Puci oprit de Bruxelles

joi, 12 iulie 2012, 18:38
4 MIN
 Puci oprit de Bruxelles

Ultima piesa de domino a planului „suspendacilor" – numarul electorilor care il puteau demite pe presedinte la referendum –  a fost proptita miercuri de degetul salvator al Occidentului. Spasit, la Bruxelles, Victor Ponta a promis europeneste ca referendumul de demitere a presedintelui va fi organizat in raport cu ultima decizie a Curtii Constitutionale, adica cu 50% plus unu din numarul electorilor. Nu avem vreo garantie ca premierul se va tine de cuvant. Dublul limbaj desavarsit din ultima luna ne-a aratat nu doar ca premierul nu stie sa fie un om de cuvant, dar are un grad de iresponsabilitate care nu mai tine de imaturitate, ci de o agenda anti-democratica clara. Sa speram ca presiunea constanta a Bruxellesului si Washingtonului ii vor tine memoria treaza pana pe 29 iulie. Dar e doar o speranta. (Daca adevarata miza a intregului scandal este tocmai aceea de a scoate Romania din angajamentele cu Occidentul? Aduceti-va aminte de opiniile exprimate de Voiculescu, Vantu, Patriciu, Tiriac inainte de aderarea la UE in 2007: e prea devreme. Mesajul era acela de a mentine statul roman intr-o zona gri, unde isi putea face jocurile in liniste.)

Revenind la promisiunea de la Bruxelles: ea echivaleaza cu esecul planului de inlaturare a lui Traian Basescu. Nimeni nu-si face iluzii ca poate aduce la vot in toiul verii, in perioada concediilor, jumatate dintre electori, peste 9 milioane de oameni. Acest numar se poate strange, eventual, doar prin frauda.

Perspectiva reintoarcerii lui Basescu la Cotroceni pune mari probleme de existenta USL. In primul rand, Crin Antonescu a promis ca se retrage din politica. Fireste, greu de crezut ca o va face, fiindca referendumul, sub monitorizare europeana, nu se va desfasura in conditiile imaginate de el. Va avea mari pierderi de credibilitate oricum, la care se vor adauga inca doi ani de traversare a desertului, pana la alegerile prezidentiale la termen. Aceasta poate incuraja PSD sa-l readuca pe calea stangii pe omul care sta si se plictiseste la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu. In al doilea rand, ii va da presedintelui ocazia sa se exprime necenzurat fata de Victor Ponta, ceea ce va pune o presiune suplimentara pe premier, ajuns oaia neagra a Europei, pe langa pacatele legate de plagiat. Se deschide posibilitatea unei retrageri a lui Ponta, care a si declarat ca nu mai poate coabita.

In al treilea rand, revenirea lui Traian Basescu ar garanta numirea unor sefi ai DNA si ai Parchetului continuatori ai activitatii lui Daniel Morar si Laurei Kovesi. Multe dosare grele se afla pe ultima suta de metri in instante. In cateva luni, Dan Voiculescu poate ajunge alaturi de Adrian Nastase, dupa ce a evitat, in extremis, o condamnare la Inalta Curte, prin demisia din Senat. O eventuala condamnare a lui Voiculescu inseamna sfarsitul unei epoci, dupa ce Nastase si Vantu au ajuns la racoare.

Sub aceasta presiune, in care liderii USL isi joaca destinele politice si libertatea, reflexele anti-democratice vor putea fi foarte greu stapanite. Planul care a mers ceas a fost realizat prin suspendarea statului de drept. Ce mai au acum de pierdut? Se vor teme de UE, Washington? In fata esecului, a intoarcerii trendului, nu mai au de facut decat trecerea la gherila parlamentara, la linsari mediatice la Antene, incitari irationale si, atentie!, organizarea defectuoasa a referendumului, incat sa permita votul multiplu. Intr-un context economic tot mai dificil, cu efectele necontrolate ale falimentarii Hidroelectrica si taierea finantarilor pentru companii, jocul irational va intretine disperarea populatiei. Dupa demolarea statului si a credibilitatii, USL poate trece la o tactica de parjolire sinucigasa. Sa ne tinem bine!

In acelasi timp, Basescu se cam inseala spunand ca soarta Romaniei nu se stabileste la Bruxelles sau Washington. Daca nu era ingrijorarea lor, presedintele putea sa participe degeaba la o suta de referendumuri in conditiile impuse de USL. Acum, important pentru Basescu este sa nu se faca de ras. A supralicitat, spunand ca vrea o victorie. Are nevoie de o reincarcare electorala, de o relansare a dreptei. Victorios sau nu, Basescu are sanse mari sa se intoarca. Ce mai poate face de acum inainte?

Aceasta campanie va retrezi, fara discutie, o parte a electoratului pro-european, constient de importanta statului de drept, il va pregati pentru adevarata incercare, cea de la alegerile parlamentare din toamna. Traian Basescu va masura prin referendum intensitatea acestui sprijin. In functie de el poate face doua lucruri: 1) ramanerea la Cotroceni pentru nasirea la guvernare a unei noi aliante de dreapta, in cazul in care va fi validata de electorat 2) demisia pentru a deschide calea unor alegeri prezidentiale anticipate, cuplate cu parlamentarele. Ele depind doar de rezultatele referendumului, de mobilizarea electoratului pentru sustinerea cartii pro-europene si apararea a statului de drept pe care o va juca Traian Basescu.

Actiunile feroce de capturare si control al statului ascund o alta problema. Mai exista suficienta energie modernizatoare si dorinta de europenizare in societate? Institutiile romanesti nu au trecut de punctul in care nu mai exista intoarcere spre trecut. Noua retea mafiota descoperita la CSM, care punea la cale, dupa metoda senatorului Catalin Voicu, controlul Parchetului si DNA, arata ca institutiile, daca nu sunt desfiintate cu samavolnicie, cum a fost CNATDCU, pot fi distruse din interior de cartitele gata sa-si ofere serviciile politicienilor interesati. Cumplitul verdict al acestei veri este ca Romania nu are capacitatea de a se autosustine pe calea statului de drept. Inamicii sunt nu doar multi, ci si foarte bine organizati.

 

Comentarii