Vor urma valuri de exmatriculari in universitati?

vineri, 31 august 2007, 20:44
2 MIN
 Vor urma valuri de exmatriculari in universitati?

Metodologia ocuparii functiilor de conducere in universitati a constituit si ieri un motiv de disputa intre reprezentantii Ministerul Educatiei, sindicalisti si organizatiile studentesti. Aflati deja la a doua intilnire pe aceasta tema, cele trei tabere nu au reusit sa cada de acord asupra nici unei variante finale. In criza de timp, s-a apelat insa la o solutie de compromis: ramin toate variantele propuse, iar alegerea finala va apartine Parlamentului.

"In proiectul de lege vor fi doua variante. Prima varianta prevede ca universitatea poate sa-si desemneze persoanele de conducere fie prin alegeri, fie prin concurs pe baza unui proiect managerial, asa cum propune ministerul. Cea de-a doua varianta implica de asemenea doua optiuni pentru universitati: alegeri la nivelul Senatului universitar, asa cum propune Consiliul National al Rectorilor, sau alegeri la nivelul intregii comunitati academice, asa cum am propus noi, sindicatele. Noi ne mentinem punctele de vedere", sustine prof.dr. Stefan Grigoras, lider sindical al Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" si membru al Federatiei Sindicale "Alma Mater".

Daca problema functiilor de conducere a creat adevarate disensiuni intre MECT, sindicate si studenti, alegerea modalitatii de finantare a invatamintului superior a constituit un prilej de impacare. Astfel, toate partile au fost de acord sa renunte la actuala forma de finantare, in functie de numarul de studenti, si sa adopte una noua, mult mai favorabila specializarilor aflate in criza de studenti.

"Finantarea nu va mai fi pe student, ci pe ciclul de studiu. Adica, o universitate va primi bani in functie de numarul de studenti din anul I. In felul acesta, chiar daca mai exmatriculam din ei, universitatea va ramine pe tot parcursul generatiei respective cu aceeasi finantare. Astfel, poti sa faci calitate in invatamint. Poti sa-i elimini pe studentii care nu fac fata fara teama de a ramine fara bani", a mai precizat Stefan Grigoras.

In urma discutiilor cu sindicalistii si studentii, MECT va aproba o forma finala a proiectului legislativ, care va fi apoi supus dezbaterilor parlamentare. Sindicalistii din invatamintul preuniversitar spun ca discutiile privind Statutul personalului didactic sint departe de a fi finalizate.

Pe de alta parte, legea invatamintului preuniversitar este aproape gata. "Mai trebuie introdus un capitol privind personalul nedidactic", a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei sindicale "Spiru Haret".

Comentarii