Tot ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara un aparat de aer conditionat

miercuri, 16 mai 2007, 17:40
3 MIN
 Tot ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara un aparat de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat au devenit, in ultimii ani, colacul nostru de salvare pe timp de vara. Fara ele, posibilitatea de a-ti pierde mintile intr-un apartament romanesc, construit inainte de 1989, sau chiar si dupa, este cit se poate de mare. Daca tot sintem dispusi sa dam citeva milioane de lei pe un astfel de aparat, trebuie sa tinem cont de citeva elemente de baza.

In primul rind, atunci cind scoateti banii din buzunar, un aparat de aer conditionat costind intre 800 si 1300 lei, trebuie sa fiti siguri ca in pret intra si montajul, caci altfel mai adaugati la suma initiala intre 200 si 300 lei.
De obicei, aparatul se vinde cu 3-4 metri de teava de cupru care va fi izolata ulterior cu burete si o panglica de plastic. Si, inca ceva, chiar daca montajul este inclus in pret trebuie sa stiti exact de citi metri de tub aveti nevoie, cit costa plusul de teava si „estetizarea" tubului.

Cereti comerciantului detalii legate de zgomotul in functionare, care ar trebui sa fie cit mai mic posibil pentru ca altfel veti avea impresia ca locuiti intr-un apartament in care functioneaza un tractor. In plus, daca nu doriti ca venitul familie sa fie injumatatit doar pentru o „gura" de aer rece, este indicat sa cumparati aparate de aer conditionat care sa nu implice grad ridicat de consum de curent.

Un aparat de aer conditionat poate adauga la factura de energie electrica si peste 100 de lei. Asa ca, nu conteaza marca aparatului atit timp cit respecta o parte dintre criteriile enumerate mai sus plus elemente strins legate de termenii de garantie si service-ul.

Se pare ca cele mai bine vindute si vazute aparate de aer conditionat sint cele formate din doua unitati. O unitate se amplaseaza pe peretele din afara apartamentului si a doua in casa. In casa este preferabil sa pui aparatul cit mai aproape de geam pentru ca traiectul tevii pe perete sa fie cit mai scurt. Este recomandat, de asemenea, ca unitatea aflata in afara apartamentului sa fie ferita de razele soarelui.

Aparatele de aer conditionat portabile

Acest tip de instalatie, care costa cu 200-400 lei mai mult decit celelalte, pare a fi o mina cereasca pentru cei care vor sa simta aerul rece si la W.C sau la bucatarie, sau chiar pe holul din apartament. Lucrurile nu sint chiar atit de simple. Orice instalatie care functioneaza pe baza de freon are nevoie de o sursa de eliminare in atmosfera a caldurii produse de compresor, deci are nevoie de o fereastra sau o usa. Deci nu este chiar atit de mobil pe cit se doreste.

Aeroterme, ventilatoare si „evantaie"

Persoanele care nu-si permit sa investeasca intr-un aparat de aer conditionat isi pot achizitiona aeroterme. Preturile sint relativ mici, in comparatie cu primele. Astfel, o aeroterma de ultima generatie poate costa si peste 150 lei. Este cam la acelasi pret cu un ventilator serios. Insa, sint aeroterme si ventilatoare si la 30-40 lei. In schimb, cea mai ieftina „solutie" ramine evantaiul pe care-l puteti cumpara cu un pret incepind de la 20 lei.

Comentarii