Pot sa-mi izolez singur apartamentul la exterior?

Subtitlu

miercuri, 11 aprilie 2007, 17:56
3 MIN
 Pot sa-mi izolez singur apartamentul la exterior?

O problema dificila pe care o resimtim pe timp de iarna este bugetul scazut al familiei. Cauzele micsorarii acestuia sint platile lunare, destul de mari, pe care le „daruim" pentru achitarea agentului termic consumat. Batalia repartitoarelor si a centralelor termice este un subiect pe care il cunostem cu totii.

Insa, pentru ca bugetul sa nu scada chiar atit de drastic si pentru ca familiei sa ii fie bine cind afara sint -20 de grade, numerosi proprietari de apartamente au ales o alta varianta, „imbutelierea caldurii". Acest procedeu se poate realiza destul de simplu, termoizolind la exterior sau la interior apartamentul.

Marind grosimea peretilor exteriori, pierderile de caldura scad simtitor. In plus, aceasta metoda mai are si alte avantaje in afara reducerii consumului de energie si, bineinteles, a costurilor, prin faptul ca asigura un microclimat corespunzator.

 „Nu se recomanda termoizolarea la interior pentru ca punctul de roua trebuie sa fie cit mai in afara apartamentului pentru ca efectele sa fie cele dorite", spune Iulian Rascanu, administrator la o firma care realizeaza astfel de lucrari.

In plus, acesta ne informeaza ca atunci cind se demareaza un astfel de program ar fi bine ca termoizolarea sa se faca pe toata suprafata blocului. „Pot aparea niste probleme atunci cind o persoana izoleaza doar suprafata sa de apartament. De exemplu, daca vecinul de deasupra sau cel de alaturi se va decide la un moment dat sa realizeze si el aceiasi operatinue exista posibilitatea ca banda de fibra de sticla care se lipeste pe deasupra sa patrunda in spatiul celui deja termoizolat. Astfel, pot aparea fisuri in termoizolatia vecinului. Stiti cum este, niciodata un bloc nou nu se realizeaza lipit de unul mai vechi", ne explica Rascanu.

Daca vecinul de sus nu si-a izolat peretii, atunci mesterii vor fi obligati sa monteze intre cele doua apartamente o streasina de tabla care sa impiedice inflitratiile.

Preturile pentru astfel de lucrari cresc in functie de etajul la care se efectueaza operatiunea. Astfel, pentru un parter o termoizolare la care se utilizeaza polistiren expandat de aproximativ 5 cm grosime, fibra de sticla si finisajul aferent pretul este in jur de 15 euro pe metru patrat, in care sint incluse manopera si materialele.

„Dar si acest pret variaza in functie de mai multe criterii. Unul dintre ele este numarul de geamuri" spune Rascanu. Daca locuiti la etajul 7 sau 8 preturile sint cu mult mai ridicate pentru ca implica o alta serie de cheltuieli, precum alpinistii utilitari.

Persoanele care aleg sa realizeze termoizolatii doar pentru spatiul in care se afla locuinta lor ar trebui sa cunoasca un aspect extem de important. Astfel de lucrari nu sint autorizate de Primarie.

„Autorizatii ofera Primaria doar pentru reabilitarea termica a unui intreg bloc, nu doar pentru un apartament. Cei care au realizat astfel de lucrari au facut-o fara autorizatie si sint pasibili la amenzi care variaza intre 10 milioane si un miliard de lei, in functie de valoarea lucrarii", ne explica Tudor Vericeanu, arhitect sef al orasului.

Dosarul pentru o lucrare de acest gen trebuie sa contina certificatul de urbaninism care se ia de la Primarie si o serie de acte. In aproximativ 2 saptamini – o luna autorizatia este eliberata iar lucrarile pot incepe.

Comentarii