110 kilometri de santuri au impinzit orasul

duminică, 10 decembrie 2006, 23:02
5 MIN
 110 kilometri de santuri au impinzit orasul

Iesenii intra in Europa printre santuri. Cu doua saptamini inainte de 1 ianuarie 2007, in tot orasul au ramas urmele a peste 100 de kilometri de santuri facute de furnizorii de utilitati, care si-au inlocuit retelele. Intr-un rusinos top al lucrarilor intirziate se afla CET, care are lucrari neterminate de patru luni de zile. Societatea de termoficare este urmata de „E.On Moldova", care a brazdat orasul cu zeci de kilometri de santuri. Reprezentantii celor doua firme spun ca santierele sint aproape de inchidere. In unele zone s-a cerut receptia lucrarilor de catre Primarie, desi acestea arata de parca ar fi proaspat arate. La sfirsitul acestei saptamini, toate zonele din Iasi ar trebui sa arate ca inainte de inceperea lucrarilor.

Lucrari intirziate patru luni

Societatea de termoficare are lucrari care trebuiau finalizate la sfirsitul lunii august. In zona punctelor termice 1-5 si 7 Socola au lucrat firmele „Incom" si „Conest" din Iasi si „Energomontaj SAEM" din Bucuresti. Lucrarile au vizat inlocuirea a peste 30 de kilometri de conducte si au costat aproximativ 30 de miliarde de lei. Reprezentantii CET sustin ca cele doua firme iesene si-au terminat lucrarile la sfirsitul lunii trecute, iar firma din Capitala a inceput sa umple santurile din zona saptamina trecuta. „Mai aveau de inlocuit citeva tevi si sa realizeze racordurile. Din ce am discutat cu ei, vor termina pina pe 15 decembrie", a explicat Ovidiu Mihaiuc, purtator de cuvint al CET. Termenul initial de finalizare nu a fost respectat de nici una din cele trei firme, motivele invocate fiind neconcordanta dintre datele din proiect si realitatea de pe teren. „Au fost nepotriviri intre proiect si realitatea de pe teren. Initial, conductele trebuiau puse pe un traseu nou, iar apoi s-a revenit si s-a decis sa se pastreze traseul vechilor conducte. La racordurile facute locatarilor au fost probleme ca au fost facute verificari la fiecare apartament in parte, unele dintre acestea fiind intrerupte de furnizarea agentului termic. Au fost chestiuni care au intirziat lucrarile", a explicat Constantin Orhei, directorul „Conest". Termenul de finalizare a lucrarilor a fost prelungit ulterior pina la sfirsitul lunii septembrie, acesta fiind din nou depasit, pentru ca unii furnizori de materiale au intirziat livrarile. „Unul dintre furnizori a adus ultimele conducte dupa jumatatea lunii octombrie. Dupa 30 septembrie nu s-a mai prelungit termenul, iar firmele au intrat perioada de penalizare", a mentionat reprezentantul CET. Cele doua firme iesene care spun ca si-au terminat treaba au cerut Primariei sa faca receptia lucrarilor. In aceasta saptamina urmeaza sa aiba loc receptia lucrarilor facute de „Incom" pe bulevardele Tutora si Primaverii si a celor efectuate de „Conest" la retelele aferente punctelor termice 3 si 4 Socola.

Vremea ar putea permite terminarea lucrarilor

Reprezentantii furnizorului de energie electrica spun si ei ca pina la jumatatea acestei luni vor fi astupate toate santurile din oras. „La noi, unele lucrari au termene de finalizare in ianuarie si februarie, pentru ca procedurile de licitatie au durat destul de mult si s-au inceput tirziu lucrarile. Am discutat cu firmele ca pina pe 15 decembrie sa astupe toate santurile, pentru ca pina pe 20 sa se poata astfalta si sa nu avem santuri in oras de sarbatori", a explicat Lucian Luca, purtator de cuvint al „E.On Moldova". Meteorologii le dau toate sansele sa termine de asfaltat si spun ca vremea nu se va raci in mod simtitor. „Se va ridica ceta, iar temperaturile vor cobori, insa nu va fi nici o schimbare substantiala in evolutia temperaturilor. In acest an vom avea o toamna mai lunga", a explicat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Meteorologic Regional „Moldova". In planul de investitii au fost prevazute in acest an inlocuirea a 80 de kilometri de cabluri din reteaua subterna. La unele lucrari terminate, ca cele din capat Canta sau calea Chisinaului, firmele au solicitat receptia lucrarilor, desi au ramas in urma mormane de pamint si santuri astupate de mintuiala. Zonele care asteapta sa fie finalizate sint Elena Doamna, unde a inceput umplerea santurilor, iar trotuarul urmeaza sa fie asfaltat, strada Moara de Foc, unde azi va incepe astuparea santurilor, soseaua Pacurari, unde inca nu s-au montat cabluri, strada Nicolina, unde mai trebuie astupate santurile, pod Mircea cel Batrin, bulevardul Alexandru cel Bun, soseaua Nationala, strada Tabacului, strada Luca Arbore si o parte din strada Canta, unde santurile au fost astupate si mai trebuie asfaltat. „Noi am avut discutii cu firmele contractate sa lucreze mai repede. Este si in interesul lor sa termine lucrarile cit mai repede, pentru ca altfel nu isi primesc banii, sau pot primi penalizari de intirziere", a precizat Luca.

Santier in tot orasul si la primavara

In primavara, tot Iasul va fi din nou un mare santier. „E.On Moldova" isi va continua programul de investitii in infrastructura si va sapa 70 de kilometri de santuri. Societatea de termoficare va avea lucrari de modernizare la retelele de distributie si la punctele termice. In plus fata de cei doi furnizori de utilitati care au lucrat in acest an, si RATP va incepe lucrarile de modernizare la calea de rulare in zona centrala, pentru inlocuirea a 16 kilometri de sina. Reprezentantii RAJAC si „E.On Gaz Romania" spun ca din primavara viitoare vor demara si ei lucrari de modernizare sau extindere a retelelor de distributie. „Vom avea lucrari, conform planului de investitii. Acesta urmeaza sa fie definitivat in zilele urmatoare", a explicat Cornel Zait, purtator de cuvint al „E.On Gaz Romania". La jumatatea lunii trecute, Primaria a luat decizia ca la receptia lucrarilor de pe domeniul public sa participe si un inspector al municipalitatii, iar firmele vor primi note de la 1 la 10. „Vom analiza calitatea lucrarilor din punctul de vedere al investitorului, refacerea spatiului distrus, respectarea graficului de executie si numarul de reclamatii. Firmele care vor avea media sub sapte vor fi introduse intr-o baza de date cu firme care prezinta disconfort pentru cetateni. S-a semnat saptamina trecuta decizia de instituire a acestor punctaje, iar ea va fi comunicata firmelor", a explicat Mihai Chirica, director tehnic al Primariei. Reprezentantii CET si ai „E.On Moldova" au anuntat ca pe viitor vor contracta doar firme care vor obtine media peste 8 la aceste punctaje ale Primariei.

Comentarii