Prea devreme pentru promisiuni

joi, 21 iulie 2011, 18:17
2 MIN
 Prea devreme pentru promisiuni

Dupa o saptamina nebuna pe pietele financiare europene, ce ar trebui sa stirneasca ingrijorarile oricarui stat liliputan din punct de vedere economic, liderii PDL au proclamat sfirsitul austeritatii din Romania. „Asa cum se prezinta in acest moment  situatia economica, nu mai este nevoie de masuri suplimentare de austeritate si putem gindi serios la relansarea economica", arata purtatorul de cuvint al democrat-liberalilor, Sever Voinescu. Startul promisiunilor PDL a fost dat la inceputul saptaminii. Ministrul Finantelor readuce aminte, de aceasta data in termeni categorici, ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2012, iar bugetarii vor primi inapoi ce le-a fost luat din salarii in 2009.

Se putea alege un moment mai prost? Trebuie sa fi venit direct din concediu, sa nu fi deschis o pagina de revista economica timp de o luna ori sa fi picat din cer pentru a discuta in termeni categorici despre relansare, despre siguranta veniturilor bugetare. Nu e deloc clar de ce scoala economica, de care curent de gindire sint influentati economistii Guvernului. Pentru ca am fi curiosi ce analize s-au facut pentru a vedea impactul luat in calcul, daca un singur stat european ar intra in default sau daca Washingtonul va decide inundarea pietei cu dolari, pentru devalorizarea datoriei imense. Probabil ca si in cazul falimentului Lehman Brothers. Politicienii romanii habar n-au ce inseamna o criza a datoriilor suverane si efectul lor de domino asupra statelor de tipul Romaniei, pentru ca nici multor economisti nu le este inca foarte clar. In nici un caz de bine.

Indiferent de rezultatele summit-urilor ce se desfasoara la Bruxelles cu privire la rostogolirea datoriilor Greciei, consecintele vor fi cu efect indelungat. Ele vor pune presiuni electorale pe toti liderii europeni, intr-un fel sau altul. Spre exemplu, guvernele nu vor mai fi generoase in politicile de imigrare. Protectionismul pe piata muncii va lovi puternic in milioanele de romani plecati. Spania, a doua destinatie de emigrare romaneasca, a impus, peste noapte, restrictii muncitorilor romani, caz fara precedent. Italia, luata la ochi de creditori, poate intra rapid si ea intr-o criza care sa loveasca in milioane de romani. Ceea ce inseamna ca remiteri ale romanilor din strainatate, fonduri care sustin o buna parte din consumul intern, pot fi serios afectate. Intreaga poveste a datoriilor pare sa se opreasca la contribuabilul german: cit mai are chef sa plateasca huzurul vecinilor de la Mediterana? Cancelarul german trebuie sa spuna stop, la un moment dat, daca nu din ratiuni economice, sigur din cele electorale.

Deci, cel mai intelept ar fi ca orice guvern sa se abtina de la a da sperante inutile populatiei, intr-o situatie volatila, in care datele politicilor financiare europene se schimba cu o viteza incredibila. Rezultatele economice interne nu pot de unele singure oferi garantii pentru evolutii pozitive. Intr-o lume globalizata, anuntarea oricarui tip de pomeni electorale se poate razbuna cumplit, electoral si economic. Anunturile pentru 1 ianuarie 2012 s-ar putea sa fie considerate glume in citeva saptamini ori luni si totul se va plati.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii