Legea venitului garantat va incuraja munca la negru

joi, 06 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Legea venitului garantat va incuraja munca la negru

Primarilor din judet li s-a prezentat si explicat ieri, la Sala Ateneu, noua Lege a venitului minim garantat. Actul normativ va crea serioase probleme administratiilor locale. Primariile vor fi cele care se vor ocupa de anchetele sociale si de intocmirea dosarelor pentru persoanele care intrunesc conditiile de acordare a ajutorului social. Tot primariile sint cele care vor face plata ajutorului, dar in cazul in care nu vor putea sustine singure acest efort, li se va acorda o parte din bani de la bugetul de stat. In judetul nostru, numarul celor care vor beneficia de ajutoare sociale se ridica la 9.000 de familii sau persoane singure. Pentru acestea, efortul financiar lunar s-ar ridica la aproape zece miliarde de lei.
Deruta in rindul primarilor este foarte mare, deoarece acestia nu inteleg cum vor fi acordati acesti banii si daca vor avea sumele solicitate de cei care se incadreaza pentru obtinerea ajutorului social. Majoritatea dintre ei spera in fondurile care vor fi alocate de la Bucuresti. Viorel Olariu, primarul din Cotofanesti, ne-a declarat ca "in nici un caz nu vom avea bani pentru plata acestor ajutoare. La Primarie avem peste 600 de dosare ale persoanelor care se incadreaza in conditiile pentru a primi acesti bani". Nici in comuna Racova lucrurile nu stau mai bine. "Din cei aproximativ 4.600 de locuitori, cred ca mai bine de o mie ar trebui sa solicite acest tip de ajutor. Chiar daca unii dintre ei au in posesie o bucata mai mica sau mai mare de teren, nu le mai ramine prea mare lucru dupa ce scad cheltuielile pe care le au de facut pentru lucrarile agricole", spunea ieri si Teodor Vlad, primarul comunei.
"Lucrurile nu sint foarte clare si sincer sa fiu nici eu nu stiu foarte bine cum va fi sa procedez atunci cind va trebui sa analizez cererile care imi vor fi adresate la primarie. Cred ca am sa las mai intii pe alti colegi de ai mei sa demareze un pic lucrurile, pentru a ma putea consulta cu ei in privinta procedurilor", este de parere si Gheorghe Grigoras, primarul comunei Izvorul Berheciului. Multe lucruri sint intr-adevar neclare si cel mai greu va fi sa se poata face rost de fondurile necesare pentru primele luni ale anului. "Practic, intreaga responsabilitate ce vizeaza acordarea ajutorului social catre familiile cu disponibilitati financiare reduse trece in curtea primariilor, activitatea directiei rezumindu-se doar la una de control, monitorizare si acordare de asistenta", ne-a declarat Teodor Agachi, director general la Directia de Munca si Solidaritate Sociala (DMSS) Bacau. El ne-a mai spus ca DMSS va organiza ample campanii de instruire a primarilor, cu privire la Legea venitului minim garantat.
Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 1.134.000 de lei, pentru familiile formate din doua persoane, 1.575.000 de lei pentru familiile formate din trei persoane, 1.953.000 de lei pentru familiile din patru persoane si 2.331.000 de lei pentru familiile formate din cinci persoane. La familiile de peste cinci persoane se mai adauga 157.500 de lei de persoana. Pentru persoanele singure, nivelul lunar este de 630.000 de lei. Ioan Barbu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca, considera ca o consecinta negativa a acestei Legi este "intarirea pactului dintre patroni si salariati in privinta muncii la negru, deoarece vor fi destul de multe situatii in care salariatii vor prefera sa munceasca fara forme legale si sa obtina acest ajutor social. (Claudiu TANASESCU, Elena SOLOMON)

Comentarii