De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Daca alaptez, trebuie sa mai iau anticonceptionale?”

marți, 27 decembrie 2011, 20:32
3 MIN
 „Daca alaptez, trebuie sa mai iau anticonceptionale?”

R.T.,din Iasi: "Am o fetita de aproape doua luni pe care o alaptez si nu stiu daca ar trebui sa iau sau nu anticonceptionale pentru a nu ramine din nou insarcinata. Din cite am auzit, dacaalaptez nu risc sa ramin insarcinata. Dar, as vrea sa fiu sigura si va rog sa ma ajutati cu sfatul unui medic specialist: ce metode anticonceptionale se pot utiliza dupa nastere pentru a nu ramine din nou insarcinata? Ar trebui sa iau anticonceptionale?"

Dr. Luminita Nechita, medic in cadrul Maternitatii "Elena Doamna" din Iasi, educator pentru nastere, certificat "Lamaze": "Mamicile care alapteaza trebuie sa stie ca au nevoie de o buna protectie impotriva unei noi sarcini, pentru ca sa poata continua sa alapteze. Asta deoarece o noua sarcina poate suprima lactatia. De asemenea, trebuie utilizata o metoda contraceptiva dupa nastere pentru a evita aparitia imediata a unei noi sarcini. E necesara spatierea nasterilor deoarece timpul necesar refacerii organismului este de minimum doi ani.  Mamele care alapteaza pot opta pentru metoda amenoreei de lactatie, dar este sigura doar in primele 10 saptamini dupa nastere. Atit mamele care alapteaza cit si cele care nu alapteaza pot opta pentru: metodele de bariera (prezervativul, diafragma si spermicidele), folosirea dispozitivelor intrauterine cu cupru (steriletele) si metode hormonale – pilula cu progesteron. Cea mai sigura este pilula cu progesteron. Utilizarea post partum a metodelor contraceptive de bariera sau hormonale se recomanda la sase saptamini de la nastere.

Steriletul

Steriletul (dispozitivul intrauterin – DIU) este un mic dispozitiv flexibil, confectionat din plastic, care se insereaza in cavitatea uterina de catre medicul ginecolog, dupa un control prin care se confirma ca uterul femeii este sanatos. DIU poate contine cupru sau un hormon, ce se elibereaza treptat in organism, in cantitati foarte mici.

Dupa inserarea steriletului, in perioada de acomodare a organismului, este posibil sa apara dureri in zona abdominala, scurgeri vaginale intre menstruatii, modificarea ciclului menstrual. Steriletul poate fi inserat la mamicile care au nascut natural, la 6-8 saptamini dupa nastere. La femeile care au fost supuse unei cezariene, steriletul poate fi inserat la un an dupa nastere. Steriletul asigura contraceptia pentru o perioada de 5-10 ani, in functie de tipul de dispozitiv folosit.

Metoda amenoreei de lactatie: pentru ca metoda sa fie eficienta, intervalul dintre doua alaptari nu trebuie sa depaseasca 4 ore

Femeia care alapteaza este protejata in mod natural de o sarcina, daca bebelusul este alaptat la sin atit ziua, cit si noaptea, din 4 in 4  ore. Pentru ca metoda sa fie eficienta, intervalul dintre doua alaptari nu trebuie sa depaseasca 4 ore. Foarte important de retinut este ca aceasta metoda contraceptiva poate fi utilizata de mamicile care alapteaza doar in primele 10 saptamini de la nastere. Dupa aceasta perioada, metoda nu mai este sigura si trebuie sa aleaga o alta varianta de contraceptie.

Metode hormonale

Dintre metodele hormonale, pot fi folosite doar contraceptivele cu progesteron (pilule, contraceptiv injectabil ) dupa sase saptamini de la nastere.

Pilula

Pilulele contraceptive combinate nu se recomanda atunci cind mama alapteaza, deoarece contin doi hormoni feminini: estrogen si progesteron. Primul reduce cantitatea de lapte si poate avea o influenta negativa asupra cresterii si dezvoltarii copilului.

Pilulele care nu contin deloc estrogeni, pot fi utilizate fara nici o problema. Astfel de tablete contin doar progesteron intr-o doza mica (75 micrograme), cantitate suficienta pentru a impiedica fecundarea unui ovul. Pilula cu progesteron nu are nici o influenta asupra calitatii laptelui si nici a dezvoltarii copilului. Dar, pentru a fi eficienta, trebuie luata zilnic, la aceeati ora, fara intrerupere de-a lungul intregii perioade de alaptare. Inainte de a lua aceste pilule se recomanda consultarea medicului ginecolog.

Reluarea vietii sexuale

"Multi doctori sfatuiesc parintii sa intrerupa activitatea sexuala timp de sase saptamini de la nasterea bebelusului. De obicei, este necesara o perioada mai lunga de recuperare dupa o cezariana. In general, femeile intimpina un oarecare disconfort din cauza inciziei realizate pentru a permite bebelusului sa iasa. Nivelul scazut de estrogen poate accentua uscarea mucoasei vaginale. Aceste fenomene sint perfect normale si vor disparea in timp. Uneori, dupa nastere, femeile nu simt nevoia sa intretina relatii sexuale. Explicatia este schimbarea hormonala specifica perioadei care urmeaza unei sarcini. Cel mai important este sa nu ignorati durerea. Daca simtiti cel mai mic disconfort este bine sa consultati medicul  ginecolog", completeaza dr. Luminita Nechita.

Comentarii