Vot contra Romaniei

miercuri, 18 aprilie 2007, 20:25
2 MIN
 Vot contra Romaniei

 In ciuda vocilor tot mai numeroase si mai asurzitoare care razbat din domeniul politic, incercind sa lamureasca, fiecare din punctul sau de vedere, ca dreptatea are culoarea partidului din care face parte, putini sint românii care pricep ce se intimpla la virful celor mai importante institutii ale tarii. Cu atit mai mult, europenii si americanii inteleg mai greu de ce, in România, tensiunile aproape ca au paralizat activitatea institutiilor care reprezinta expresia democratiei – Presedintia, Guvernul si Parlamentul. In ciuda faptului ca judecatorii Curtii Constitutionale au concluzionat ca presedintele nu a incalcat legea fundamentala, incrincenarea manifestata de principalii adversari politici ai lui Basescu parea ieri ca a trecut de pragul critic. Soarta presedintelui va fi pecetluita astazi in plenul unui Parlament ce pare rupt de menirea sa de a face legi.
Declaratiile linistitoare ale lui Graham Watson, liderul grupului liberal democrat din Parlamentul Europei, cum ca suspendarea sefului statului nu va afecta procesul de integrare a României in UE, sint bune doar pentru urechile liberalilor lui Tariceanu. Deja, agentiile de presa transmiteau ieri informatii privind ezitarile manifestate de mediile de afaceri straine in perspectiva unui mediu politic incert in România. In plus, indicatorii economici arata o usoara deteriorare in primele luni ale anului, adica tocmai in perioada in care criza politica s-a acutizat.
Este greu de spus ce verdict va fi dat astazi, daca alesii vor decide suspendarea sau nu, dar este si mai dificil de prevazut ce se va petrece in zilele si lunile care vor urma. E si asta o dovada ca România continua sa fie tara tuturor posibilitatilor. Ce se intimpla astazi la Bucuresti nu se poate compara cu votul similar care a dus la detronarea presedintelui lituanian, gasit vinovat de acte de coruptie. In cazul lui Basescu, cererea de suspendare a ramas de doua luni fara o justificare solida – si nu a putut obtine in favoarea sa nici macar un aviz consultativ din partea Curtii Constitutionale. Altfel spus, votul de astazi este mai degraba o manifestare a orgoliilor unor grupuri oligarhice calcate pe bataturi. Este o adunare de tip mafiot cu ceremonial politic.

Comentarii