Dubii in stabilirea vinovatilor de accidentul de la Sofert

joi, 12 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Dubii in stabilirea vinovatilor de accidentul de la Sofert

Ancheta in cazul incidentului de la Sofert SA Bacau, unde termoizolatia rezervorului de amoniac s-a prabusit marti seara, a continuat si ieri, fara sa aduca insa date spectaculoase. Au fost audiati martorii care spun ca au vazut avioanele militare zburind la joasa inaltime in preajma combinatului si care au sustinut in continuare acelasi lucru. Inspectoratul de Politie a intocmit un rapost preliminar cu datele adunate pina acum, pe care l-a inminat Parchetului Militar. Inspectorul sef al IPJ Bacau, colonelul Vasile Vrabie, este de parere ca avioanele militare sint singurele vinovate de distrugerea izolatiei de la rezervorul de amoniac, intrucit calea ferata din apropiere nu reprezinta o sursa de vibratii atit de puternice incit sa aiba asemenea efecte.
Ieri au parasit Unitatea de aviatie 02015 de la Bacau si membrii delegatiei de la Statul Major al Fortelor Aeriene, urmind ca ancheta sa fie dirijata in continuare tot de Parchetul Militar. Aviatorii au de partea lor probe extrem de clare, care demonstreaza ca nu au nici o vina. Acestea sint casetele video inregistrate la bordul avioanelor, care arata exact ora, altitudinea, viteza, dar mai ales directia pe care s-au deplasat aparatele de zbor. Directorul Sofert, Cornel Cirnu, este decis in continuare sa apeleze la toate formele posibile de ancheta si a declarat ca este dispus sa ceara chiar si o reconstituire in conditii reale a evenimentului, pentru a demonstra ca are dreptate.
Tot directorul Cirnu a declarat ca, in aceeasi zi in care s-a produs incidentul si a fost zi plina de zboruri, vibratiile produse de motoarele avioanelor au spart mai multe geamuri in comuna Nicolae Balcescu. Primarul comunei, Marcelian Antal, ne-a declarat insa ca, desi sint citeva zeci de localnici care lucreaza la Sofert, nu a auzit despre asemenea intimplari si ca, in ciuda zborurilor si a zgomotului resimtit foarte puternic in comuna, nu s-au semnalat vreodata urmari din aceasta cauza. (O.P.)
Avaria de la Sofert nu a lasat urme de poluare
Inspectoratul de Protectie a Mediului Bacau (IPM) a trimis ieri, in urma unei anchete intreprinse de catre specialisti din cadrul acestei institutii, o adresa catre Directia de Control Ecologic si Monitorizare din cadrul Ministerului Mediului, in care se precizeaza ca, avind in vedere ca, la data producerii avariei, in tanc nu era depozitat amoniac, iar deseurile rezultate din desprinderea izolatiei au fost depozitate pe platforma betonata din imediata vecinatate a tancului, nici unul din factorii de mediu nu au fost afectati. Angela Ciobanu, seful Serviciului Inspectie din cadrul IPM, declara ca, inainte de perioada 23-26 iunie, cind au fost efectuate lucrarile de golire a tancului in vederea executarii reviziei generale, au fost intocmite o serie de proceduri referitoare prevenirea eventualelor situatii de poluare. Angela Ciobanu precizeaza ca lipsa oricarui risc din punct de vedere al factorilor de mediu a determinat si absenta unui inspector IPM de la fata locului, imediat dupa producerea incidentului. Reamintim ca prefectul judetului, Catalin mardare, a declarat miercuri ca, daca se va demonstra ca inspectorii IPM nu si-au facut treaba corespunzator in cazul sofert, va propune sanctionarea conducerii inspectoratului. (E. SOLOMON)

Comentarii