Pledoarie pentru constructiile din lut (I)

miercuri, 01 august 2007, 18:02
2 MIN
 Pledoarie pentru constructiile din lut (I)

Constructiile din lut deja nu mai reprezinta ceva iesit din comun. Conform www.eartharchitecture.org, jumatate din oamenii de pe glob lucreaza sau locuiesc in cladiri din pamint. Care este motivul pentru care se intimpla acest lucru? Multi se intreaba daca se datoreaza faptului ca pamintul e materialul cel mai la indemina ori sa fie din cauza saraciei sau pentru ca pamintul are caracteristici unice pentru climatul locuirii? Indiferent care dintre cele trei motive le alegem, cert este faptul ca pamintul a fost folosit de la primele forme de locuinte. Argumentul saracie devine din ce in ce mai putin credibil. In Europa de vest exista astazi o tendinta din ce in ce mai puternica pentru constructiile din lut. Placile prefabricate cu lut armat cu tesatura din iuta si placile din biofibre cu lut sint doar citeva produse contemporane ecologice unde lutul este componentul de baza.

De ce se prefera astazi constructiile cu lut ?

„Anul acesta, in luna martie, la Tirgul International pentru energie mondiala sustenabila din Wels, Austria („World Sustainable Energy Days") am gasit unul dintre cei mai mari producatori de elemente prefabricate din lut: www.wsead.ro", a afirmat arhitectul Klaus Birthler.
Lutul se foloseste astazi drept un suplinitor al tehnologiei avansate. Spre exemplu folosind tencuieli din lut, se pastreaza umiditatea constanta in incapere. „Tencuiala din lut aplicata pe un perete din beton aparent impiedica aburirea oglinzii in toaleta, din cauza faptului ca lutul absoarbe mai repede umiditatea aerului decit se poate depune prin condensare pe oglinzii. De asemenea exista inclusiv mansardari ce pot fi vazute oricind in centrul Vienei cu panouri prefabricate, cu lut", a adaugat Birhler.

In Europa, casele din lut sint preferate si datorita aspectului ecologic. Conform conferentiarilor de la Wels, in ecologia in constructii este obligatoriu ca materialele utilizate sa provina din surse regenerabile cum ar fi lemnul, termoizolatii din lina de oaie, celuloza, cinepa si materiale reciclabile. Lutul este reciclabil fara procese de tratare cu impact asupra mediului ci doar prin adaugare de apa. (Continuare in numarul viitor)

Comentarii