Avem spital regional de urgente pe hartie

Subtitlu

marți, 06 noiembrie 2012, 23:12
2 MIN
 Avem spital regional de urgente pe hartie

Spitalul "Sf. Spiridon" va indeplini rolul de spital regional de urgenta pana se va reusi construirea unei unitati medicale speciale pentru aceasta activitate. Un ordin emis de Ministerul Sanatatii stabileste o noua clasificare a spitalelor si precizeaza care sunt unitatile medicale cu rol de spitale regionale de urgenta. Ordinul desemneaza spitalele de urgenta ca fiind cele care asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv pentru cazurile critice la nivelul a cel putin doua judete din regiunea respectiva. Spitalele care vor indeplini acest rol primesc clasificarea I A, respectiv spital in care se acorda tratamente de inalta performanta si pentru toate specialitatile.

La Iasi, acest rol va fi indeplinit ca si pana acum de Spitalul "Sf. Spiridon", pana in momentul in care va fi construit Spitalul Regional de Urgenta. Spitalul "Sf. Spiridon" va colabora insa cu alte patru spitale, impreuna formand Centrul Regional de Urgenta Iasi. "Practic, lucrurile nu se schimba foarte mult. Spitalul nostru deja are activitate de urgenta regionala, aici ajungand cele mai multe dintre cazurile foarte grave din toata zona Moldovei. S-a luat decizia acestei colaborari pentru ca in momentul de fata nu avem un spital regional, iar cele care sunt in Iasi nu indeplinesc singure toate conditiile pentru a fi spitale regionale de urgenta", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Activitatea medicala de urgenta va fi coordonata de catre Spitalul "Sf. Spiridon", care va colabora cu Spitalul de Copii "Sf. Maria", Spitalul de Neurochirurgie, Institutul de Boli Cardiovasculare si Maternitatea "Cuza Voda". Daca Spitalul "Sf. Spiridon" avea deja clasificarea I A, o parte din celelalte spitale vor obtine in urma acestui ordin clasificarea I M, cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate. Noua clasificare le poate aduce spitalelor si o finantare mai buna, recunoscandu-li-se astfel competenta in rezolvarea cazurilor extrem de grave din zona Moldovei. Unul din scopurile initiativei legislative este scaderea costurilor de tratament prin transferarea pacientilor critici direct in centrul regional de urgenta, fara a se temporiza tratamentul lor in spitale cu o competenta redusa, lucru care ar duce la agravarea patologiei si implicit la costuri in plus pentru tratament.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii