunderea caruia intra securizarea granitelor. Este singurul risc major asumat de Igas. Va fi lasat si el sa demisioneze in caz de esec? Si isi va mai aminti cineva de Blaga in caz de succes?

 

 

Comentarii