Test-grila pentru somaj

marți, 19 ianuarie 2010, 18:25
2 MIN
 Test-grila pentru somaj

In Romania, populatia activa reprezinta un numar statistic. E treaba Fiscului sa tina o evidenta stricta, pentru impozitarea oricarui venit. Cu un an in urma, acest numar era de aproape zece milioane de persoane, dintre care aproximativ 57% figurau in evidentele oficiale din tara ca fiind angajate si, in consecinta, platitoare de impozite si asigurari. Tratatul de la Lisabona a ridicat pentru toti membrii UE pragul ocuparii fortei de munca la 70%. Pentru Romania asta n-ar fi greu: un sfert dintre romanii apti de munca si-au gasit slujbe in strainatate si, continuind un calcul simplu, aflam ca rata neoficiala a somajului afecta la inceputul lui 2009 o cincime din populatia activa. Asta era situatia cu un an in urma. In 2010, cifrele sint deprimante, inclusiv pentru statul roman, nevoit sa cheltuiasca banii de la FMI, pe fondul scaderii incasarilor la buget.

Dupa ce somajul a muscat zdravan din sectorul privat, criza se pregateste pentru felul doi – sistemul bugetar. Dar citi angajati la stat sint in Romania? Unii spun ca 1,3 milioane, altii dau o cifra mai mica, iar altii numara mai multi. Cam 15%, statistic vorbind. Guvernul a pus ochii pe aproximativ 100.000 dintre ei, pe care ii considera in plus. Cifra e de trei ori mai mica decit cea vehiculata anul trecut de seful statului, insa ministrul Finantelor – ultimul oficial care a vorbit de ea – a admis ca nu este batuta in cuie. Ministrul Muncii i-a tinut isonul, dar premierul le-a dat amindorura peste nas, reprosindu-le ca au pus raul inainte si ca suta de mii de concedieri este un subiect de evitat la inceput de mandat ministerial.

Insa de concedieri se vorbeste de mai bine de un an, desi 2009 a fost unul electoral – din fericire ultimul dintr-o serie care, prin referendumuri si alegeri, au secatuit tara. Masurile anticriza s-au regasit mai mult pe hirtie, iar consecinta directa este ca acum vom plati mai mult, pentru ca veniturile la buget au scazut drastic si Guvernul s-a imprumutat ca sa poata plati salariile in sistem.

Ramine, asadar, o dilema nationala, inclusiv pentru Guvern: pina la urma, la citi dintre angajatii sai va renunta statul? O treime se spune ca va fi din domeniul educatiei, decizie cu atit mai ciudata cu cit, la sfirsitul anului trecut, o ordonanta a taiat statistic 15.000 de posturi din invatamint. Alti 17.000 vor veni din efectivele administratiilor locale, alti 10.000 din sectorul feroviar de stat, 3000 din domeniul protectiei sociale. Sindicatele au urcat nivelul la 200.000 de oameni, anuntind debutul protestelor de strada.

Este remarcabila transparenta deciziilor atunci cind vine vorba despre concedieri, insa deasupra anuntatului val de someri in devenire pluteste aceeasi intrebare: dupa ce criterii se vor selecta candidatii la disponibilizare? Virsta de pensionare si lipsa copiilor sint deja clasice. Iar cuvintul "eficienta" a inceput sa se auda din ce in ce mai des in aceste zile, doar ca e greu de imaginat cum va fi luat in calcul mai ales acolo unde evaluarile de activitate s-au facut in dorul lelii ori nu s-au facut deloc.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii