Fundatia Cautatorilor de Comori este asaltata cu cereri

luni, 03 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Fundatia Cautatorilor de Comori este asaltata cu cereri

A trecut aproape un an de cind 26 de oameni pasionati de fizica, istorie, astrologie si arheologie din Bacau s-au gindit sa-si foloseasca intr-un mod util si in acelasi timp ingenios cunostintele. Ei au pus bazele primei Fundatii a Cautatorilor de Comori din Romania, ce are ca scop, asa cum reiese si din titulatura, sa descopere comorile ce zac ingropate de sute de ani, si despre care se stie doar din legende. "Pina in prezent – spune expertul in patrimoniu Eugen Sendrea – pe adresa Oficiului de Patrimoniu Bacau au sosit zeci de scrisori de la persoane din intreaga tara, in care sintem rugati sa mergem sa scoatem la lumina comori despre care cei care oamenii ne spun ca ar exista cu certitudine. Nu de putine ori ni s-au facut si schite cu locul in care se afla comoara. Pe linga solicitantii din judet, am mai primit scrisori din Suceava, Vrancea, Bicazu Ardelean etc".
Deocamdata, investitia pentru realizarea acestui obiectiv temerar se rezuma doar la un simplu detector de metale, care era deja construit de inginerul Adrian Serban, numit ulterior si directorul tehic al Fundatiei. El spune ca ideea infiintarii acesei Fundatii a venit in momentul in care i s-a cerut de catre o persoana de pe strada I.S. Surdza din Bacau sa caute in pivnita locuintei sale o comoara estimata la 10.000 de galbeni. Fire mai romantica, actorul Radu Bogdan Ghelu, presedintele de onoare al Fundatiei, ne-a spus ca Fundatia este deschisa tuturor amatorilor de aventura din tara. Se pare ca cel mai incintat de aceasta initiativa este Eugen Sendrea, in opinia caruia, pe raza judetului Bacau ar exista peste 100 de tezaure, care ar fi mai bine sa fie descoperite de catre specialisti, decit sa fie distruse de vandali.
Membrii Fundatiei s-au gindit si la o modalitate pentru ca munca lor sa fie retribuita: 30 la suta din valoarea tezaurului descoperit sa-i revina gasitorului, insa acest lucru nu se poate realiza legal, decit dupa intrarea in vigoare a Legii Patrimoniului. "De la infiintare, am gasit comori la Comanesti si Margineni, care au insumat citeva kilograme bune de «cocosei» din aur, insa nu am primit nici macar un leu. Ba, mai mult, am aflat ca unul dintre cei la care am gasit aurul l-a schimbat in valuta si a fugit in Germania", ne-a declarat Eugen Sendrea. Deoarece considera ca detectorul de metal de care dispun, si care are o raza de actiune de un metru si jumatate sub pamint nu mai corespunde cerintelor, membrii Fundatiei perfectioneaza un nou detector de metale, mult mai performant, ce sa poata stabili natura metalului, marimea tezaurului, adincimea si locul exact in care se afla acesta. In cazul in care nu vor avea sorti de izbinda, cautatorii de comori bacauani spera in ajutorul Armatei, care le-a promis un detector de metale cu o raza de actiune de 4,5 metri. (Florin CRACIUN)

Comentarii