Ce este riscul seismic?

miercuri, 17 octombrie 2007, 17:37
4 MIN
 Ce este riscul seismic?

De mentionat ca expertii au estimat „garantia" unui bloc la aproximativ 50 de ani. „Asta nu inseamna ca blocul va rezista atit timp, indiferent daca sint sau nu cutremure. Este drept insa ca, o data cu trecerea timpului, riscul creste. Trebuie luate insa in calcul foarte multe detalii, cum ar fi materialele, cum s-a lucrat efectiv la ridicarea imobilului, cum e construit, daca e o forma geometrica regulata sau neregulata", a declarat Viorel Moscalu, inginer constructor.

Dupa lege, proprietarii ar trebui sa se ocupe de consolidarea blocului unde locuiesc

Conform legislatiei in vigoare, proprietarii sint obligati sa realizeze lucrarile de consolidare. Mai mult, exista in aceste sens si o serie de termene. Astfel, in maxim doi ani dupa ce blocul este introdus in categoria celor cu risc seismic ridicat, proprietarii trebuie sa faca demersurile pentru a realiza proiectul de consolidare. Dupa alti doi ani proprietarii trebuie sa demareze lucrarile la bloc.

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au declarat ca expertizarea imobilelor este foarte complicata. „Sint o serie de calcule complexe care se fac pentru stabilirea gradului de risc, incepind cu imobilul propriu-zis si terminind cu terenul pe care este amplasat. Un termen rezonabil pentru o astfel de expertiza este de aproximativ o luna de zile", a precizat Radu Lupasteanu, seful ISC Iasi.

Conform legislatiei in vigoare, administratorii blocurilor construite inainte de 1978 sint obligati sa solicite expertizarea tehnica. „De anul trecut, am inceput sa trimitem notificari la asociatii pentru inceperea expertizei. Conform legii, daca in doi ani de zile de la primirea notificarilor nu sint facute demersuri in acest sens, fiecare familie risca o amenda intre 1.000 si 3.000 de lei", sustin reprezentantii Primariei.

In timp ce expertiza cladirii si proiectarea se suporta de la bugetul de stat, sumele privind executia lucrarilor trebuie asigurate de proprietari. Legislatia prevede facilitati doar pentru locatarii ale caror cistiguri sint sub venitul mediu.

In programul guvernului pentru consolidari intra numai blocurile din clasa I de risc seismic

In prezent, in functie de propunerile venite de la primarii, Guvernul stabileste o lista cu blocurile care sint acceptate in programul de consolidare. In acest program intra doar blocurile din clasa I de risc seismic.

Trebuie subliniat faptul ca expertiza poate fi efectuata gratuit daca imobilul este considerat a fi cu risc seismic de grad I, sau contra cost, daca acesta nu este in pericol de prabusire. In acest caz, preturile percepute de experti urca de la 2 euro/mp construit.

Proprietarii care locuiesc in blocuri vechi, cu regim mare de inaltime si vor sa afle care este gradul de siguranta al cladirii pot cere o expertiza. In acest sens trebuie intocmit de catre presedintele asociatiei de proprietari un dosar care se depune la autoritatile locale.

Dosarul trebuie sa contina cererea de expertizare, fisa de identificare a constructiei tip cladire cu destinatie de locuinta, destinatia spatiilor din cladire si lista cu toti proprietarii dar si consimtamintul in scris al acestora.

In functie de o serie de factori, cum ar fi vechimea imobilului, gradul de degradare, numarul de apartamente, dosarele sint triate iar propunerile ajung la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Intre 1990 si 2000, au fost expertizate 256 de blocuri

Expertizarea tehnica a blocurilor vechi a inceput dupa 1990, de acest lucru ocupindu-se fostul Institut de Cercetare si Proiectare. Pina in anul 2000, au fost expertizate 256 de blocuri, din care 180 au fost incadrate in trei grade de risc seismic.

Cu toate acestea, o parte din arhitecti dar si din constructori nu sint convinsi de analizele facute. „Nu se poate merge numai pe o expertizare vizuala. Trebuie facut un studiu geotehnic, luate probe de materiale si analizate, verificarea fundatiilor, a peretilor", a explicat Moscalu.

Constructorii estimeaza ca o expertiza detaliata poate depasi 50.000 lei.
Expertii impart in doua categorii blocurile de locuinte, in functie de perioada in care au fost construite. Punctul de referinta este cutremurul din 1977. „Dupa acest an, au fost schimbate normativele in domeniu. Ca atare, s-au luat masuri suplimentare la structura de rezistenta", sustin reprezentantii ITC.

Din cele circa 2.000 de blocuri din Iasi, 700 au fost ridicate inainte de 1977. Conform expertilor, lucrarile de consolidare pot costa foarte mult. Concret, preturile pleaca de la 150-200 euro/mp de suprafata construita desfasurata. In plus, pe perioada lucrarilor care se pot intinde pe durata unui an de zile proprietarii trebuie sa se mute in alta parte.

Ce inseamna clasele de risc seismic

Clasa I de risc seismic. Imobilele incadrate in aceasta clasa prezinta pericol major de prabusire in cazul unui sesim cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici intra de regula cladiri construite inainte de 1940. Constructorii sustin ca normele de protectie antiseismica sint reduse in cazul acestor imobile. „In plus este vorba si despre uzura dar si materialele si tehnicile de constructie folosite. Nu mai zic de faptul ca au fost supuse la o serie de cutremure", a precizat Moscalu. Acesta a precizat ca in general, reprezinta un pericol public imobilele avind mai mult de 4-6 etaje si spatiii publice la parter.

Clasa 2 de risc seismic. Aici intra imobilele pentru care posibilitatea de prabusire in caz de cutremur este mica. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scarile, fara insa a pune in pericol structura de rezistenta.

Clasa 3 de risc seismic. In aceasta categorie intra cladirile care pot suferi avarii minore in cazul unui seism. Astfel, poate cadea tencuiala, pot aparea fisuri si crapaturi la pereti, fara ca viata locatarilor sa fie pusa in pericol.

Comentarii