Scandal la sanatoriul din Slanic Moldova

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Scandal la sanatoriul din Slanic Moldova

Revolta celor aproximativ 60 de cadre medicale din sanatoriul Slanic-Moldova mocneste de patru luni de zile, timp in care desi si-au desfasurat activitatea normal, angajatii nu au primit nici un leu in zilele de salarii. Cistigindu-si in luna iunie a anului trecut personalitatea juridica, sanatoriul s-a desprins din structura spitalului din Tirgu-Ocna, primind finantarea pentru serviciile medicale prestate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Sanatoriul a intrat in colaps in luna august, de cind nu a mai primit in cont nici un leu. Saminta de scandal care a asmutit cadrele medicale impotriva directorului sanatoriului, dr. Gheorghe Palaloga, dar si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), impotriva conducerii CJAS, este faptul ca, la semnarea contractului cu CJAS nu s-a stiut exact pentru ce perioada sint primiti banii.
"In luna august, la virarea ultimelor 350 de milioane de lei, casa de asigurari nu a explicat ca banii nu mai reprezinta o finantare lunara ci finantarea totala pina la sfirsitul anului", declara dr. Dana Coneac, directorul DSP. Opinia casei este contrara, reprezentantii acesteia declarind ca principalul cauza a crizei este faptul ca in sanatoriu nu au fost internati bolnavi. "Casa de asigurari deconteaza servicii medicale prestate. Daca toate cele 32 de paturi ale sanatoriului ar fi fost ocupate, noi am fi decontat banii, iar oamenii si-ar fi incasat salariile", declara dr. Milena Ionescu.
Disperarea cadrelor medicale care nu si-au mai primit salariile de patru luni a dus la sechestrarea pe data de 3 ianuarie a doctorului Palologa, desi acesta isi daduse demisia din functia de director al sanatoriului inca din noiembrie 2000. Abia acest gest al cadrelor medicale care au muncit un sfert din an fara sa primeasca un leu a reusit sa atraga atentia celor indreptatiti sa faca lumina in acest caz. Ieri, la Prefectura s-au intilnit citiva reprezentanti ai protestarilor, ai CJAS, ai DSP si ai sindicatului Sanitas cu presedintele Consiliului Judetean, Neculai Lupu si presedintele Comisiei de Sanatate din Prefectura, Gheorghe Huluta. Incercarea de a gasi solutia rapida prin care salariatii sanatoriului sa-si incaseze salariile restante nu a fost descoperita dupa cele trei ore cit a durat intilnirea.
Primul pas pentru rezolvarea crizei a fost numirea cu delegatie a unui director al sanatoriului. "In sedinta Consiliului de Administratie am hotarit ca medicul balneo-fizioterapeut Mihaela Ispas sa fie numita director cu delegatie, pina la scoaterea postului la concurs", declara dr. Coneac. Si postul de contabil sef al sanatoriului este vacant, deoarece economista care il ocupa si-a dat demisia in luna decembrie. Pentru gasirea unei persoane care sa ocupe acest post pina la scoaterea lui la concurs s-a angajat primarul Slanicului, Ionel Mircea. (Cezara DUTA)

Comentarii