Ochelari cu aer conditionat si tricou cameleon

duminică, 10 aprilie 2011, 16:32
3 MIN
 Ochelari cu aer conditionat si tricou cameleon

Doua echipe de liceeni de la Scoala Normala "Vasile Lupu" se intrec cu alte citeva zeci de echipe din toata tara in competitia "Compania anului", organizata de Junior Achievement. Acestea au propus idei de afaceri care nu sint neaparat fezabile, dar care pot fi premiate pentru noutate si creativitate.

Echipa "Summer Time", formata din cinci elevi, concureaza cu o idee de afacere inedita. "Este vorba despre realizarea unei truse pentru vara, formata dintr-un tricou si o pereche de ochelari, ambele mai speciale. Ne-am gindit la un tricou care sa isi schimbe culoarea in functie de intensitatea luminii si de temperatura de afara. De exemplu, atunci cind este cald, sa fie alb sau galben, iar cind este mai rece, sa fie negru sau albastru. Vrem, de asemenea, ca tricoul sa aiba doi saculeti sub brat, cu rol antiperspirant. Ochelarii ar trebui sa aiba un aspect «chic», iar pentru fete sa fie prevazuti cu un miniaparat de aer conditionat sau cu doua motorase de ventilatie, astfel incit, atunci cind este cald, sa nu li se scurga rimelul daca sint machiate", a spus Anca Postolache, membra a echipei "Summer Time".

Daca primul produs este mai greu de realizat, intrucit e nevoie de un material special, cel de-al doilea proiect este considerat fezabil de catre tinerii antreprenori. "Tehnicianul de la noi din scoala ne-a aratat ca ar putea fi montate motorase de ventilatie pe rama ochelarilor, in partea interioara, ca sa nu se vada. Daca am putea obtine sponsorizare din partea unui cabinet privat de optica, probabil ca am putea face o prima astfel de pereche de ochelari", a mai spus Anca.

Un alt membru al echipei, Robert Such, a prezentat in cadrul evenimentului de lansare a competitiei la Iasi o idee de afacere pentru care a fost premiat. "A trebuit sa prezint spontan, in 30 de secunde, o idee de afacere si am spus ca as putea sa dezvolt o firma prin care sa transform uleiul alimentar folosit in motorina eco, accesind fonduri europene, care se dau mai usor pentru proiectele care vizeaza reciclarea", a povestit Robert.

Cea de a doua echipa, "Star of Hope", formata tot din cinci elevi, functioneaza ca o firma care ar trebui sa scoata pe piata un ceas de mina ultramodern si cu multiple facilitati. "Noi ne-am gindit la un ceas cu mai multe facilitati: mp3-player, busola, profiluri personalizate in functie de virsta clientilor, curea care sa masoare temperatura corpului, plus ca, avind in vedere ca are o memorie de 10 GB, poate functiona si ca stick. Am zis ca, decit sa le ai separat pe fiecare, e mai bine sa fie toate intr-un singur obiect", a explicat Andrei Piseru, membru al echipei "Star of Hope".

Produsele sau prototipurile acestora ar trebui realizate pina pe 20 aprilie. "Echipele mele nu vor putea face produsul fizic, poate numai un prototip pentru perechea de ochelari. Noi le vom descrie si cred ca vom avea sanse sa fim punctati si premiati pentru noutate, creativitate si inovatie", a precizat Dana Chiorescu, profesoara indrumatoare a celor doua echipe.

Comentarii