Propunerile Ministerului pentru sustinerea tezelor unice la clasa a VII-a

duminică, 03 decembrie 2006, 16:53
3 MIN
 Propunerile Ministerului pentru sustinerea tezelor unice la clasa a VII-a

Propunerea Ministerului este ca tezele sa se desfasoare intre 4 si 17 mai. Pe 4 mai, intr-o vineri, ar urma sa aiba loc teza cu subiect national la matematica, pe 10 mai cea la limba materna, iar pe 17 la limba romana.

Conform metodologiei de organizare a tezelor, elevii de clasa a VII-a, care la data fixata de Minister de sustinere a tezei nu se pot prezenta la scoala, vor avea posibilitatea sa sustina lucrarea intr-o perioada speciala. Motivele absentei insa trebuie sa fie foarte bine intemeiate. De pilda, copilul sa aiba scutire medicala care atesta probleme de sanatate. Cei care decid daca lipsa elevului de la teza a fost sau nu intemeiata sint membrii comisiei de organizare a tezelor din scoala la care invata acesta.

De altfel, in fiecare scoala cu clase a VII-a se va forma o comisie, a carui presedinte va fi directorul unitatii, iar membri doi profesori, unul de matematica si altul de romana. „Comisiile de organizare din scoli au mai multa putere de decizie, ceea ce automat va insemna si mai multa responsabilitate din partea profesorilor. Asta e bine", este de parere Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Subiectele de teza insa nu vor fi concepute la nivel de scoala, ci de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), tocmai pentru a exista o notare unitara in toata tara. Varianta de subiect pe care o vor avea elevii de rezolvat la fiecare teza va fi afisata pe internet, aceasta fiind si modalitatea de copiere a subiectelor in centrele de examen.

„Scolile de la tara nu sint conectate in totalitate la internet ceea ce ar crea probleme in preluarea subiectelor. Vom cauta insa solutii, prin organizarea unor centre comunale de preluare a subiectelor. De exemplu, Podu Iloaiei. Acolo este internet si de aici pot fi preluate subiectele si pentru scolile din comunele alaturate", a exemplificat Gavrila, adaugind ca proiectul sdupus dezbaterii de Minister mai poate suferi imbunatatiri.

Elevii, grupati in clase in ordine alfabetica, vor rezolva subiectele in 50 de minute, potrivit regulamentului propus de Minister. „Sa speram ca si subiectul va fi suficient de concis si de bine facut astfel incit sa poata fi rezolvat in acest timp, dar sa permita si verificarea serioasa a cunostintelor", a comentat Camelia Gavrila.

Aceasta a sesizat o alta problema care ar putea aparea pe parcursul desfasurarii tezelor din luna mai. Conform calendarului propus de Minister, tezele ar urma sa aiba loc in zile lucratoare, cind si ceilalti elevi invata. Astfel, dascalii ieseni se tem ca nu vor fi suficienti supraveghetori, profesorii sustinindu-si orele din program. Regulamentul propus de Minister prevede ca in fiecare sala de teza sa fie doi asistenti, care supravegheaza clasa si au alta specializare decit disciplina la care se sustine lucrarea.

Lucrarile elevilor ajung in final intr-un centru de evaluare, unde sint corectate dupa sistemul aplicat pina acum la testele nationale. Notele obtinute de elevi vor fi trecute in catalog, iar comisia din fiecare scoala va avea grija ca mediile sa fie calculate corect de catre profesorii de la clasa.

Tezele cu subiect unic din 2007 vor avea rolul doar de a verifica procedurile de organizare. Abia din 2009 va intra in vigoare noul sistem de evaluare, de care se vor bucura actualii elevi de clasa a VI-a.

Odata cu aplicarea acestei forme de evaluare, se vor desfiinta testele nationale. Ministerul Educatiei intentioneaza astfel sa acorde mai mare importanta evaluarii pe parcurs a elevilor atunci cind acestia trec de la gimnaziu la liceu. Tezele cu subiect unic ar urma sa se sustina la clasele a VII-a si a VIII-a, iar notele sa conteze in media admiterii in clasa a IX-a.

Comentarii