„O asemenea atitudine fata de anumite categorii sociale este inadmisibila”

Subtitlu

vineri, 13 august 2010, 16:26
3 MIN
 „O asemenea atitudine fata de anumite categorii sociale este inadmisibila”

Profesorii ieseni din invatamintul preuniversitar considera ca presedintele tarii face afirmatii in necunostinta de cauza. Doar profesorii cu grad didactic I si cu cel putin 25 de ani vechime predau 16 ore pe saptamina, in timp ce majoritatea dintre ei au intre 18 si 20 de ore pe saptamina, iar invatatorii sint la clasa 23 de ore pe saptamina. "Eu cred ca domnul presedinte a fost mai putin la scoala, daca nu stie cit preda un profesor. Norma didactica a unui profesor este trecuta pe site-ul Ministerului. Oricine stie un pic de matematica poate face un calcul ca sa deduca cite ore inseamna pe saptamina", a precizat Manuela Cislaru, director adjunct la Grup Scolar Nicolina. Ea atrage atentia ca profesorii lucreaza mult mai multe ore, fiindca trebuie sa se pregateasca in permanenta pentru lectiile de a doua zi, plus ca exista si un timp mort. "Trebuie sa facem tot felul de rapoarte si informari, e multa hartogaraie", a adaugat ea.

Multe din hirtiile pe care profesorii trebuie sa le completeze sau sa le adune ca sa justifice participari la conferinte, simpozioane si cursuri de perfectionare conteaza la evaluare si sint solicitate la dosarul pentru obtinerea gradatiei de merit. "Observ ca, din pacate, a inceput sa conteze mai putin lucrul la clasa, decit deplasarile, proiectele, cursurile de perfectionare… E adevarat ca sint necesare, dar implica foarte mult timp", a mentionat Mihaela Ardeleanu, profesor de engleza la Colegiul "Eminescu". Profesorii sustin ca ajung sa lucreze pina la 40 de ore pe saptamina, norma trecuta de altfel in statul de plata. "Toata lumea are trecuta in statul de plata o norma de 40 de ore pe saptamina", a precizat Constantin Serban, fost inspector scolar adjunct si profesor la Scoala "N. Iorga".

In opinia acestuia, lucreaza 16 sau 18 ore pe saptamina doar profesorii care se limiteaza strict la ceea ce fac in clasa, iar ponderea acestora in sistem este mica. "Cel care se limiteaza la 16 ore nu e cadru didactic. Orele pe care le avem in completare pina la 40 sint ca sa se pregatim, nu ca sa ne uitam pe pereti, iar majoritatea profesorilor se pregateste cu responsabilitate", a completat Constantin Serban.

Profesorii atrag atentia si asupra faptului ca presedintele ignora faptul ca, in realitate, profesorii lucreaza si ore suplimentare, in conditiile in care nu sint platiti echitabil nici macar pentru cele normate. 

Mediul universitar solidarizeaza cu profesorii din invatamintul preuniversitar dupa declaratia de miercurea aceasta a presedintelui Traian Basescu. Profesorii sint de parere fie ca declaratia care a pus pe jar un intreg segment de populatie vine dintr-o necunoastere a situatiei din tara, fie din amintirile neplacute ale presedintelui din anii de scoala.

"O asemenea atitudine fata de anumite categorii sociale este inadmisibila. Cred ca ar putea proveni din frustrarile adunate de presedinte din copilarie, din scoala, din facultate, dar si din sfaturile otravite ale unor «demoni» din jurul lui", este de parere prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social- Politice. Acesta sustine ca presedintele nu este informat corect cu privire la activitatea pe care trebuie sa o depuna un profesor pentru a se pregati pentru orele de curs. "Ceea ce afirma presedintele nu este deloc corect. Personal, ca un asemenea profesor, imi doresc si eu sa cistig veniturile lui. Habar nu are presedintele de detaliile sistemului de invatamint. Pentru patru sau sase ore predate zilnic, un profesor responsabil citeste, traduce, scrie, activitati de care presedintele habar nu are. In plus, este imposibil sa lucrezi 16 ore pe zi, dupa cum declara el ca face. Nu poti realiza in mod sustinut o asemenea activitate. Te extenuezi", explica decanul Facultatii de Filosofie.

Nici liderul de sindicat de la cea mai importanta universitate din Iasi nu este de acord cu modul in care presedintele Basescu alege sa trateze profesorii. "Domnul presedinte nu stie ce spune. A devenit un om in afara realitatii cotidiene. Cunoaste doar ceea ce se intimpla de la nivelul ministrilor si al politicienilor in sus. Toata situatia economica vrea s-o rezolve pe seama pensionarilor si a profesorilor. Ei au devenit pentru el tinta principala. Asa se vede problema de jos, nu de sus, de la nivelul lui", spune si conf. univ. dr. Constantin Amihaesei, liderul sindicatului UNIO din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza".

Comentarii