O criza de doi bani

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
3 MIN
 O criza de doi bani

PD a invins! Ba nu, PNL a cistigat. Da, dar presedintele? Nu el a transat criza? Dar taranistii, care au stat cumintei, lasindu-i pe ceilalti sa-si sparga capetele? N-or fi ei cei mai cistigati? Si tot asa, pina ajungi, daca urmaresti presa acestor zile, sa nu mai intelegi nimic. Cel putin presa scrisa de ieri te lasa perplex. Un ziar care i-a sustinut copios pe liberali titreaza ranchiunos: "PD a cistigat!". "Cotrocenii lasa PD in ofsaid", sustin altii. Un ziar jenant de prezidential baga mare: "Presedintele rupe pisica!" si da un "sah mat" tuturor. Daca insa nu-l inghiti pe presedinte, vezi cu totul altceva. Ba ca "papusarul de la Cotroceni a tras cortina", ba ca "isi face soclu calcindu-l in picioare pe Isarescu", cum titrau ieri doua ziare antiprezidentiale.
Si cu aceasta ajungem la prima concluzie. Criza Babiuc nu a avut nici o logica interna care sa merite a fi inteleasa. A o analiza din perspectiva unui joc cu invingatori si invinsi pare cel putin inutil. Semnificatia ei trebuie cautata, poate, in alta parte, iar pentru aceasta e suficient sa ne intrebam de unde a pornit totul.
A spus-o la un moment dat chiar cel de la care i se trage numele, Victor Babiuc, intr-o emisiune de televiziune. Spunea fostul ministru al Apararii ca, daca nu si-ar fi dat demisia din PD, cariera sa politica s-ar fi incheiat in cel mai scurt timp. Simplu ca buna ziua. Dorinta si vointa unui singur individ aflat la un anumit nivel al puterii de a-si rezolva o problema personala au fost suficiente pentru a se declansa o criza politica de proportii. Ceea ce nu s-a sesizat sau a fost ignorat pe tot parcursul crizei a fost faptul ca intre cel care a declansat-o, Victor Babiuc, si ceea ce a urmat nu a existat aproape nici o legatura. Totul a fost un prelung sir de lovituri si contralovituri, in care cazul Babiuc a functionat ca un simplu pretext. De aici si confuzia aproape totala care a insotit desfasurarea evenimentelor.
Ceva, insa, tot ne-a fost revelat cu aceasta ocazie. Mecanismul puterii politice actuale din Romania este pe cit de autonom in functionare, pe atit de debil si fragil. Nu e vorba de nici un paradox. Fragilitatea sa vine din incapacitatea de a resorbi o provocare interna atit de banala precum cea generata de demisia dintr-un partid a unui ministru. Iar in momentul in care acest lucru s-a produs, acelasi mecanism a functionat in gol aproape o luna, in rasparul oricarui semnal venit din exterior.
Conform logicii interne de functionare a coalitiei, aceasta criza n-ar fi trebuit sa existe. Demisia lui Babiuc din PD atragea automat inlocuirea sa de la conducerea Ministerului Apararii. De ce nu s-a intimplat acest lucru decit abia dupa o luna de scandal? Raspunsul de bun simt nu poate fi decit urmatorul. Cineva din interiorul puterii a vrut ca actuala coalitie sa nu mai existe. Daca vrei sa afli cine-i vinovat de declansarea sau intretinerea unei crize in Romania, cel mai bun indiciu e sa urmaresti cine invoca cel mai des, in timpul scandalului, asa numitul "interes national". Pentru cei care n-au avut timp sau rabdare sa urmareasca acest lucru raspunsul e urmatorul: PNL.
In interiorul PNL s-a copt si s-a pus in aplicare strategia care ar fi urmat sa duca la spargerea actualei coalitii. Doua motive par sa fi stat la baza acestei strategii. Unul care vizeaza ofensiva PNL de redefinire a propriei identitati pe scena politica in perspectiva alegerilor si, in paralel, a relatiilor din interiorul Conventiei Democrate si, al doilea, care urmareste sa asigure partidului prezenta in viitoarea guvernare. In primul caz, PD urma sa fie umilit si PNT-CD pus in umbra. In al doilea caz, PD ar fi fost fortat sa paraseasca coalitia si, inclusiv, guvernarea, lasind astfel locul PNL ca principal actor al puterii. Faptul ca in ambele variante PNL ar fi avut de cistigat a facut ca si cei care urmareau doar primul obiectiv si cei care doreau mai mult, adica inclusiv plecarea PD de la guvernare, sa fie interesati de promovarea crizei abia incheiate.
Nu s-a intimplat nici una nici alta. Nici PNL n-a parut mai breaz, nici PD n-a parasit guvernarea. Si nici PNT-CD n-a pierdut, asta in cazul in care ar mai fi avut ce pierde. Adica nu s-a intimplat nimic in afara faptului ca ni s-a mai administrat o portie de stres inutil.(Pavel Lucescu)

Comentarii