Reteaua de medicina scolara este in agonie

marți, 21 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Reteaua de medicina scolara este in agonie

Moartea in timpul unei ore de curs a elevului in virsta de 13 ani din Buhusi a scos la iveala intr-un mod tragic inca unul din neajunsurile acute din reteaua medicala. Puse pe tapet doar atunci cind un episod de toxiinfectie alimentara loveste in mijlocul unui colectiv de elevi cu abonament la cantina scolii, ori cind hepatita se raspindeste ca fulgerul printre elevii aceleiasi unitati de invatamint, sau numai cind trebuie depistati paduchii si riia, cadrele medicale din cabinetele scolare isi desfasoara activitatea intr-un cvasianonimat. Deloc cautate de tinerii absolventi, posturile de medici din cabinetele scolare sint insa o oferta permanent neocupata pe piata de munca din sectorul sanitar.
In acest moment, in reteaua de medicina scolara lipsesc 11 specialisti, iar posturile scoase la concurs de la inceputul lunii ianuarie sint parca urmarite de ghinion. "Pentru cele 35 de posturi de medicina generala scoase la concurs la inceputul anului si in care intra si locurile vacante de medici scolari s-au inscris numai 19 candidati. Citi dintre acestia vor opta pentru locurile de munca din cabinetele scolare nu vom sti decit dupa sustinerea examenului, care va avea loc pe 29 ianuarie. Chiar daca toti candidatii vor trece cu bine examenul, tot nu vor putea ocupa posturile libere", ne-a declarat doctorul Cornelia Cojocaru, director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) din Bacau.
Lipsa medicilor scolari este resimtita in toate orasele judetului. In Buhusi si Darmanesti nu exista in prezent nici un medic scolar. "Buhusi a ramas descoperit in luna decembrie a anului trecut cind medicul scolar a iesit la pensie. La Darmanesti exista un post de doctor, dar pentru ca nu este ocupat, munca o face un medic de familie care figureaza cu jumatate de norma si la cabinetul scolar", a continuat doctorita Cojocaru.
Potrivit normelor in vigoare impuse de Ministerul Sanatatii pentru medicina scolara, un medic ar trebui sa aiba in grija intre 2.000 si 2.500 de elevi. In realitate, insa, in judetul Bacau, cei aproape 64.000 de elevi din mediul urban sint in grija a 20 de medici. Cu alte cuvinte, fiecare dintre doctori are pe miini sanatatea a peste 3.000 de elevi. In zona rurala, lucrurile stau mult mai rau. Nu exista cabinete scolare pentru ca notiunea aceasta nu este specificata in norme, iar locul medicului scolar este luat de cel al doctorului de familie. La Bacau, de exemplu, mai este nevoie de patru medici scolari, la Onesti si Moinesti de doi, la fel ca si la Buhusi. Doar la Comanesti venirea a inca unui medic scolar ar face ca normativele ministerului sa fie respectate intocmai.
Cabinetele scolare nu sint locuri de munca care sa-i atraga pe absolventii de Medicina, nici ca salariu, nici ca dotare. Cu un salariu de pina la trei milioane de lei si cu un cabinet in care nu exista decit un stetoscop, un tensiometru, un cintar si trusa pentru consultul gitului, doctorii nu isi doresc sa lucreze in aceste locuri. "Medicii scolari nu pot face decit imunizari, triaje si controale epidemiologice, iar interventia intr-un caz cum a fost cel al elevului de la Buhusi le depaseste competentele. Pentru astfel de situatii este nevoie si de aparatura, care nu este prevazuta in dotarea acestora. Dotarea cabinetelor scolare este in sarcina spitalelor pe raza carora functioneaza respectivele scoli", a mai spus directoarea DSP.
Daca o situatie ca cea din ora de chimie de la Buhusi poate ramine singulara multi zeci de ani de acum incolo, o alta problema se poate ivi in orice moment: moartea unui elev in timpul orei de sport. Potrivit unui ordin comun al ministerelor Invatamintului si Sanatatii din anul 2000, toti elevii ar trebui sa prezinte la inceput de an o adeverinta medicala care sa stabileasca daca elevul este perfect sanatos, si deci poate face orele de sport. "Nici pina acum nu stim cine trebuie sa verifice in amanunt starea de sanatate a copiilor care fac ore de sport. Daca acest lucru va fi pus in sarcina medicinii sportive, situatia este mai ingrijoratoare decit cea a medicilor scolari. In tot judetul nu exista decit un medic sportiv, dar si acela este pensionar", a spus in incheiere directoarea DSP. Cum si singura varianta de rezolvare a crizei de medici din scoli prin angajarea pe perioada temporar vacanta a unor doctori este imposibil de realizat la Bacau, deoarece nici un medic nu a facut cerere in acest sens la DSP, sanatatea elevilor din anumite scoli va ramine la voia intimplarii. (Cezara DUTA)

Comentarii