Radu Vasile, un Vacaroiu ceva mai disperat

miercuri, 02 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Radu Vasile, un Vacaroiu ceva mai disperat

In urma cu doua zile, liderul PNTCD, Ion Diaconescu, anunta ca Guvernul va cere Parlamentului, peste doua saptamini, un vot de incredere pentru masurile dure de reforma ce urmeaza a fi luate. Potrivit Constitutiei, pentru Radu Vasile, aceasta cerere inseamna asumarea unui risc: daca cel putin jumatate dintre parlamentari vor vota nefavorabil, Guvernul este considerat demis. In realitate, insa, lucrurile nu stau chiar atit de rau pentru premier. Riscul ca Guvernul sa nu primeasca acest vot este doar teoretic. Mai mult, putem fi siguri ca cei ce solicita votul stiu acest lucru. De ce il mai solicita, atunci?
Explicatia este extrem de simpla si vom vedea ca nu este decit o chestiune interna, de partid. In ultimele zile, tot mai multe voci au criticat activitatea lui Radu Vasile. In afara criticilor PD, care vizau doar tangential Guvernul, cele mai vehemente atacuri au venit chiar din PNTCD, purtatorul de cuvint al acestora fiind chiar vicepresedintele Victor Ciorbea. Prin aceasta manevra destul de abila se urmareste, in primul rind, reducerea la tacere a fostului premier.
Avem motive sa afirmam ca manevra va reusi, indiferent cum vor vota Ciorbea si acolitii sai, care au devenit din ce in ce mai incomozi in partid. Daca acestia vor vota "impotriva", conducerea PNTCD va avea toate justificarile in fata opiniei publice sa ia masuri drastice, care pot merge de la pierderea functiei de catre Ciorbea pina la eliminarea din partid a grupului sau. Daca vor vota "pentru", eventualele critici viitoare ale acestora nu vor mai avea nici un ecou. Dizidentii vor putea fi oricind trasi la raspundere, din moment ce au avut posibilitatea sa-si exprime desolidarizarea de Guvern in cadru formal si nu au facut-o.
Cererea pentru votul de incredere vizeaza insa si un alt aspect. PD a repetat de cite ori a avut ocazia ca, daca pina in martie, la Consiliul National al partidului, se va trage concluzia ca reforma economica n-a fost destul de clara, va retrage sprijinul Guvernului. Radu Vasile cere insa, acum, un termen de sase luni, adica 1 iunie. Aceasta diferenta de date va ramine de analizat in perioada urmatoare. Deocamdata, liderii PD s-au exprimat, ieri, in favoarea cererilor premierului. Dar pina in martie mai este mult timp, o perioada in care nimeni nu poate prevedea cum vor evolua consecintele reformei in plan social. Probabil ca fiecare partid din coalitie va sta cu ochii pe acest aspect, in functie de care isi va regla actiunile viitoare. Schimbarile de atitudine pot fi, deci, extrem de imprevizibile si radicale.
Ramine, insa, marea intrebare: va putea face Radu Vasile reforma? Pentru ca, cel putin in intentie, el pare s-o vrea? Probabil ca raspunsul il vom avea peste maximum doua luni, dupa vizita din ianuarie a delegatiei FMI, de ai carui bani depinde absolut orice finantare a vreunui proiect romanesc, toti, de la UE pina la bancile japoneze, conditionindu-ne de semnarea acordului cu institutia amintita.
Sa vedem, insa, sub ce auspicii porneste actualul premier reforma. Primul sondaj facut imediat dupa alegerile din noiembrie 1996, in martie 1997, releva faptul ca guvernul Ciorbea se bucura de o cota de incredere de 67%. Comparativ cu datele din ultimul sondaj inainte de alegeri, procentul este aproape egal cu lipsa de popularitate a guvernului Vacaroiu, care se bucura, in vara lui 1996, de o popularitate de doar 30%. Sondajul de luna trecuta, referitor la popularitatea guvernului Vasile, arata exact invers fata de datele privind guvernul Ciorbea – 68% nu au incredere – si chiar mai jalnic decit cel referitor la Vacaroiu – doar 28% spun ca au incredere in actualul executiv. Sa mai dam o ultima cifra: in martie 1997, deci dupa alegeri, circa 65% dintre romani spuneau ca Romania merge intr-o directie buna, in timp ce acum un procent aproape egal, 64%, spun ca tara merge intr-o directie gresita. Adica aproape tot atitia citi erau si in timpul guvernului Vacaroiu de aceeasi parere, inainte de alegeri – 61%. Deci iata cam sub ce auspicii declara Radu Vasile razboi total anchilozarii reformei.
Exista totusi o mica diferenta fata de Vacaroiu, presupunind prin absurd ca acesta din urma chiar ar fi intentionat sa faca reforma in 1996, inainte de alegeri. Radu Vasile este ceva mai disperat. Atit din punctul sau de vedere, pentru a-si salva viitorul politic, cit si din punct de vedere al Romaniei, care altfel n-ar mai avea chiar nici un viitor. Or, se stie, uneori si disperarea poate naste eroi. (Claudiu RAUS)

Comentarii