Gazati cu amoniac

joi, 03 august 2000, 23:00
2 MIN
 Gazati cu amoniac

"Gigantul blind de linga noi" – asa suna sloganul comercial al combinatului Sofert din Bacau. Gigantul blind de linga noi a stranutat ieri si ne-a obligat pe toti sa ducem batistele la nas. O uriasa emanatie de amoniac a invaluit practic tot orasul Bacau si a facut aerul aproape imposibil de respirat. Si mai grav este ca substanta toxica si-a facut simtita prezenta mai mult de doua ore, timp in care mamele aflate pe strada cu copii mici au incercat sa-si gaseasca imediat un refugiu prin magazine, iar batrinii de prin parcuri s-au grabit catre case. Agentia de Protectia Mediului (APM) a primit mai multe sesizari de la populatie si a demarat o ancheta la Sofert.
Dupa primele cercetari la instalatiile din intreprindere, recoltarea probelor si analizele efectuate in laborator, inspectorii de mediu au spus ca se poate vorbi de poluare cu amoniac. "Concentratia de amoniac din aer a fost de 1,4 mg/metru cub, fata de 0,3 mg/mc, limita maxima admisa de lege. Cele mai ridicate valori s-au inregistrat intre orele 11.00 si 11.30", ne-a declarat Angela Ciobanu, inspector-sef in cadrul APM Bacau. Ea a mai adaugat ca probele recoltate in diferite zone ale orasului intre orele 12.40 si 13.10 au demonstrat o cantitate de amoniac de doar 0,49 mg/mc, iar dupa aceea valorile au revenit la normal. "Nu putem spune ca cantitatea de amoniac din aer poate dauna sanatatii oamenilor, mai ales ca intervalul de timp in care am depistat concentratii ridicate a fost relativ scurt. Insa disconfortul creat este clar, mai ales din cauza mirosului intepator", a mai adaugat Angela Ciobanu.
Inspectorii de mediu au reusit sa verifice ieri, pina la ora 16.00, de doua ori instalatiile societatii Sofert. Raportul agentiei va fi finalizat abia in cursul zilei de astazi, tocmai pentru ca nu a fost depistata cauza poluarii. Inspectorii cred insa ca de vina ar fi o supapa defecta, care a permis emanatii puternice de amoniac.
Reprezentantii APM au discutat pret de citeva ore problema poluarii cu directorul Sofert, Mihai Grigoriu. Acesta este insa de parere ca amoniacul n-a ajuns in aer din cauza utilizarii defectuoase a instalatiilor si a spus ca nu comenteaza in nici un fel varianta vehiculata de agentie. "Pina nu vad procesul verbal definitivat, eu nu pot sa ma pronunt", ne-a declarat Grigoriu, pe care mirosul puternic de amoniac din aer nu pare sa-l fi deranjat citusi de putin. Daca Agentia de Protectia Mediului va putea demonstra ca Sofert este vinovata si de acesta data, societatea ar putea primi o amenda intre 15 si 75 de milioane de lei. Valoarea sanctiunii va fi stabilita in functie de gravitatea rezultatelor raportului APM.
Surprinde insa in mod neplacut atitudinea directorului de la Sofert. El a refuzat nu doar sa ofere reprezentantilor presei minime explicatii privind incidentul ecologic produs, dar le-a refuzat bacauanilor care au fost siliti sa-i inghita amoniacul si un gest elementar: scuze. (Eduard ADAM)

Comentarii