Despre instalatiile sanitare

miercuri, 28 februarie 2007, 19:06
3 MIN
 Despre instalatiile sanitare

Componentele constructive principale ale unei instalatii clasice de incalzire centrala sint:

1. corpurile statice de incalzire (cu alte cuvinte, caloriferele)

2. reteaua de distributie a agentului termic, ducere-intoarcere (sau tur-retur)

3. utilajul de preparare a apei calde pentru incalzire, numit cazan.

Pe linga acestea, mai este nevoie pentru o functionare normala  de o multime de fittinguri (piese de legatura), armaturi (diverse piese de inchidere, reglare, directionare, filtrare), precum si alte componente mai speciale, care fac dintr-o instalatie de incalzire o problema rezolvata numai cu specialisti, indiferent de dimensiuni. Instalatiile vechi sint realizate in general din tevi de otel negru sudate longitudinal, corpuri de incalzire din fonta si cazane de capacitate mica, in cel mai bun caz ignitubulare, de regula confectionate artizanal sau produse la fabricile de cazane ale vremii. Randamentul unei asemenea instalatii, chiar noua fiind, este mic, in comparatie cu instalatiile noi de astazi. Instalatiile noi de incalzire care se executa astazi folosesc in cele mai multe cazuri tubulatura din polietilena, cu sau fara insertie de aluminiu, cu anumite grade de reticulare, din polibutilena pentru transportul apei calde catre corpurile statice de incalzire si centrale termice prefabricate care au montate in interiorul lor absolut tot ce este necesar unei functionari normale a unei instalatii. Tevile din cupru sint mai scumpe, dar au o durata de viata mai mare si risc redus de fisurare.

Sistemul de montaj cel mai la indemina pentru tubulatura din polietilena pentru transportul apei calde prin instalatie este, in cazul unei case noi, in sapa, iar in cazul unei modernizari de instalatie este in plinta. La montajul in sapa este preferabil dupa unii pozarea tevii intr-un tub de protectie gofrat. Varianta aceasta este sigura in exploatare daca se tine cont de faptul ca pina la turnarea sapei, teava este protejata de diferite accidente care pot avea loc. Un alt aspect, deloc de neglijat este interventia in caz de avarie. O teava sparta montata in tub de protectie poate fi scoasa si inlocuita, pe cind una montata direct in sapa nu mai are nici o alternativa de interventie.

Fie ca e vorba sa realizati o instalatie sanitara noua, fie ca e vorba de intretinerea, modificarea, sau imbunatatirea celei vechi, iata aici citeva idei si sfaturi.

* In primul rind, nu ar fi chiar indicat sa va faceti singuri reteaua sanitara, fara nici un fel de ajutor din partea unui avizat, fiindca e foarte posibil sa va treziti cu neplaceri mai tirziu. Care sa coste mult mai mult decit serviciile de la inceputul construirii casei, sau modificarilor pe care le faceti la o retea existenta.

* Daca aveti o casa de vacanta, sau este locuinta temporara si se intimpla sa mai ramina si goala pe anume perioade de timp (concedii, sarbatori etc.) este recomandabil, pentru instalatiile de incalzire cu cazane proprii, sa se umple instalatia cu antigel (ca la masini). In felul acesta, chiar daca scade temperatura sub zero grade, instalatia nu ingheata, nu se sparg tevile si nici caloriferele. Daca in instalatie se pune doar apa, exista pericolul de inghet si de spargere cind cazanul nu functioneaza mai mult timp in perioada de iarna. Daca in instalatia de incalzire este doar apa si nu se incalzeste o perioada mai lunga de 2-3 zile, este bine ca instalatia sa se goleasca si la punerea in functiune sa se umple din nou. In felul acesta protejam toata instalatia impotriva inghetului, dar nu si a ruginii partilor fieroase. Ca sa nu rugineasca, instalatia de incalzire se mentine plina si pe timpul verii.

* Tevile flexibile sint varianta alternativa si mai ieftina a tevilor de cupru. Sint realizate din materiale plastice flexibile, deosebit de practice si moderne. Pot fi folosite pentru instalatiile sanitare si de incalzire (inclusiv incalzire prin pardoseala). Costul per ansamblu este aproximativ egal cu cel al instalatiilor clasice. Daca materialul este mai scump in comparatie cu tevile traditionale, dar mai ieftin fata de cele din cupru, necesarul de racorduri este mult mai mic, iar timpul de montare redus considerabil. Ca avantaje, enumeram greutatea redusa si sistemul simplu de racordare permit manipularea usoara si montajul rapid; seturile de scule necesare montarii sint compacte si foarte usor de manevrat; materialele fiind flexibile, se limiteaza numarul de racorduri si pot fi mascate cu usurinta; au un nivel superior de izolatie termica si fonica; nefiind corodabile, nu se creeaza sedimente si astfel se asigura curgerea libera a apei; sint foarte igienice si nu necesita ingrijiri deosebite cum ar fi vopsirea.

Comentarii