Putina decenta, domnule presedinte interimar!

duminică, 22 iulie 2012, 18:32
5 MIN
 Putina decenta, domnule presedinte interimar!

Asistam de cateva zile la o serie de gesturi politice aparent neimportante care, chiar si fara confirmarile consemnate oficial in raportul de tara, ne arata clar ca politica romaneasca mai are mult pana la a deveni una aliniata la minimele standarde europene in materie. Si nu vorbim de politicieni de duzina ai unor partide moderate pana de curind si care acum vorbesc de fascism chiar si in cadru oficial. Ne referim la liderii de prima mana ai noii puteri, ce par sa nu inteleaga care sunt, in realitate, bazele si modul de functionare ale statului de drept. Iar cazul presedintelui interimar Crin Antonescu, o figura foarte populara, potrivit sondajelor de opinie, pare a fi cel mai descumpanitor. De acesta ne vom ocupa in randurile de mai jos.

Sa remarcam mai intai trei evenimente consumate in ultimele zile. Evenimente care, probabil, pentru cei care nu cunosc indeaproape bunele practici in materie de politica si constitutionalitate, par unele absolut banale si firesti.

Noul presedinte interimar a decis sa convoace Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). Poate ca nu e nimic nefiresc. Este, totusi. Trecem peste motivul convocarii: atentatul unui kamikaze arab asupra unui autocar cu evrei, comis in sudul litoralului Bulgariei, spre Turcia, la Burgas, unde erau anuntati cinci morti la momentul deciziei de convocare a CSAT. Sa spunem ca ar putea fi totusi o amenintare serioasa si o ingrijorare reala pentru un presedinte si o tara, avand in vedere numarul de turisti romani care merg in tara vecina. Chiar si daca acesti turisti nu trec de Nisipurile de Aur sau de Nessebar, daramite sa ajunga inspre sud pana la Burgas. Convocarea CSAT este insa una din putinele decizii care pot fi luate si de presedintele interimar, potrivit Constitutiei. De remarcat insa ca, in afara de alineatul referitor la convocarea CSAT si care spune ca presedintele, fie el si interimar, este presedinte al acestei structuri, toate celelalte alineate ale articolului din Costitutie consacrat CSAT (art. 92) se refera la starea de razboi si la mobilizarea generala. De ce a tinut totusi Crin Antonescu sa convoace in mod extraordinar, adica in afara sedintelor periodice programate, o astfel de structura a statului, asta pare de neinteles. Sa credem ce acuza Traian Basescu: noua putere vrea destructurarea serviciilor care se ocupa de securitatea statului, servind puteri straine? Pare prea mult. Auzim totusi ca, in CSAT, mult mai mult decat despre atentat s-a discutat despre STS si despre seful acestei serviciu secret.

Imediat dupa publicarea raportului pe Justitie la Bruxelles, Crin Antonescu anunta inca de la pranz o interventie televizata pentru ora 7.00 seara, ca sa faca o "importanta declaratie pentru tara". Interesant: presedintele interimar al Romaniei, ales cu doar cateva mii de voturi in Senatul Romaniei, intr-un colegiu din Capitala pe care nici macar nu l-a castigat in 2008, ci a fost ales de pe locul doi in baza unei legi strambe, a uninominalului mixt (acum pusa chiar de el la colt, cerand imperios uninominalul pur), se adreseaza, iata, Natiunii. Cel desemnat temporar in prima functie in stat, totul printr-un troc politic, de o majoritate parlamentara nu bazata pe vot popular, ci una constituita ad-hoc cu ajutorul traseismului politic, vrea sa vorbeasca de la microfonul poporului, in numele maselor largi, direct catre Europa. Vedem in randurile ce urmeaza ce a spus. Este poate si mai relevant. Sa remarcam deocamdata ca Antonescu a ocupat nu mai putin de 45 de minute din timpul de antena al principalelor jurnale de stiri ale televiziunilor, de la 7.00 la 7.45. Mai mult chiar si decat o facea in 1997 presedintele ales Constantinescu, pe atunci pe un mare val popular, cand anunta ambitiosul si speriosul plan de privatizari ce urma sa lase mii de oameni fara slujbe sau fara fabrica la care munceau de zeci de ani.

Nu in ultimul rand, ne intrebam pe buna dreptate in numele cui acuza presedintele interimar comisarii europeni si Comisia in ansamblu ca si-a depasit atributiile si competentele in raportul de tara? Sunt atitudini care ne vor costa fara doar si poate pe toti, o tara intreaga. In numele cui a vorbit? O majoritate populara care l-a ales nu exista. Iar presedinte a fost facut de o majoritate a unui parlament in care chiar Antonescu este cel mai mare chiulangiu, cu prezenta la lucrari de 1%. Lui Tudor Chiuariu, care l-a numit politruc pe seful Comsiei Europene, Manuel Barosso, ii putem intelege limitele. La fel cum in 2007, cand PDL i-a lasat singuri pe liberali la guvernare si niciun politician serios nu a vrut sa vina ministru, fie si la Justitie, ca sa nu se faca de ras pentru un mandat de cateva luni (care in final s-a dovedit unul de doi ani), asa si acum, dupa raportul naucitor de tara: nimeni mai cu greutate din USL nu a vrut sa iasa la rampa imediat dupa publicarea raportului naucitor. A iesit insa Chiuariu, de la microfonul oficial al USL, sa anunte ca raportul e o rusine si ca Barosso e un politruc. Iata, intr-adevar, o rusine pentru tara, una care inca ii mai urmareste peste ani pe iesenii cu bun simt, dupa mandatul penibil al ieseanului Chiuariu in Guvern. Daca insa de la Chiuariu nu avem mari pretentii, de la Antonescu avem multe.

Si, in sfarsit, Crin Antonescu merge la Timisoara la o manifestatie impotriva lui Traian Basescu (unde, potrivit Constitutiei, oricum nu avea ce cauta, ca presedinte al tuturor romanilor) pe banii si cu avionul unei companii private, una controlata de un controversat politician si afacerist din zona, apropiat de PNL. In urma unei astfel de deplasari, un ministru francez a trebuit sa demisioneze in urma cu opt ani. La noi, a fost doar un subiect de presa la rubrica "fapt divers". Urmarea: presedintele interimar anunta chiar de la Cotroceni ca se va implica in continuare in campanie si il ataca in continuare pe adversarul politic Basescu. Este insa permis asa ceva unui potential prim om in stat, cum se vrea Antonescu?

Nu am crezut niciodata ca o sa regret vremurile cand PSD calarea efectiv tara, fara sa-i pese de ce zice Bruxelles-ul sau o lume intreaga. Va amintiti de mandatul de presedinte interimar al lui Nicolae Vacaroiu, la suspendarea anterioara? Cata decenta si cata discretie la un om atat de hulit pe atunci! Cand vezi ce se intampla astazi pe scena politica, oricat de grotesc ar fi, parca iti vine sa vezi urme de minim respect pentru lege si de decenta in fata normelor pana si in mineriade. Iliescu a chemat minerii ca sa poata sa il dea jos pe Roman fara sa se spuna ca e lovitura de stat, ci e presiunea strazii. Pe atunci probabil ca laboratoarele de inventii si inovatii juridice, conduse acum de senatorul avocat Sova&asociatii, nu inventasera inca ordonanta de urgenta care sa schimbe regulile consfintite in Constitutie.

Acum suntem insa in 2012, membri UE si membri NATO. Trecem peste atatea chestiuni care au dezbinat natiunea in ultimele zile, parca mai ceva ca in anii ’90 si despre care ar fi poate mult mai multe de spus. Putina decenta si poate mai multa discretie ar fi insa absolut necesare macar din partea dumneavoastra, dle presedinte interimar!

Comentarii