Cum s-a construit o gradinita pentru numai sase copii

Subtitlu

luni, 23 august 2010, 22:58
8 MIN
 Cum s-a construit o gradinita pentru numai sase copii

In satul Mitesti, din comuna Miroslovesti, care se afla la 110 kilometri distanta de Iasi, s-a construit o gradinita pentru sase prescolari. Pe linga faptul ca lucrarile, demarate la inceputul lui 2008, au fost abandonate anul trecut din cauza ca nu s-au mai alocat bani pentru a le continua, pe fondul restructurarilor de personal din sistem s-a desfiintat postul de educatoare de la Mitesti, astfel ca, din toamna, cei sase micuti vor merge la gradinita in Verseni.

Cu toate ca Ministerul Educatiei, prin Inspectoratul Scolar Judetean, ar fi putut construi o gradinita in Miroslovesti sau in Verseni, unde sint 70, respectiv 50 de prescolari, a stabilit ca prioritate gradinita din Mitesti. La vremea respectiva, Ministerul Educatiei, condus de liberalul iesean Cristian Adomnitei, a cheltuit aproape 3 miliarde de lei vechi (300.000 lei) pentru o gradinita fara copii. Anul acesta s-au mai alocat inca 50.000 de lei.

"Este o aberatie a sistemului. Eu nu mi-am putut inchipui ca se poate intimpla asa ceva. Nu s-a facut nici o analiza, nici o prognoza, ca sa vada pentru cine va fi aceasta gradinita", si-a exprimat nemultumirea Ioan Parlea, directorul Scolii de Arte si Meserii din Miroslovesti, la care sint arondate celelalte scoli din comuna.

Investitia s-a facut pe baza unei ciorne

Acest lucru a fost posibil prin ambitia viceprimarului din mandatul trecut, Petru Mitescu. "In vara lui 2007, dumnealui (n.r.-viceprimarul), fiind originar din Mitesti si membru PNL, s-a dus personal la Inspectorat cu un fel de memoriu, care era de fapt o ciorna semnata doar de el prin care solicita construirea unei gradinite noi la Mitesti. A facut acest lucru ca sa spuna ca iese in evidenta cu ceva. Nu am crezut ca va fi luat in serios, dar cu PNL-ul lui ne-a demonstrat ca se poate", a precizat fostul primar al comunei Miroslovesti, Mihai Apostol.

Acesta a precizat ca fondurile necesare au fost alocate printr-o Hotarire de Guvern de la sfirsitul anului 2007. In replica, viceprimarul Petru Mitescu sustine ca nu stie la ce valoare se ridica investitia si nu crede ca a fost la mijloc o ambitie prosteasca. "Daca te respecti si vrei sa faci ceva pentru zona ta, eu nu cred ca e o ambitie prosteasca. De fapt, problema e ca aceasta constructie nu s-a mai terminat. La vremea respectiva, eu am justificat necesitatea ei si nu cred ca e un capat de tara daca prescolarii din Verseni ar veni la Mitesti, sate care de altfel sint despartite doar de Biserica", a declarat fostul viceprimar.

Totodata, acesta semnaleaza faptul ca cei din Minister au ales sa construiasca o gradinita noua in Mitesti, si nu la Verseni, in perimetrul fostului centru de plasament, aflat atunci in proprietatea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

Camelia Gavrila, inspectorul scolar general de atunci, sustine ca nu ii este cunoscut cazul, intrucit primarii foloseau si alte pirghii pentru a construi, reabilita sau moderniza scoli si gradinite de la ei din comuna. "Noi ne zbateam sa facem niste ierahizari, in functie de numarul de copii, tineam cont si de ultimul recensamint, dar mai apareau si liste cu obiective pe care nu le propuneam noi. Fiind un context favorabil, din dorinta de a atrage investitii pentru toate scolile din comuna, unii dintre ei faceau solicitari direct la Minister, nu mai apelau la Inspectorat", a precizat Gavrila.

Fostul primar din Miroslovesti, Mihai Apostol, spune insa ca sefa ISJ din acea perioada era la curent cu tot ce tinea de acest caz. "Noi le-am solicitat celor de la Inspectorat sa transfere investitia la Verseni, unde era cu adevarat nevoie de gradinita, insa ni s-a pus ca daca renuntam la cea din Mitesti, renuntam de tot. Practic nu am avut alternativa, am zis ca mai bine sa se faca si probabil i se va gasi ulterior o utilitate. La acel moment, erau 10-12 copii pentru gradinita", a explicat Apostol. Situatia este hilara si in acelasi timp revoltatoare, intrucit in judet sint cel putin zece comunitati care au nevoie urgenta de o gradinita.

S-au raportat date false

In Mitesti, sat cu vreo 400 de locuitori aflat in capatul judetului, spre Neamt, au fost intotdeauna copii putini, iar natalitatea este in continua scadere. "Anul acesta, in toata comuna au fost sapte nasteri", a explicat primarul Ionut Gospodaru. "In urma cu patruzeci de ani, cind eram eu eleva, am facut clasele primare la simultan. Si pe vremea mea erau copii putini in sat. Nu stiu pentru cine au facut-o, probabil pentru Papa Pius de la Roma", a completat ironic o sateanca.

Micutii din Mitesti au avut in sat o gradinita, insa a fost darimata pentru a fi construita una noua, cu toate ca respectiva cladire mai era functionala. In urma cu doi ani acestia au invatat in casa unui satean, iar in anul scolar care s-a incheiat, intr-un spatiu amenajat de Primarie in fostul camin cultural. Cei din clasele primare fac de peste 30 de ani naveta la Scoala din Verseni, care se afla la vreo doi kilometri si jumatate distanta.

Din toamna insa, si prichindeii vor merge la Scoala din Verseni, intrucit gradinita functioneaza in doua sali de clasa. Deoarece nu exista o cladire separata pentru prescolari, elevii de gimnaziu de la Verseni invata dupa-amiaza. "In 2006, s-a hotarit in Consiliul Local sa se faca o gradinita in Verseni, dar in 2007 s-a spus ca trebuie sa se faca la Mitesti, cu toate ca noi aveam un proiect de construire a unei gradinite la Verseni", a precizat Mihai Alexa, directorul Scolii din Verseni.

Cu toate ca ar fi fost nu numai logic, ci si necesar sa se construiasca o gradinita in Verseni, fiind mai multi prescolari, dintr-o ambitie prosteasca, incurajata politic, s-au inceput lucrarile la Mitesti. "Pentru a justifica investitia, au fost raportati la Mitesti 50 de prescolari, cu toate ca nu erau nici macar pentru o grupa. Pina acum, am avut 15 prescolari pe hirtie, cu tot cu cei de 2 si 2 ani jumatate", a mentionat Ioan Parlea, directorul Scolii din Miroslovesti.

Nici una din investitii nu este terminata

Cladirea, care a fost construita cu spatele la drumul principal si a carei tabla incepe deja sa prinda rugina, plus ca balariile au invadat curtea, ar putea servi lejer ca scoala primara. S-au construit doua sali de clasa, o sala pentru vestiar, una pentru lapte si corn, o cancelarie. Spatiu berechet pentru doar sase prescolari, dar nici macar acestia nu se vor bucura de el, pentru ca lucrarile au stagnat. Si nu mai exista o grupa de gradinita. Cel mai probabil, in momentul in care va deveni functionala, vor invata in ea prichindeii din Mitesti impreuna cu cei din Verseni.

"Cum e normal: sa duci sase copii la Verseni sau sa aduci in jur de 50 de copii de la Verseni?", ne intreaba primarul Ionut Gospodaru.

Nemultumirea edilului este cu atit mai mare cu cit, tot in 2007, s-a inceput construirea unei gradinite in Miroslovesti, dar s-a ridicat numai temelia, lucrare care a ajuns la peste un miliard de lei vechi. In aceste conditii, prescolarii din Miroslovesti au fost nevoiti sa invete intr-un spatiu amenajat de Primarie in fosta Casa a Agronomului.

Tot in 2007, au fost incepute si lucrarile de reabilitare la Scoala de Arte si Meserii din Miroslovesti, de asemenea abandonate. Cu sase miliarde de lei vechi a fost reabilitata aproape jumatate de scoala, veche de 110 ani (ridicata pe vremea lui Spiru Haret), insa cealalta jumatate se afla si acum intr-un stadiu avansat de degradare.

"Drama e ca au blocat toate cele patru investitii din comuna, doua in Miroslovesti, una la Verseni si una la Mitesti. Din 2007, nu a mai venit nici un leu pentru Miroslovesti si Verseni, insa anul acesta, in martie-aprilie, s-au alocat peste 50.000 de lei pentru a achita datoriile catre cei care au lucrat la gradinita din Mitesti", a precizat primarul Gospodaru. "Cu miliardele ingropate la Mitesti, terminam scoala de la centru", a adaugat Ioan Parlea, directorul Scolii din Miroslovesti.

"Nu sintem pe lista de prioritati"

In timp ce la Mitesti a fost posibil sa se ridice o gradinita, fara a fi nevoie de ea, in comuna Ipatele, in jur de 90 de prescolari invata intr-o casa nationalizata, revendicata de proprietar, veche de aproape 200 de ani si care este degradata in proportie de peste 60%.

"La noi e o situatie deosebita, casa e din chirpici, intr-o zona cu alunecari de teren. In urma cu doi ani, a cazut plafonul intr-o clasa, am avut noroc ca cei mici erau afara. Eu le explic de vreo 7 ani situatia de aici celor de la Inspectoratul Scolar si Consiliului Judetean, le-am trimis si fotografii cu aceasta cladire care risca sa se prabuseasca, dar se pare ca nu sintem pe lista de prioritati", a punctat Costica Postarnac, primarul comunei Ipatele.

Nu are cum sa ii mute pe micuti in scoala, fiindca nu este spatiu, elevii invatind deja in doua schimburi si nici nu poate amenaja un alt spatiu pentru gradinita. "Sint probleme mari la noi, dar vorbim in tara surzilor", a punctat primarul.

Primarul din Ipatele este cu atit mai revoltat de ceea ce se intimpla cu gradinita din comuna, deoarece stie ca in judet s-au construit mai multe scoli primare si gradinite in comunitati unde nu era nevoie, dar unde culoarea primarilor a coincis cu a celor de la guvernare sau din fruntea Ministerului Educatiei. "Investitiile care s-au facut in ultimii ani nu au legatura cu nevoia, iar aceasta anomalie pleaca de la faptul ca ii coloram pe copii. Unii sint portocalii, altii rosii, altii albastri", a spus dezamagit Costica Postarnac.

Inspectoratul, ocupat cu vizitarea scolilor din judet

Nici situatia prescolarilor de la Cioca-Boca, comuna Scheia, nu este mai buna. Scoala primara, in care ar trebui sa fie si gradinita, nu este functionala nici in prezent, desi lucrarile au fost incepute in toamna lui 2008. Din aceasta toamna, 35 de prescolari vor invata din nou intr-o casa a unui satean. "Acoperisul nu s-a pus nici acum. Le-am explicat celor din Inspectorat ca avem nevoie de 30.000 de lei pentru a pune urgent acoperisul, ca sa nu se degradeze de tot lemnul. Au spus ca ne vor da banii pentru acoperis, dar nu au precizat o data anume", a mentionat Titi Iacob, primarul comunei Scheia.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au cerut de la Inspectoratul Scolar Judetean lamuriri in legatura cu cele trei situatii din judet, insa nu le-au primit inca, motivind ca inspectorul general este ocupat cu vizitarea scolilor din judet, pentru a vedea in ce masura sint pregatite sa isi deschida portile pe 13 septembrie.

Comentarii