O campanie electorala atipica

miercuri, 29 octombrie 2008, 20:20
2 MIN
 O campanie electorala atipica

Alegatorilor li se pregateste ceva saptamina aceasta: debutul unei campanii electorale, in care votul uninominal joaca rolul principal. Noutatea este la fel de mare si pentru politicienii care s-au inscris in competitia pentru un fotoliu de parlamentar, dar si pentru electoratul care se dadea – in totala necunostinta de cauza – suporter al acestui tip de vot.

Pentru prima data in istoria postdecembrista, este greu de facut pronosticuri. Exista sondaje in curtea fiecarui partid, dar acestea nu sint foarte credibile. Votul politic contamineaza inca votul uninominal. In proportie prea mare, intentiile de vot ale electoratului tint cont de simpatiile de partid si mai putin de persoanele care au intrat in lupta. Daca n-ar fi fost asa, nu am fi avut candidati pe municipiul Iasi care au doar firave legaturi cu iesenii, precum deputatul Valer Dorneanu, unul dintre camarazii lui Ion Iliescu. Multi politicieni mizeaza inca pe lipsa de informare a populatiei, ca si pe inertia electoratului; altii – pe disciplina mai pronuntata a alegatorului de la tara. Se vor cumpara inca o data voturi si agitatori de circumstanta. Cu ce pret?

Apoi, nu sint multi aceia – fie ca ne referim la politicieni sau la alegatori – care au inteles foarte bine legea votului uninominal. Legea este complicata si pare intentionat facuta asa. Amendamentele ex-peremistului Anghel Stanciu au incurcat si mai tare itele. In formula de astazi, votul uninominal ii protejeaza pe liderii de partid, ca si pe parlamentarii de profesie. Apare o discriminare clara intre politicienii care si-au atribuit cu de la sine putere colegii mari si cei carora li s-au repartizat colegii mici. Mai putem vorbi, in aceste conditii, de egalitatea de sanse? Ciudat este si faptul ca vor exista cazuri in care un candidat va cistiga colegiul, dar nu si functia de deputat sau de senator, dar si invers: o infringere in colegiu urmata de o functie de parlamentar. Cine cistiga si cine pierde?

Ceea ce se anunta a fi interesant in aceasta campanie este si competitia interna care se va declansa in fiecare partid. Pe linga lupta care se va da intre reprezentantii diferitelor formatiuni politice pe fiecare colegiu in parte, va mai exista si o alta, mai subtila, intre candidatii aceluiasi partid. Paradoxal, un scor prea bun de partea unui coleg de partid scade automat sansele celorlalti, pentru ca ii va trimite pe acestia pe pozitii inferioare pe listele de redistribuire. Vom asista, asadar, la mici contre intre prieteni, la unele furturi neprincipiale de idei, la spionaj intern. Singurii parteneri veritabili sint sau pot fi senatorul si deputatii de aceeasi "culoare" politica ce candideaza pe o aceeasi zona electorala. (Un colegiu senatorial poate cuprinde doua sau trei colegii de deputati).

Experimentul votului uninominal va incepe peste citeva zile. Va produce el mai multi cistigatori sau mai multe victime?

Comentarii