Profesorii despre plafonarea salariilor: „recurg la metode comuniste”

duminică, 03 aprilie 2011, 15:26
3 MIN
 Profesorii despre plafonarea salariilor: „recurg la metode comuniste”

Guvernul propune un act normativ prin care sa plafoneze salariile cadrelor didactice. Potrivit proiectului de lege, personalul din invatamint nu va putea fi reincadrat in baza Legii 221/2008. Reincadrarea ar presupune ca procentul de crestere cu 15% sa fie adaugat la salariile majorate cu un procent cuprins intre 33 si 50%, si nu la cele din octombrie, diminuate cu 25%.

"Orice hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care o obtinem acum privind reincadrarea personalului didactic va fi anulata, ceea ce arata ca nu mai exista separarea puterilor in stat si ca traim intr-un stat dictatorial. Este clar o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au cistigat in instanta. Pentru iresponsabilitatea de care dau dovada si pentru nerespectarea legilor acestui stat, premierul Emil Boc si ministrul Daniel Funeriu ar trebui sa isi dea demisia", a semnalat Violeta Amariei, liderul Sindicatului "Gh. Asachi" si vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Reprezentantii profesorilor ieseni care au obtinut in instanta un prim cistig de cauza pe Legea 221/2008 sustin ca se asteptau la o noua lovitura din partea guvernantilor. "Niciodata nu m-am asteptat la ceva bun din partea Guvernului, cu atit mai putin acum. Poate ca ar trebui si noi sa reactionam mai prompt. Din ce observ eu, in sindicat se cauta mereu solutii, insa raspunsul colegilor nu e cel asteptat si cel care ar trebui sa fie. Ne lipseste unitatea", a precizat Doinita Drasineanu, invatatoare si lider de sindicat in cadrul Scolii Grajduri.

Reprezentantul cadrelor didactice de la Scoala Mogosesti, unitate care a obtinut, de asemenea, verdict favorabil pe Legea 221/2008, la instanta de fond, crede ca masura Guvernului este iresponsabila. "Legea privind majorarea salariilor cu 50% au dat-o tot ei si nu au pus-o in aplicare, desi era in vigoare… Sintem dezamagiti ca Guvernul sustine acum ceva, apoi altceva si de Traian Basescu, care nu reprezinta un om de stat, intrucit nu se gindeste la generatiile viitoare, ci la viitoarele alegeri", a mentionat Mihaela Roman, invatatoare si lider de sindicat in cadrul Scolii Mogosesti.

Profesorii cred ca prin acest proiect de act normativ, Guvernul si Ministerul Educatiei isi iau masuri de precautie. "Se tem ca ar putea sa izbucneasca greve si in alte judete – unde sint sau urmeaza sa fie procese cistigate pe Legea 221/2008 -, asa cum s-a intimplat in Suceava si Botosani. Iar ca sa limiteze, sa stopeze fenomenul, recurg la metode comuniste", e de parere Daniel Raduianu, profesor de geografie la Scoala Normala "V. Lupu".

Sefa ISJ, Liliana Romaniuc, crede ca este necesara o abordare unitara in ceea ce priveste salarizarea cadrelor didactice. "Nu este firesc ca o jumatate de cancelarie sa primeasca un salariu, iar cealalta jumatate un altul, in conditiile in care profesorii presteaza aceeasi munca si au acceasi vechime in sistem, doar pentru ca una dintre acestea a avut cistig de cauza in instanta pe Legea 221 din 2008. Diferentierea trebuie sa se faca pe baza prestatiei si a rezultatelor, si nu a hotaririlor judecatoresti. Totodata, cred ca hotaririle judecatoresti, daca sint definitive si irevocabile, trebuie respectate. S-ar putea, de exemplu, merge in continuare pe varianta esalonarii", a punctat Liliana Romaniuc.

Violeta Amariei, vicepresedintele FSLI, sustine ca plata sumelor prevazute prin hotariri judecatoresti devenite executorii pina la 31 decembrie 2010, se va face in continuare esalonat, in perioada 2012-2014, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 113/2010.

Comentarii