Absolventii care vor sa cucereasca Vestul

luni, 19 iulie 2010, 22:47
13 MIN
 Absolventii care vor sa cucereasca Vestul

Dorinta de a studia la universitati de prestigiu incepe sa prinda contur in rindul tot mai multor absolventi ieseni. Anul acesta, 19 absolventi de la Colegiul National au fost acceptati deja la universitati din Marea Britanie, Germania si Austria. De la Colegiul „Emil Racovita", alti 14 absolventi isi vor incepe in curind studentia cu precadere la universitati din Marea Britanie. Colegiul „C. Negruzzi" se lauda cu absolventi acceptati la Princeton, Oxford si London School of Economics, despre care cotidianul nostru a publicat un articol in luna aprilie. In timp ce acestia au scapat de emotii si incep sa se gindeasca cum se vor descurca acolo, alti absolventi asteapta confirmarea ca au fost acceptati. Sase absolvente de la Colegiul „Eminescu", patru de la Liceul „D. Cantemir" si una de la Colegiul „O. Bancila" au aplicat la universitati din Franta, Spania si Italia, unde admiterea a inceput mai tirziu. „Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu citiva dintre absolventii care au fost de acord sa povesteasca cum si-au croit drum catre universitati bune din Marea Britanie. Mediile mari in toti anii de liceu si participarile la olimpiade si concursuri nationale sint importante, dar nu fac diferenta. Activitatile extrascolare nu au fost doar niste plusuri in CV, ci au cintarit considerabil, fiindca le-au transformat in tinere ambitioase si cu perspectiva. Universitarii britanici au intrevazut in ele minti si caractere de la care pot pretinde performanta.

Studiaza Politica si Economie la University of York

Madalina Secareanu, absolventa a Colegiului „Emil Racovita", viseaza sa studieze in Marea Britanie inca de la inceputul liceului. Dupa ce timp de patru ani si-a creat in permanenta oportunitati care sa cintareasca semnificativ in evaluarea parcursului ei educational, in mai putin de trei luni va incepe studentia la University of York, una din cele mai bune zece universitati britanice. „Am vrut sa fie una din top 10 universitati de la ei. Mi-am zis ca ori intr-o universitate britanica din top 10, ori deloc. Daca nu reuseam, as fi ramas acasa, la UMF", a spus hotarita Madalina. Ea nu a vrut sa faca compromisuri, deoarece in toti cei patru ani de liceu a avut media peste 9,90, iar bacalaureatul l-a promovat cu 10. In plus, stie ca inteligenta si perseverenta o vor ajuta sa fie o studenta buna si intr-un sistem de invatamint cu exigente mult mai mari decit cel romanesc. In Iasi, a absolvit profilul matematica-informatica engleza intensiv, dar in Marea Britanie va face Economie. „Specializarea pe care mi-am ales-o se cheama PPE, adica Filosofie, Politica si Economie. Suna pompos, insa eu ma voi axa pe Economie si probabil ca si pe Politica. Nimeni de acolo nu se asteapta sa le aprofundezi pe toate", a precizat Madalina. Cu toate ca in liceu a studiat foarte putin economia, iar politologie deloc, a fost pusa in situatia de a gestiona probleme de natura economica si politica, prin intermediul unor activitati extrascolare. Anul trecut, Madalina a fost secretarul general al conferintei internationale IasiMUN (Modelul Natiunilor Unite), organizata de Colegiul „Racovita". In cadrul acesteia, liceeni, profesori si ambasadori au dezbatut probleme cu care se confrunta tari precum Sri Lanka, Zimbabwe, Vietnam, Afghanistan sau Coreea de Sud. Cu toate ca a urmat un profil real, Madalina nu a ezitat sa se raporteze la lumea din jurul ei si prin intermediul creatiilor literare. Din clasa a VIII-a si pina in clasa a XII-a a participat an de an la concursul national de poezie si critica literara „Tinere condeie". A scris si o piesa de teatru, „Strada viselor", pe care a pus-o in scena impreuna cu mai multi colegi in cadrul unui spectacol caritabil pentru micutii de la „Salvati Copiii". In activitatile din afara orelor s-a implicat cu pasiune, ca sa isi dezvolte personalitatea si nu neaparat ca sa aiba plusuri in CV. „Bineinteles ca universitarii britanici vor un om complet, conteaza activitatile extrascolare, dar pe ei ii intereseaza cel mai mult sa vada ca esti omul care invata, capabil sa faci performanta", e de parere Madalina.

Admisa la Warwick: „Cred ca cel mai mult a contat faptul ca stiu ce vreau"

Colega de clasa cu Madalina Secareanu, la „Racovita", Madalina Darabana isi doreste sa devina femeie de afaceri. S-a inscris la cinci universitati britanice si a fost acceptata la patru. University of Warwick i s-a parut cea mai buna optiune. „In Marea Britanie e cotata a treia, dupa Oxford si Cambridge. In plus, e pe domeniul pe care vreau sa il studiez, business si management. E un domeniu legat de activitatea mea din afara orelor de la clasa", si-a motivat Madalina optiunea. A devenit un bun vorbitor si negociator prin intermediul dezbaterilor din cadrul conferintei IasiMUN, dar si prin participarea la mai multe concursuri de dezbateri academice. Anul trecut, cu echipa de la „Racovita" s-a clasat pe locul al II-lea la concursul national „Tinerii dezbat" si a reprezentat pozitia Indoneziei in cadrul conferintei SPIMUN de la Sankt-Petesburg. Ca sa se familiarizeze cu domeniul in care vrea sa profeseze, a urmat mai multe cursuri de management al proiectelor si traininguri pe dezvoltare personala. Madalina a invatat bine tot timpul, dovada ca nu a avut nici intr-un an media mai mica de 9,70, insa i-a ramas timp si pentru multe alte lucruri. „De exemplu, vara trecuta am fost timp de doua luni animator intr-o tabara de teatru, sustinuta de catre o organizatie din Portugalia", a precizat Madalina. A fost voluntar al Organizatiei Salvati Copiii si al Clubului Interact, timp de trei ani a facut atletism, volei si dansuri de societate, iar de doi ani este solista trupei de folk Descintec, cu care a cistigat mai multe premii la festivalurile din tara. A facut canto pentru putin timp, insa vocea si-a lucrat-o cintind prin casa, la spectacole de karaoke si la evenimentele organizate de colegiu. „E o pasiune mostenita de la mama, de mica cintam prin casa tot timpul. De ceva timp m-am apucat si de chitara. Incerc sa vad ce-mi iese", a spus Madalina. Acum ca va trebui sa plece la facultate in Marea Britanie, o alta eleva a colegiului „Racovita" ii va lua locul. „Trupa o sa mearga inainte. Cind vin acasa in vacanta, cu siguranta merg sa ii vad la concerte", a adaugat Madalina. Si-a valorificat cu folos perioada adolescentei, ca sa fie cit mai bine pregatita pentru facultate. „Cred ca cel mai mult a contat faptul ca stiu ce vreau, ca mi-am urmat scopul de la inceputul liceului, prin ceea ce am facut in afara orelor", a mentionat Madalina.

Vrea sa studieze designul vestimentar la Roma

Stefana Andrici, absolventa a Colegiului „Octav Bancila", isi doreste sa devina designer vestimentar. Ca sa aiba o pregatire solida si ca sa isi poata crea mai usor un nume in domeniu, Stefana s-a inscris la Institutul European de Design din Roma. „Fiindca e o institutie de invatamint particulara, am aplicat pentru o bursa integrala, care sa imi permita sa achit taxa de scolarizare si sa ma intretin, bursa in valoare de 6.000 de euro pe an. Raspunsul il voi primi probabil la inceputul lunii septembrie", a precizat Stefana. Ca sa ii convinga pe profesorii italieni ca merita sa fie acceptata, Stefana le-a trimis un portofoliu cu trei desene pe tema impusa, „Eu sint noi". „Ideea de baza a fost sa imbinam elemente specifice vestimentatiilor din mai multe civilizatii, iar eu am combinat din cea europeana, japoneza si araba", a mentionat Stefana. In liceu, a fost la sectia de arta monumentala, dar sustine ca a invatat sa se descurce la mai multe. „Daca stii sa desenezi, stii sa desenezi in toate domeniile artei si dupa toate tehnicile", e de parere ea. Daca nu va fi acceptata la Institutul de Design Vestimentar din Roma, se va inscrie la Academia de Arte Frumoase, unde poate sa aplice incepind cu luna septembrie. „Acolo nu trebuie sa mai fac un portofoliu special, prezint lucrari pe care le-am relizat in timpul liceului si am destule. Oricum nu conteaza ca numar, important e sa fie de calitate", crede Stefana. Italia, despre care stie ca este considerata tara artei, o atrage de cind era in gimnaziu. A fost de citeva ori in vacante si de fiecare data i s-a parut mai frumoasa. Ca sa verifice in ce masura stapineste limba, anul acesta a participat la Olimpiada Nationala de Italiana si a luat locul al III-lea. Tot ca sa aiba mai multe oportunitati in Italia in ceea ce priveste facultatea, Stefana a participat la mai multe expozitii colective si a realizat lucrari din domenii diferite ale artei, precum pictura, sculptura, grafica si decoratiuni interioare.

Politehnista de Sheffield

Raluca Anisie, una dintre zecistele de la bacalaureat de la Colegiul National, se pregateste sa devina inginer, de asemenea in Marea Britanie. A aplicat la cinci universitati din domeniul tehnic si a fost acceptata la toate. A ales sa mearga la Universitatea din Sheffield, pentru a fi mai aproape de tatal ei care lucreaza de mai multi ani ca inginer in Marea Britanie. „Mi-a placut oferta, dar mi s-a parut si cea mai avantajoasa din perspectiva locatiei. E mai aproape de oraselul unde lucreaza tata", a explicat Raluca. I-a fost teama ca ar putea fi respinsa din cauza CV-ului subtire pe partea de activitati extrascolare, insa a fost admisa fara probleme. „Sincer, ma asteptam sa fie mai greu. Nu iti trebuia cine stie ce CV ca sa fii acceptat. Eu una nu am fost la olimpiade si concursuri", a marturisit ea. Crede ca i-a fost usor sa intre la toate cele cinci universitati la care a aplicat, fiindca profilul nu este considerat atractiv de catre absolventi. „Eu chiar nu m-am gindit la alt profil, fiindca am zis ca trebuie sa fie in functie de cunostintele pe care le stapinesc, iar eu ma descurc la matematica si fizica. In tara, m-am inscris tot la Politehnica, in Bucuresti", a adaugat ea. In Capitala, ar fi fost impreuna cu mai multe colege, insa considera ca merita sa faca sacrificiul de a se desparti de ele. „Pina in ultimul an m-am gindit ca voi sta in camin impreuna cu mai multe colege, nu ca voi fi singura in Marea Britanie, dar acolo am mai multe oportunitati. De exemplu, facultatea ma poate ajuta si sa imi gasesc un job part-time", se incurajeaza Raluca.

Absolventa si tinara mamica spera sa studieze Medicina in Spania

Andreea Rotaru a absolvit Liceul „D. Cantemir" si a aplicat pentru o bursa la Universitatea de Medicina din Granada, Spania. Pentru Andreea, nu reprezinta un moft sa isi continue studiile in Spania, ci in primul rind o sansa la o viata mai buna. Andreea este orfana de ambii parinti si la virsta de 21 de ani este, la rindul ei, mama unei fetite de doi ani. Daca ar fi acceptata la facultatea din Granada ar putea fi alaturi de sora ei mai mare si ar putea beneficia de sprijinul unei femei cu suflet mare. „Este vorba de o doamna din Spania la care am stat in clasele a V-a, a VI-a si a VII-a. Tutorele nostru ne-a recomandat si a vrut sa ne ajute, fiindca ei i-a murit o fata la virsta de 16 ani", a povestit Andreea. Binefacatoarea din Spania este dispusa sa o ajute mult mai mult decit cu bani. „E doctor generalist. Lucreaza de foarte mult timp si imi poate impartasi din cunostintele si experienta ei", a precizat Andreea. In semn de recunostinta fata de binele pe care i l-a facut, Andreea i-a pus micutei numele fetei pe care doamna din Spania a pierdut-o in urma cu mai multi ani. Daca nu i s-ar intinde o mina de ajutor, Andreea s-ar putea descurca si prin fortele proprii, asa cum face acum. A luat bacalaureatul cu media mai mare de 8, chiar daca a mers in zilele de examen si la serviciu. Lucreaza de trei luni ca agent de vinzari, ca sa se poata descurca cu banii. „Mi-a fost greu, fiindca dupa unele probe m-am dus direct la munca, dar am trecut cu bine. Mi-e greu si acum, dar cind o vad pe fetita mea imi trece toata supararea. Ma gindesc ca trebuie si pot sa ii ofer un viitor mai bun", a spus increzatoarea Andreea. Daca nu va pleca la Universitatea din Granada, de la care trebuie sa primeasca raspuns pina pe 29 iulie, va ramine sa studieze in Iasi, la Facultatea de Litere, sectia Spaniola.

A dat sapte probe de admitere la Universitatea din Viena

Alexandra Jeitan, de asemenea absolventa a Colegiului National, viseaza sa fie medic la Spitalul Universitar din Viena, pe care l-a vizitat anul trecut. A facut deja un pas important ca sa isi concretizeze visul. La inceputul lunii a dat examen de admitere la Facultatea de Medicina din Viena, insa trebuie sa mai primeasca confirmarea oficiala ca e acceptata. „A inceput la 9:30 si s-a terminat la 17:30. In total, au fost sapte probe, la care m-am descurcat bine, nu imi fac probleme ca as putea fi respinsa", a spus hotarita Alexandra. Pasiunea pentru profesia de medic a inceput sa se manifeste din copilarie, cind alaturi de bunicul ei „opera" gainile din curte, si a crescut in adolescenta. Filmele cu doctori si operatii complicate au influentat-o in decizia ei mai mult decit faptul ca are o matusa medic generalist. „Filmele m-au influentat foarte mult. La toate cele despre medicina m-am uitat, dar la Dr. House cu cel mai mare interes, cred ca e preferatul tuturor", a marturisit Alexandra. Participarile la concursurile nationale de chimie au ajutat-o sa isi fixeze cunostintele de care are nevoie si la facultate. Pentru ca isi doreste sa devina un medic recunoscut, nu putea urma decit o facultate de prestigiu. „E o universitate foarte buna. Prima data am vizitat-o anul trecut, cind am mers sa ma interesez exact care sint pasii pentru admitere", a afirmat ea. Cursurile si seminariile au loc doar in limba germana, de aceea a fost absolut necesar un certificat de limba. A studiat germana la clasa, dar pentru a obtine atestatul la Viena a avut nevoie de trei ani de pregatire riguroasa in particular. Este constienta ca are mult de invatat si ca nu ii va fi usor cu banii, dar nu vrea nici in ruptul capului sa renunte. Taxa de scolarizare este de 700 de euro pe an, iar cazarea si mincarea ajung la 500 de euro pe luna. „Burse se dau doar din semestrul al II-lea. Trebuie sa ma descurc, fiindca, daca am pornit, nu dau inapoi", a marturisit Alexandra.

„Trebuie sa arati cum te-ai transformat prin intermediul activitatilor extrascolare"

Stefana Covalciuc, absolventa la „Racovita", este hotarita sa urmeze exemplul parintilor ei, care si-au dezvoltat propria afacere. Din toamna, este studenta a Universitatii din Bath, la Facultatea de Administrarea Afacerilor. A mai fost acceptata la trei universitati britanice, toate din top 10, insa a ales sa mearga la cea din Bath pentru ca are sansa sa faca practica in multinationale puternice din domeniul monetar, imobiliar, al telefoniei mobile sau al industriei de masini. Gindul ca trebuie sa aiba tarie sa negocieze si sa se impuna nu o sperie, pentru ca s-a obisnuit cu intilnirile de afaceri de cind era in gimnaziu. „Parintii mei ma luau la intilnirile de afaceri, eram translatorul lor. Am fost in Germania, Anglia si Elvetia. Prima data s-a intimplat cind eram in clasa a VII-a. Atunci traduceam cit intelegeam eu, dar a fost o provocare pentru mine", a povestit Stefana. Pentru ca au vazut ca o atrage, parintii nu au ezitat sa ii explice cum functioneaza afacerea lor, chiar daca era doar un copil.

Stefana sustine ca s-a apropiat de domeniu si prin intermediul proiectelor de la scoala. „De exemplu, in clasa a X-a, prin intermediul unui proiect Leonardo da Vinci, timp de o luna, o echipa de profesionisti dintr-o firma din Berlin ne-a explicat cum sa folosim calculatorul ca sa promovam o afacere sau un produs", a precizat Stefana. Participarile la conferintele SpiMUN din Rusia si la IasiMUN, creata dupa modelul celei dintii, au ajutat-o pe Stefana sa isi stapineasca emotiile in fata oamenilor „mari". Anul trecut, alaturi de un grup de colegi de la „Racovita" a dezbatut probeleme legate de Educatie la Strasbourg. „A trebuit sa explic daca e bine sau nu, dar si si de ce, sa se implementeze acelasi sistem de invatamint in toate tarile UE. Eu m-am pozitionat pentru, fiindca nu mi se pare corect sa fie diferente atit de mari. Iar cind te transferi de la o scoala romaneasca la una din strainatate si invers, e greu cu echivalarile, de regula trebuie sa repeti anul", a explicat Stefana. Isi doreste sa studieze in Marea Britanie de cind era eleva in clasele primare la Liceul „V. Alecsandri". Atunci a mers de patru ori si de fiecare data a plecat cu gindul ca va reveni. Si-a dorit cu tarie sa devina studenta in Marea Britanie, iar pentru a-si implini visul a muncit cel mai mult in liceu. Clasa a IX-a a promovat-o cu 9,76, iar in clasa a XII-a a ajuns sa aiba 9,94. Bacalaureatul l-a promovat de asemenea cu o medie buna, 9,83. Stie ca rezultatele de la scoala au contat pentru universitarii britanci, dar crede ca cel mai mult a cintarit impresia pe care si-au facut-o despre ea, prin intermediul eseului solicitat la aplicare. „Acolo trebuie sa arati ceea ce esti tu ca persoana si cum te-ai transformat ca om prin intermediul activitatilor extrascolare. De exemplu, la mine cred ca a cintarit destul de mult faptul ca am fost in sapte schimburi de experienta in Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Slovenia", a marturisit Stefana. Scoala si afacerea parintilor nu au fost singurele mari preocupari ale Stefanei. In clasele primare a facut tenis de performanta, iar acum joaca de placere. „Am renuntat sa mai fac tenis de performanta, fiindca imi lua din timpul pentru invatat, nu voiam sa ajung o eleva modesta, tot timpul am fost in primii cinci din clasa", a povestit Stefana.

Comentarii