Ultimul atu si ultimul cartus

marți, 24 iulie 2012, 17:38
3 MIN
 Ultimul atu si ultimul cartus

Daca ar fi sa ne luam dupa sondaje, mai mult de o treime din populatia cu drept de vot ignora referendumul. Evident, nu toti sunt ai lui Basescu, dar asa vor fi considerati absentii. Ceilalti – adica cei care vor veni la vot – tocmai incep sa nu mai aiba pareri impartite. Rezultatele sondajelor prezentate duminica de unele televiziuni arata ca doua treimi dintre cei care vor merge la vot ar opta pentru demitere. Asta inseamna, matematic vorbind, ca, daca sustinatorii lui Traian Basescu si-ar gasi cu totii altceva mai bun de facut, prezenta la referendum s-ar situa foarte aproape de 40%, iar toata tevatura iscata de USL ar fi iarasi un esec. Dupa o declaratie in acest sens facuta alaltaieri de presedintele suspendat si dupa decizia de ieri a PDL de boicotare a referendumului, sunt sanse mari ca lucrurile sa se intample asa. Totusi, nimeni din cele doua tabere nu indrazneste sa dea vreun pronostic, pentru ca nu exista argumente solide.

Se vede insa de departe ca, cel putin sub un aspect, socoteala celor de la putere s-a dovedit un pic prea complicata pentru dansii. Initial, au sperat ca il vor putea lovi pe la spate pe Traian Basescu punand referendumul in mijlocul verii, cand mare parte din populatia activa – unde seful statului are cei mai multi sustinatori – se afla in concedii. Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca e musai sa-si exprime optiunea mai mult de jumatate din populatia cu drept de vot, Guvernul a picat brusc in extrema cealalta si incearca febril sa aduca urnele de vot inclusiv la receptiile hotelurilor si pe tejghelele crasmelor.

Cei de la USL omit insa cu obstinatie un alt motiv care le poate compromite demersul. Pe langa audienta in scadere – sunt doua luni si jumatate de cand USL a preluat puterea si romanilor deja le merge mai prost – conteaza si moralitatea celor care vor sa-i scoata pe oameni la vot, respectiv chiar parlamentarii care au boicotat mai mult de jumatate din ultima sesiune, avand insa grija sa-si ia banii ca si cum ar fi trudit constiinciosi sa faca legi. Nici actualul chirias de la Cotroceni nu se poate da ca exemplu – inca este considerat cel mai mare chiulangiu din Senat. Faptul ca toti acestia arata cu degetul spre Basescu e doar transpunerea politica a harbului care rade de oala sparta.

De cealalta parte, presedintele suspendat a lansat mesaje contradictorii pe parcursul campaniei pentru recastigarea mandatului de sef al statului. Daca, pana mai ieri, el spunea ca drumul sau se desparte de cel al liderilor PDL care pariau pe neprezentarea de vot, acum Traian Basescu subscrie la boicotarea referendumului si la o potentiala victorie "la masa verde, precum in liga lui Mitica". Ce sa fi determinat aceasta schimbare, sondajele care aratau ca USL alesese bine momentul sau teama ca rezultatele de la referendum vor fi fraudate? Probabil ca ambele motive. La inceputul acestor trei saptamani de circ pe bani publici, el a recunoscut ca nu mai e cel care a cucerit Presedintia in 2004 si in 2009, pentru ca pe parcurs sa devina mai increzator ca romanii vor da o lectie politicienilor pe 29 iulie. Intre timp, a intervenit amestecarea listelor "fixe" cu cele suplimentare, si astfel a inceput sa fie invocat si motivul ca voturile multiple vor fi mai greu de depistat. Asadar, daca e sa fie frauda, atunci va trebui sa fie mai mare (si mai vizibila) pentru ca prezenta sa fie urcata peste 50%, iar referendumul – validat.

Totusi, dincolo de framantarile celor doua tabere ramane intrebarea: cat de folositoare va fi aceasta noua lectie pe care poporul va trebui sa o plateasca, la fel ca si pe cea din 2007? Cine sapa groapa altuia ar face bine sa respecte proverbul, dar pana acum doar Crin Antonescu si-a asumat, franc, raspunderea pentru un eventual esec. Ceilalti se fac ca nu vad nici evolutia cursului euro-leu, nici stagnarea tot mai evidenta din economia tarii.

 

Comentarii